Ketvirtoji vakcinos nuo COVID-19 dozė: užsiminė, kada jos jau gali reikėti

  • Teksto dydis:

Lietuviams gali tekti skiepytis ir ketvirtąja doze, kaip kad dabar pirmasis pasaulyje daro Izraelis, praneša LNK.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kanclerė Jurgita Grebenkovienė papasakojo apie tai, kas svarstoma dėl ketvirtosios dozės nuo COVID-19.

– Kaip lietuviams sekasi vakcinuotis trečiąja doze nuo koronavirtuso?

– Naujuosius metus pasitinkame viltinai. Tikimės, kad 2022-ieji metai bus lengvesni ir galų gale sulauksime pandemijos pabaigos. Kalbant apie sustiprinančią vakcinos dozę, tai skiepijamės neblogai. Dienos tempai tikrai ganėtinai nemaži – 16-17 tūkst. Taip pat džiugina, kad vyresnio amžiaus gyventojai gan sparčiai skiepijasi – sparčiausiai iš visų gyventojų. Tuo džiaugiamės, nes vyriausi gyventojai turės apsaugą nuo omikron atmainos. Tikimės, kad skiepijimo tempai ir toliau nesumažės.

 

 

– Ką galėtumėte atsakyti tiems skeptikams, kurie sako, kad dar skiepysimės ir ketvirtąja, ir penktąja ir šeštąja ir septintąja dozėmis?

– Tai po kol kas yra tik kalbos. Reikia nepamiršti, kad visai neseniai pradėjome skiepytis sustiprinančiąja trečiąja doze. Todėl kol kas trūksta duomenų, kiek laiko išsilaiko imunitetas po šios dozės. Taigi, kalbėti apie ketvirtą, penktą ar šeštą dar būtų labai anksti.

Visi žiūrime į Izraelio pavyzdį, nes tai yra valstybė, kuri pirmoji priima tam tikrus sprendimus.

Ekspertai, mokslininkai kalba ir diskutuoja, kad galbūt reikėtų ketvirtosios dozės. Visi žiūrime į Izraelio pavyzdį, nes tai yra valstybė, kuri pirmoji priima tam tikrus sprendimus. Jos pėdomis seka ir kitos šalys. Todėl tvirtai pasakyti, kad ketvirtosios dozės reikės, kol kas negalime, tačiau tokia tikimybė tikrai yra.

– Ką tik pasakėte, kad mes stebime Izraelio pavyzdį. Ar tai reiškia, kad mes ketvirtąja doze skiepytume taip pat, kaip Izraelis? Jie pasirinko pirmiausia skiepyti tuos, kurių imunitetas yra nusilpęs. Ar vis dėlto atsižvelgsime į prioritetines grupes, tokias kaip medikai, senjorai, mokytojai galbūt?

– Konkreti skiepijimo strategija priklausys nuo to, ką parodys tyrimų duomenys. Prioritetinės grupės Lietuvoje buvo nustatytos tada, kai dar trūko vakcinų. Šiuo atveju to nebus. Poreikio dėl vakcinų trūkumo ar kitų dalykų, kad reiktų pirmiausia skiepyti prioritetines grupes, šiuo metu nematyčiau.

– Kada mes galėtume gauti ketvirtąją sustiprinančiąją dozę?

– Kaip ir kalba ekspertai, galėtume tikėtis 2022-ųjų rudenį.

– Vadinasi, pavasaris mums dar bus šiek tiek ramesnis?

– Pavasarį skiepysimės sustiprinančiąja trečiąja doze. Nemanau, kad tas procesas jau bus pasibaigęs.

– O tie, kurie trečiąją gavo gruodžio mėnesį, ar išlauks iki rudens?

– Dar negalėčiau atsakyti, nes, kaip ir minėjau, tyrimai vyksta.

Primename, kad neseniai apie ketvirtosios dozės poreikį pasisakė ir Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laukiam

 laukiam portretas
Kada pasiskiepins VISI SEIMO NARIAI !

Ojojoi

Ojojoi portretas
Gaila, kad nuo durnumo nei vaistų, nei vakcinos nėr... O suskiepytume visus valdžiažmogius, ir baigtųsi kaipmat visos koronės...

Visas neteisybes išklauso vaistinių darbuotojos.

  Visas neteisybes išklauso vaistinių darbuotojos. portretas
Kai nueini į vaistine tai jų darbuotojos sako kad nesinori į darbą eiti ,lyg jos kaltos būtų dėl valdžios sprendimų.
VISI KOMENTARAI 53

Galerijos

Daugiau straipsnių