S. Čaplinskas – apie didėjantį sergamumą COVID-19, karantiną ir kaukes

  • Teksto dydis:

Ankstesnėmis vasaromis atsikvėpti leidęs COVID-19 šią apie save primena kur kas aktyviau. Vidutiniškai per parą skaičiuojama apie 400 naujų infekcijos atvejų, sergamumo žemėlapis dažosi juoda spalva. LNK reportaže – pokalbis su profesoriumi, medicinos mokslų daktaru Sauliumi Čaplinsku.

– Ką tie skaičiai reiškia?

– Iš vienos pusės, keičiasi mūsų imuniteto landšaftas, iš kitos pusės – keičiasi kai kurių užkrečiamų ligų plitimo trajektorija. Peršalimą sukeliančios ligos pradėjo plisti greičiau.

– Kodėl COVID-19 pradėjo plisti vasaros metu?

– Tam susidarė palankios sąlygos. Jeigu galimybė virusui plisti bus, jis ir plis. Virusai maišosi iš vieno žemyno į kitą, žmonės keliauja. Naujos viruso mutacijos leidžia virusui greičiau plisti ir išvengti imuniteto bei keičiasi patogenezė, tai reiškia, kad liga tampa sunkesnė.

– Ar tai neprieštarauja teorijai, kad kuo toliau, tuo viruso atmainos bus vis silpnesnės ir galiausiai ši liga išsikvėps?

– Neprieštarauja, bet tam reikia laiko. Klausimas, kokia kaina mes tai pasieksime.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kas yra imuniteto reljefas?

– Kai beždžionių imunodeficito virusas peršoko rūšinį barjerą, atsirado daug žmonių, sergančių AIDS, su įgytu imunodeficito sindromu. Tada, kai buvo daug žmonių, kurių imunitetas – nusilpęs, pradėjo plisti tuberkuliozė. Dabar, kai yra daug žmonių, kurių imunitetas yra nusilpęs, virusai įgauna kitas savybes, tuo pasinaudoja ir greičiau plinta.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) atkreipia dėmesį, kad per savaitę 32 proc. išaugo naujų diagnozuotų užsikrėtimų atvejų skaičius Europoje, kai diagnozuojam daug mažiau nei įprasta, tad kokius 5–7 kartus atvejų yra daugiau. Tačiau pasakyti sunku, ar Lietuvoje plinta naujos atmainos, ar ne. Greičiausiai, kad taip. Ilgąjį COVID-19 du kartus dažniau sukeldavo delta atmaina, negu omikron, bet omikron plinta septynis kartus greičiau, negu delta. Nors švelnesnė ligos eiga, bet pasekmės gali būti daug sunkesnės ir didelei daliai žmonių. Tie, kas persirgo pirmuoju omikron variantu, greičiausiai, kad šioms naujoms atmainoms imunitetas yra išblėsęs.

Karantinas kaip priemonė, mano nuomone, buvo per ilgas ir per absurdiškas, atnešė daugiau žalos, nei naudos.

– Ar gresia dar vienas karantinas rudenį?

– Karantinas kaip priemonė, mano nuomone, buvo per ilgas ir per absurdiškas, atnešė daugiau žalos, nei naudos. Turėtume kalbėti ne apie karantiną, o apie tai, kad turėtume suprasti, kaip elgtis atėjus rudeniui. Jeigu jaučiame simptomus – neikime į darbą, pasaugokime savo artimuosius. Uždaroje patalpoje, ypač viešajame transporte, naudokime kaukes. Ir ypač svarbu – patalpų oro dezinfekcija.

– Gal yra kokių nors naujienų vakcinų pasaulyje? Ar reikėtų nerimauti, kad ateis ruduo, padidės sergamumas, o vakcinos jau bus nebepaveikios?

– Tai yra gera žinia. Iš vienos pusės – vakcinos yra mažiau paveikios prieš konkrečius štamus, bet modernios vakcinos lygiai taip pat veikia ir nesikeičiančius viruso epitopus. Tad tai yra įrodymas, kad ląstelinis imunitetas taip neišblėsta, kaip išblėsta antikūnai. Kita gera naujiena yra dėl vaikų. Vaikas nėra mažas suaugęs žmogus. Jo imunitetas veikia kitaip, kur kas stipriau ir efektyviau apsaugo vaikus nuo COVID-19.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Čaplinskui koks procentukas nubyra is kaukių biznio ? Kad taip stengiasi išpūsti burbulą....

Pil.

Pil. portretas
Čapilnskui komentaras ,ne Čilinskui ,Sumaišiau

Pil.

Pil. portretas
Komentare komentaras labai teisingas,kas serga turi saugotis ir saugoti aplinkinius Bet sveiki žmonės, kam tos kaukės.Aš irgi jeigu sergu, vengiu kontaktų su sveikais o prieikus ir kaukę užsidėčiau.Negali būti prievartą ir įsakymų.Čilinskai raminkis.
VISI KOMENTARAI 83

Galerijos

Daugiau straipsnių