Kaip šeimos gydytojams pavyksta įtikinti žmones pasiskiepyti nuo COVID-19?

  • Teksto dydis:

Koronaviruso pandemija vis dar rodo savo dantis, per parą – tūkstančiai užsikrėtimų ir dešimtys mirčių. Kokį vaidmenį pandemijos valdyme atlieka šeimos gydytojai? Apie tai – pokalbis LNK su Šeimos gydytojų asociacijos vadovu Juliumi Kalibata.

– Kokį vaidmenį valdant koronaviruso pandemiją atlieka šeimos gydytojai?

– Man atrodo, kad šeimos gydytojai atlieka viena iš svarbiausių vaidmenų. Jų dėka buvo agituojami pacientai ir nuo 30 proc. norinčių skiepytis atsirado jau 70 proc. Ir dabar šeimos gydytojai labai aktyviai agituoja skiepytis tuos, kurie dar nepasiskiepiję. Ir, atrodo, rezultatai tikrai yra. Manyčiau, galbūt padeda ir tas finansinis akstinas numatomas ar jau paskirtas 100 eurų, kuriuos turėtų gauti visi virš 75 metų, kurie pasiskiepys. Bet, manyčiau, labai svarbu ir šeimos gydytojo autoritetas, kad vis dėlto ligoniai, pacientai pasitiki šeimos gydytojais. Ir jeigu šeimos gydytojas sako, jog reikia skiepytis, tai yra tikrai svarbi motyvacija pacientui.

Jeigu šeimos gydytojas sako, jog reikia skiepytis, tai yra tikrai svarbi motyvacija pacientui.

– Visuomenė smarkiai susiskaldžiusi ir net autoritetais dažnu atveju nebetiki. Kaip tokiose situacijose elgiasi šeimos gydytojai? Kokie yra tie pagrindiniai argumentai, kuriais šeimos gydytojai įtikinėja žmones skiepytis?

– Žinote, pagrindinis argumentas, kad koronavirusinė infekcija, pandemija ir jos suvaldymas tikriausiai yra svarbiausias uždavinys visai šaliai, ne tik pasauliui, bet konkrečiai mūsų šaliai. Ir skiepai yra vienintelė priemonė, kuri gali padėti sustabdyti koronavirusinės infekcijos plitimą, skiepai gali padėti apsisaugoti nuo užsikrėtimo, nuo sunkių ligos formų ir net nuo mirčių. Ir kol kas jokio kito kelio, jokios kitos alternatyvos nėra.

– Galbūt girdėjote ir kolegų, kokios amžiaus grupės sunkiausiai patiki mokslu? Galbūt jaunesni ar vyresni žmonės?

– Statistika parodė, kad vis dėlto senyvo amžiaus žmonių grupės vis dėlto dar netiki skiepais. Ir tikrai reikėjo padaryti didelį darbą, įtikinėti, kad didelė dalis jų pradėtų tikėti, kad koronavirusas nėra eilinis gripas, kad koronavirusas yra baisi infekcija ir kad nuo jos išgelbėti gali tik vakcinacija.

– Pačių gydytojų motyvavimas. Jie už įtikintą pacientą gauna labai simbolinį atlygį.

– Mes kalbėjome, ar reikia skirti pinigus – 30 eurų šeimos gydytojams. Didelė dalis šeimos gydytojų pasakė: mes dirbame iš idėjos, kadangi suprantame, jog mes turime įtikinti tuos, kurie nenori vakcinuotis, nes kito kelio nėra. Malonu, jeigu Vyriausybė įvertina mūsų darbą ir kažką mums sumoka papildomai. Įtikinėjimas, skambučiai, svarbu – ne žinutė, o pacientui labai rūpi, kad gydytojas jam paskambintų ir gyvai su juo pakalbėtų. Tikrai atima daug laiko ir gydytojai pasilieka po darbo valandų, kadangi dėl tų skambučių, dėl tų įtikinėjimų tikrai reikia daug perdirbti.

Didžiulė problema, kad opozicija dabar stengiasi pasinaudoti vakcinavimo korta.

– Pavadinimas šeimos gydytojas – tikriausiai kai kurie kelia minučių, kad šeimos gydytojas turi vos keletą šeimų ir jomis rūpinasi. Bet šeimos gydytojai turi ir po tūkstančius pacientų?

– Šeimos gydytojai turi ir po du tūkstančius pacientų. Šeimos gydytojas praktiškai apie kiekvieną pacientą žino viską, žino apie jo šeimą. Labai svarbu geras psichologinis kontaktas su pacientu. Ir būtent šeimos medicina tuo ir pasižymi, lyginant su kitomis specialybėmis, kad tai yra nuostabus, puikus kontaktas su savo pacientu. Ir pacientai būtent labiausiai pasitiki šeimos gydytojais.

– Išryškėjo nepasitikėjimas vakcinomis, mokslu. Galbūt buvo anksčiau per mažai dėmesio kreipiama į vakcinas kaip į išeitį? Tik dabar apie vakcinas daugiau kalbame.

– Žinote, apie vakcinas kalbėta labai ilgai. Bet man nesuprantama, kodėl Seimas toleravo savo gretose aiškius antivakserius, leido jiems skleisti šitą informaciją. Seime buvo organizuojamos antivakserių konferencijos. Šitos konferencijos buvo ištransliuotos per visas televizijas ir kiekvienas antivakseris, būdamas Seimo nariu, turėjo progą pasisakyti, kodėl jis prieš, kodėl jis nesiskiepys ir visokius kitokius antimokslinius teiginius. Manyčiau, tai padarė labai neigiamą įtaką.

Didžiulė problema, kad opozicija dabar stengiasi pasinaudoti vakcinavimo korta. Kritikuodama valdančiųjų veiksmus stengiasi sau užsidirbti kažkokius politinius balus. Šalyse, kuriose išvystyta demokratija, tikrai šito nėra. Paimkite Skandinavijos šalis: ten ir pozicija, ir opozicija vieningai nutaria, kad koronavirusas yra grėsmė šaliai, šalies saugumui. Kartu priimami sprendimai ir kartu dirbama ta kryptimi, kad visi žmonės pasiskiepytų. O pas mus galbūt vieni žmonės tiki valdančiaisiais, kiti tiki opozicija, nes opozicijos darbas kritika turi būti, bet, deja, kritika ne visuomet yra konstruktyvi ir ypač kalbant apie vakcinavimą.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkas Juozas

Pensininkas Juozas portretas
yra nenaudėlis ir degradavęs pilietis. Ir dar pezantis nesąmones, kaip koks troleibuso ūsas.

PENSININKAS JUOZAS

PENSININKAS JUOZAS portretas
MAUZERIUI : Esi glušas kaip autobusas, geriau būtų, kad nepezėtum.

daktaras

daktaras portretas
Kuo salis skurdesne,tuo ir gydimas prastesnis.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių