Kiek laiko ir kokius maisto produktus galima laikyti šaldiklyje?

  • Teksto dydis:

Jei patikrintumėte savo šaldiklį, jame tikrai rastumėte maisto produktų, kurie ten guli metus, o gal ir ilgiau. Tačiau ar jie dar tinkami valgyti? Apie tai pokalbis su Veterinarijos tarnybos atstove Elena Kiškiene.

– Kalbant apie maisto švaistymą, taupymą, atsargų laikymą – tai kiekvienos šeimos draugas. Nuo senų laikų žinoma, kad šaldiklis – gera vieta maistui konservuoti. Seniau žmonės laikydavo sniege, apdėdavo ledais, dabar turime šaldiklius. Ten dedame besibaigiančio galiojimo produktus.

– Ar klaidingi tie, kurie galvoja, kad šaldiklis – amžina produkto laikymo vieta?

– Ne. Saugai tai neturi įtakos. Yra mokslinių studijų, kad nuo 20 iki 90 proc. mikrobų žūsta, nes temperatūra nepalanki daugintis jiems. Jie vėliau gali atsigauti, jei netinkamai atšildysime maistą. Daugiausia paveikia kokybę. Priklauso, kaip šaldysime. Jei atšaldysime greituoju būdu, išdėliosime mažesniu sluoksniu lentynose, susidarys mažesni ledo gabaliukai, tai paveiks mėsos sultingumą, minkštumą, kietumą. Jei pakuotė bus nesandari ar netinkama šaldyti, prasidės migracija, produktas pakeis spalvą ir kvapą. Jei pakuotė nesandari, produktas apdžius. Saugumui nėra įtakos, bet kokybę paveiks.

Jei šaldiklyje laikote mėsą ar jos produktų, prisiminkite, kad skirtingų mėsos rūšių laikymo terminai taip pat skiriasi. Pvz., didelį mėsos gabalą šaldiklyje galima laikyti metus ir ilgiau. Tačiau mėsos subproduktus, maltą mėsą galima laikyti tik apie pusmetį.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Reikia laikyti skirtingai, nes kokybė keičiasi. Kokybė priklauso nuo produkto savybių. Riebesni produktai visą laiką keis greičiau kokybę, nes vyksta oksidacija, biocheminiai procesai. Greičiau oksiduojasi baltymingesni produktai. Gali būti spalvos pokyčių. Raudonos mėsos spalva kis – patamsės, bus sausesnė.

– Ar vienodai galima laikyti ir maltą mėsą, subproduktus?

– Maltą mėsą reikia laikyti trumpiau, nes dėl didesnės taršos jos kitokia mikrobiologija ir sudėtis. Rekomenduojama laikyti apie pusmetį. Kitas mėsas, gabalines – apie metus. Mokslininkai rekomenduoja skirtingai, bet, kad išlaikytų geriausias savybes, liesą mėsą geriausia laikyti iki metų, riebesnę – iki šešių ar septynių mėnesių, nes vyksta riebalų oksidacija. Aišku, ji nekenksminga, bet jausite poskonį.

– Kiek laiko galima laikyti pusfabrikačius?

– Ant kiekvienos pakuotės yra tinkamumo vartoti laikas ir turime būtinai juo vadovautis, nes gamintojas būna įvertinęs, atlikęs tyrimus. Tačiau būna, kad etiketės nusitrina. Reikėtų papildomai parašyti, kada įdėta į šaldiklį.

– Ar koldūnai gali būti laikomi šaldiklyje ilgiau nei metus?

– Jei gamintojas leidžia, taip.

– Jei pats žmogus prigamino virtinių, blynelių, kiek laiko gali laikyti šaldiklyje?

– Priklauso nuo drėgmės, riebalų. Geriausia šešis ar aštuonis mėnesius. Rekomendacijų ir nuomonių yra įvairių, bet tai optimaliausias laikas.

Laikydami maistą šaldiklyje gerai supakuokite, užsirašykite įdėjimo datą ir bent kartą per metus inventorizuokite šaldiklio turinį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių