Apie pasikeitusią COVID-19 diagnozavimo tvarką: protinguoliai dirba – bus sukčiavimo

  • Teksto dydis:

COVID-19 ligai diagnozuoti galios ir namuose atlikti greitieji savikontrolės testai. Jei vaistinėje pirktas testas parodys, kad susirgote, pakaks testą nufotografuoti ir nusiųsti šeimos gydytojui, praneša LNK.

Kol žmonės primiršę koronavirusą mėgaujasi vasara, valdžia kurpia planus, kaip kovos rudenį, kai vaikams grįžus į mokyklas, o atostogaujantiems į darbus, padaugės sergančių COVID-19.

Kadangi dabar dauguma koronavirusu serga lengviau nei pandemijos pradžioje, prognozuojama, kad didesnis krūvis teks ne ligoninių, o poliklinikų medikams. Jų krūviams sumažinti jau nuo pirmadienio keičiama testavimo tvarka. Pajutus negalavimus bus galima išsitirti vaistinėje pirktu savikontrolės testu. Jei jis teigiamas, į polikliniką lėkti nebūtina, kad liga būtų patvirtinta. Tereikės testą nufotografuoti ir nusiųsti šeimos gydytojui.

„Nusiuntus testo atsakymą savo šeimos gydytojui, galima e.sveikatoje turėti įrašą, kad sirgęs COVID-19 liga. Šiandien tokios galimybės [dar] nėra“, – teigė sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Dauguma kalbintų žmonių pritaria COVID-19 nustatymo tvarkos palengvinimui.

„Nereikia niekur lakstyti ir nešioti viruso. Tai manau, kad gerai“, – sakė vilnietė.

„Prieš dvi savaites su šeima turėjome tą pačią situaciją ir tikrai buvo labai nepatogu, kai tu šeimos gydytojui sakai, kad tu turi keturis testus pasidaręs per tris dienas ir šeimos gydytojas vis tiek liepia tau atvykti į gydymo įstaigą. Kai serga visa šeima, kaip tu į tą įstaigą atvyksi?“ – piktinosi gatvėje kalbintas vyras.

„Žinote, viskas užtrunka – užsiregistruoti, nuvažiuoti – ir dažniausiai žmonės to nenori daryti ir galbūt net neužfiksuoja, kad jie sirgo COVID-19. Man atrodo, viskas būtų greičiau ir paprasčiau“, – dėstė moteris.

Vis dėlto, kai kurie žmonės įžvelgia palengvinimo spragų – galima nusiųsti ne savo testo nuotrauką.

„Protinguoliai dirba. Aišku, bus sukčiavimo“, – šypsojosi vilnietis.

„Čia kiekvieno žmogaus sąžinės reikalas. Visada buvo visokių žmonių“, – sakė moteris.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad žmogus pirmiausia apgautų ne sistemą, o save.

„Kažkada ne laiku pasiskiepysite, jūsų gydytojas nematys tikros informacijos arba ji bus ne tokia ir tai gali turėti jums komplikacijų. Mes orientuojamės į sąžiningus piliečius ir jų Lietuvoje yra daugiausiai“, – tvirtino A. Dulkys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Namuose atliktas testas nesuteiks teisės gauti ES COVID-19 pažymėjimą, jam gauti reikės greitąjį testą atlikti poliklinikoje, ne būtinai savo.

„Jeigu jo būklė yra pakankamai rimta ir atitinka būtinosios pagalbos kriterijus, tada jis gali kreiptis į bet kurį šeimos medicinos centrą ir jam bus suteikta Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis apmokama paslauga“, – komentavo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Birutė Kavaliauskienė.

Gera žinia ir tiems, kurie nerimauja, ar bus rudenį įvestas karantinas.

„Lietuvoje tikrai nėra pagrindo kalbėti apie ekstremaliosios situacijos skelbimą, apie nacionalinio karantino skelbimą“, – teigė A. Dulkys.

Vietinį karantiną, anot ministro, ketinama įvesti, jei savaitę bus nustatyta 1 500 sergančiųjų virusinėmis ligomis šimtui tūkstančių gyventojų. Taip pat, jei savivaldybėje bus užimta 1 200 stacionarių arba 120 reanimacinių lovų.

Reikia mums dirbti, nes mus kai uždaro, kaip mokesčius susimokėti?

„Bent vienas iš šių rodiklių, kuris bus monitoruojamas, pasiekus arba artėjant prie šio rodiklio Nacionalinis visuomenės sveikatos centras kreipsis į savivaldybę, įvertins situaciją ir siūlys skelbti epidemiją konkrečioje savivaldybėje“, – teigė B. Kavaliauskienė.

„Taip ir turėtų būti, kadangi dauguma žmonių jau persirgę arba pasiskiepiję“, – sakė gatvėje kalbinta moteris.

„Išvis būtų geriau, kad nieko neuždarinėtų, nes čia yra virusas, o tas virusas yra kaip gripas, kaip ir visi kiti. Reikia mums dirbti, nes mus kai uždaro, kaip mokesčius susimokėti?“ – svarstė vilnietė.

Kai kurie žmonės vieno reikalavimo pasigenda jau dabar – platesnio privalomo kaukių dėvėjimo.

„Manau yra tokių įstaigų ir vietų, kur kaukes jau turėtume dėvėti“, – sakė vyras.

Lapkritį Lietuvą, kaip ir kitas ES šalis, pasieks patobulintos vakcinos, kurios geriau veiks ir omikron, tačiau, anot A. Dulkio, tie, kas dar nepasiskiepijo, turėtų skiepytis turima vakcina nelaukdami lapkričio. Ji taip pat apsaugo nuo komplikacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dar yra tikinciu dulkiu ir seimu?

Dar yra tikinciu dulkiu ir seimu?  portretas
O siaube, dar yra tikinciu sia covidine afiora? Galvojau tik pensininkes dar svaigsta. Visa nepriklausoma zinesklaida, visame pasaulyje mirga, marga informacijos is autoritetingu daktaru ir mokslininku. Covidas yra afiora, skiepai nera skiepai, tai nuodai. Nera jokio oficialaus sars 2 viruso egzistavimo patvirtinimo.....

: ))))

: )))) portretas
Valdžiai reik daug sirgimu,tad galit tautiečiai meluoti

tai

tai portretas
dulkiagalviu marmaliuotu populiantu marazmas jie jau prarado homosapiens pavidala nes tai cypuoti klonai kaip plastelinas ko ir siekia sie fasistyniai s vabai ir kt setono /vabalai/ sunaikint zmonija ir visos uzuomazgos prasidejo dar viduramz iais ir tesiasi iki siol sionsatanistu===
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių