- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Savaitgaliais ištuštėja parduotuvių vitrinos – žmonės šluote šluoja įvairius produktus grilinimui. Kepsninėje paruošti produktai patinka ir suaugusiesiems, ir vaikams, tačiau medikai įspėja, kad sveikatai jie nėra patys naudingiausi. Kaip mėgautis kepsninių sezonu ir nepakenkti nei sau, nei savo vaikams LNK reportaže pasakoja vaikų gastroenterologas Vaidotas Urbonas.
– Tai ar maistą iš kepsninės saugu dėti vaikams į lėkštę?
– Manau, kad tikrai ne. Reikėtų pradėti nuo to, kad pats grilinimas ir kepimas nėra sveikas ir suaugusiems, o vaikai ir nėščiosios yra dar jautresni toms medžiagoms, kurios susidaro kepant. Tai medžiagos, dažniausiai siejamos su kancerogenais, t. y. vėžį sukeliančiomis medžiagomis. Jų gali būti ne tik kepamoje mėsoje, žuvyje, ar daržovėje, bet net ir ore. Dėl to ir buvimas šalia kepamo produkto vaikui nėra labai gerai.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Tai kaip tuomet išgyventi kepsninių sezoną? Ar reikėtų visiškai atsisakyti kepto maisto, ar yra alternatyvų?
– Na, geriausia alternatyva – nekepti. Aišku, kartais kepti galima, nes kancerogeninės medžiagos nesukelia vėžio iškart, tačiau viskas po truputį kaupiasi mūsų organizme. Tie teršalai, kurie patenka į mūsų organizmą, yra nukenksminami, bet nukenksminimo – antioksidacinė – sistema vėlgi turi ribas. Jei mes vienu metu suvalgome daug kepto maisto arba jį valgome labai dažnai, tai natūralu, kad sistema nebegali susidoroti su tomis medžiagomis.
Toksiškos medžiagos, patenkančios į orą kepimo metu, yra kone tokios pat kenksmingos kaip rūkant cigaretę.
– Tai kalbėti apie sveikesnį marinavimą, ar pasirinkimą – mėsa ar dešrelės – nebeverta? Vis vien galutinis rezultatas yra nerekomenduojamas?
– Ne, yra tam tikros rekomendacijos kepimui. Visų pirma, jei kepame – kepkime ant kiek įmanoma mažesnės ugnies. Niekada nekepkime ant tiesioginės liepsnos. Būtent tiesioginėje ugnyje riebalai varva ir varvėdami jie sukelia dūmus, kurie ir yra gana toksiškis. Dėl to taip pat yra rekomenduojama nekepti uždaroje kepsninėje, geriau – atviroje, todėl, kad taip tos medžiagos išsisklaido ir nepatenka į produktą. Svarbu, kad nėščiosios ar vaikai nebūtų šalia kepamo produkto. Toksiškos medžiagos, patenkančios į orą kepimo metu, yra kone tokios pat kenksmingos kaip rūkant cigaretę.
Dar vienas patarimas – jei naudojame mėsos produktą, tai patartina yra nuimti odelę, nupjaustyti kiek įmanoma daugiau riebalų, nes būtent riebalai varvėdami išskiria kancerogenines medžiagas.
Taip pat, ką ir paminėjote, – marinavimas ar kitas paruošimo būdas, kad mėsa būtų minkštesnė. Kai mėsa yra minkštesnė, nereikia jos taip ilgai kepti. Dėl šios priežasties taip pat patariama kepti mažais gabaliukais.
Ir dar, jeigu produktas iškepė, bet apanglėjo, būtina apanglėjusias dalis nupjauti ir jų nevalgyti, nes ten yra didžiausia kancerogeninių medžiagų koncentracija. Taigi tų patarimų tikrai yra.
– Tai ar geriau gryna mėsa, ar dešrelės?
– Dešrelės gali būti puikus pakaitalas, nes jos greitai pasišildo, bet ar jos labai vertingos, abejotina. Natūralu, kad mėsa yra vertingesnis produktas. Grynas produktas visada yra geriau nei subproduktas. Vėlgi, pasikartosiu, kad jei suvalgysite šių produktų vieną ar kelis kartus – nieko baisaus, tačiau jei tas maistas yra valgomas dažnai – tai jau problema.
Kita alternatyva – į iškylą pasiimti virtų patiekalų, kiaušinių. Taip pat galima pasiimti ir konservuotų žirnelių ar kukurūzų, nekalbant jau apie šviežias daržoves ar vaisius – jie turėtų būti pirmoje vietoje.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Toksikologai siunčia žinią tėvams ir pedagogams: ką daryti, pastebėjus apsinuodijimo simptomus
Per 2023 metus Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyrius suteikė 32 konsultacijas dėl įtariamo nepilnamečių asmenų apsinuodijimo alkoholiu ir psichotropinėmis medžiagomis. Lyginant su ...
-
Nobelio medicinos premija skirta už atradimus, leidusius sukurti vakcinas nuo COVID-199
Šių metų Nobelio premija už pasiekimus medicinos srityje paskirta vengrų biochemikei Katalin Kariko ir amerikiečių imunologui Drew Weissmanui (Driu Veismanui) už atradimus, susijusius su nukleozidų bazių modifikacijomis, leidusius sukurti veiks...
-
Plečiama pacientų pavėžėjimo paslauga: galės naudotis ir 75-erių sulaukę pacientai
Rugpjūtį startavęs pavėžėjimo projektas įsibėgėja – prasideda naujas, jau antrasis etapas, į kurį nuo spalio įtraukiama viena didžiausių pacientų grupių – vyresnio amžiaus asmenys. Be tų, kuriems reikia atlikti hemodializę ar tra...
-
Kauno rajone bus kompensuojamos kelionės į darbą išlaidos gydytojams ir slaugytojams1
Kauno rajono savivaldybė, siekdama užtikrinti gydytojų ir slaugytojų poreikio tenkinimą sveikatos priežiūros įstaigose, palengvinti finansinę naštą jau dirbantiems ir naujai priimamiems darbuotojams, nusprendė kompensuoti jų kelionės į dar...
-
Pirmą kartą Kaune atlikta nesuderinamos kraujo grupės inksto transplantacija3
Rugpjūčio mėnesį Kauno klinikose pirmą kartą pacientui atlikta nesuderinamos kraujo grupės inksto transplantacija. ...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 28 nauji atvejai, mirčių nefiksuota2
Praėjusią parą nustatyti 28 nauji COVID-19 atvejai, mirčių nuo šios ligos nefiksuota, rodo pirmadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Lietuva svarsto įsigyti vakcinų nuo dar vieno viruso14
Lietuva sprendžia, ar įsigyti vakciną nuo respiracinio sincitinio viruso. ...
-
Naujausias tyrimas verčia aiktelėti: populiarūs vitaminai gali paskatinti vėžį?29
Švedų tyrėjai teigia, kad vitaminas C ir E, gali paskatinti vėžinių ląstelių plitimą, praneša LNK. ...
-
COVID-19 statistika: 43 nauji atvejai, mirčių nefiksuota
Praėjusią parą nustatyti 43 nauji COVID-19 atvejis, mirčių nuo šios ligos nefiksuota, rodo sekmadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
SAM sandėlyje beliko 209 tūkst. vakcinų nuo COVID-19: milijonai jų išpilta, padovanota33
Ekstremalių sveikatai situacijų centro (ESSC) sandėlyje beliko 209 tūkst. senųjų vakcinų nuo koronaviruso dozių, BNS nurodė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). ...