Krūties vėžiui diagnozuoti – naujas tikslus tyrimas

  • Teksto dydis:

Lietuvoje atlikti pirmieji kontrastinės mamografijos tyrimai. Šis diagnostikos metodas pagreitins krūties vėžio diagnostiką – padės pacientams išvengti nereikalingų biopsijų, leis sutrumpinti eiles pacientų, kuriems reikalingas magnetinio rezonanso tyrimas (MRT).

Pirmieji kontrastinės mamografijos tyrimai Lietuvoje atlikti Nacionaliniame vėžio institute (NVI). Plačiau apie šį tyrimą papasakojo NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja, gydytoja radiologė dr. Jurgita Ušinskienė (J. U.) ir NVI gydytoja radiologė, prevencinių programų koordinatorė dr. Rūta Briedienė (R. B.).

– Kas per tyrimas yra kontrastinė mamografija ir kuo jis skiriasi nuo įprastos mamografijos?

J. U.: Kontrastinė mamografija yra krūties ištyrimas rentgeno spinduliais, tyrimo metu į veną suleidus jodo kontrastinės medžiagos. Tyrimas atliekamas panašiai kaip mamografija, suleista kontrastinė medžiaga geriau išryškina krūties audinio pakitimus.

Dr. Rūta Briedienė. / NVI nuotr. 

– Kaip sekėsi šį tyrimą atlikti pirmosioms NVI pacientėms?

J. U.: Tyrimas nesudėtingas, trunka iki 10 min. nuo kontrastinės medžiagos suleidimo pradžios.

– Kada tikslinga atlikti kontrastinę mamografiją? Ar ji tinkama visoms moterims?

J. U.: Šiam tyrimui atlikti siunčiamos moterys, kurioms mamografinės patikros metu nustatyti tokie pakitimai, kaip krūties deformacijos, neaiškūs operuotos krūties rando  pokyčiai, įtariamas daugiažidinis vėžys. Kontrastinės mamografijos tyrimas taip pat tinkamas visoms moterims, kurioms dėl kokių nors priežasčių negalima atlikti krūtų MRT – kontrastinės mamografijos informatyvumas prilygsta MRT.

– Koks yra kontrastinės mamografijos tyrimo tikslumas?

Kontrastinės mamografijos metu nustatome mažiau klaidingai teigiamų vėžio atvejų.

R. B.: Kontrastinės mamografijos diagnostinis tikslumas beveik atitinka krūtų MRT. Literatūroje nurodoma, kad kontrastinės mamografijos jautrumas šiek tiek mažesnis nei MRT, tačiau specifiškumas didesnis – vadinasi, norėdami atmesti vėžio įtarimą, geriau skirti jautresnį MRT, tačiau kontrastinės mamografijos metu nustatome mažiau klaidingai teigiamų vėžio atvejų.

– Kokie šio tyrimo privalumai?

J. U.: Atlikdami šį tyrimą dažniau aptinkame vėžį, palyginti su standartine mamografija ar mamografijos ir ultragarso deriniu. Palyginti su MRT, vėžio aptikimo dažnis ganėtinai panašus, tačiau kontrastinės mamografijos tyrimas trunka gerokai trumpiau – iki 5–10 min. (MRT apie 30–40 min.), tyrimas geriau toleruojamas dėl paprastesnio atlikimo, išvengiama klaustrofobijos, jį galima atlikti pacientams, turintiems kardiostimuliatorių, metalo implantų. Taip pat mažesnė tyrimo kaina, palyginti su MRT.

– Ar kontrastinės mamografijos tyrimui atlikti reikalinga papildoma įranga, instrumentai?

R. B.: Taip, reikalingas specialus mamografas su programine įranga, automatinis švirkštas, kontrastinė medžiaga.

– Ar šio tyrimo metu naudojama tokia pati kontrastinė medžiaga kaip atliekant kompiuterinę tomografiją ir MRT?

J. U.: Taip, naudojamos tokios pačios jodo turinčios kontrastinės medžiagos. Kontrasto preparato dozė apskaičiuojama atsižvelgiant į paciento kūno svorį. Nepageidaujamos reakcijos į kontrastinių medžiagų vartojimą yra retos, dažniausiai išryškėja per 30 min. po suleidimo. Esant rizikos veiksnių, jei moteris serga cukriniu diabetu, arterine hipertenzija, inkstų ligomis, podagra, būtina prieš tyrimą atlikti kreatinino tyrimą ir įvertinti inkstų funkciją.

– Šis tyrimas leis sumažinti pacientų, laukiančių MRT, eiles?

J. U.: Dėl greito atlikimo ir panašaus tikslumo, kontrastinė mamografija gali sumažinti eiles. Žinoma, visiškai MRT šis tyrimas nepakeis. Net nėra tokio tikslo – dėl vienų indikacijų moterims bus skiriama kontrastinė mamografija, o dėl kitų – MRT.

– Kuo šis tyrimas svarbus krūties vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje?

J. U.: Šis tyrimas gali būti atliekamas kaip papildomas ištyrimo metodas tankų krūtų audinį turinčioms moterims, kurioms nustatyta didelė ar vidutinė rizika susirgti krūties vėžiu. Tyrimai parodė, kad kontrastinė mamografija yra jautresnis ir specifiškesnis tyrimas aptinkant navikus, palyginti su standartine mamografija arba mamografijos ir ultragarso deriniu.

Neseniai NVI viešėjo Krokuvos profesorė Elžbieta Lučynska, kuri su mūsų radiologais dalijosi  kontrastinės mamografijos atlikimo patirtimi. Pasak profesorės, šis tyrimas trumpas, lengvai atliekamas, tinka ir moterims, kurių krūtų audinys tankus, o tyrimo tikslumas prilygsta MRT. Ji remiasi savo daugiau nei 1 tūkst. pacienčių patirtimi. Jos nuomone, tyrimą nesudėtinga atlikti tose gydymo įstaigose ar centruose, kuriuose nėra galimybės atlikti MRT. Todėl galime teigti, kad kontrastinė mamografija gali pagreitinti diagnostiką ir sutrumpinti laukimo eiles gauti MRT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių