Medikai sunerimę – auga ligonių karta: kas ketvirtas vaikas Lietuvoje turi antsvorio

  • Teksto dydis:

Saldumynai, kepiniai, desertai – per pandemiją išaugo šių produktų vartojimas. Vieni juos šlavė kepyklėlėse, kiti ėmė gaminti namuose. Saldumynuose žmonės esą rado nusiraminimą įtemptu laikotarpiu. Dabar matomos pasekmės – antsvoris, bloga savijauta, praneša LNK.

Artėsime prie amerikiečių

„Nutukimas atsiranda nuo maisto. Niekas nuo oro nenutunka“, – sakė gastroenterologas Vaidotas Urbonas.

Gastroenterologas ištyrė, kokią įtaką pandemija padarė vaikų sveikatai. Apklausus tėvus, auginančius mokyklinio amžiaus vaikus, paaiškėjo, kad kas ketvirtas vaikas Lietuvoje turi antsvorio arba yra nutukęs. Jei tendencijos nesikeis, esą artėsime prie amerikiečių, tarp kurių daug nutukusių.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Ryškius vaikų svorio pokyčius pastebėjo pedagogai, kai po karantino vaikai sugrįžo į mokyklas.

„Akivaizdžiai pamatėme, kad vaikai grįžo į mokyklą nelabai maloniai pasikeitę, t. y. supilnėję, į kūno kultūros pamokas ne visi noriai eidavo, visiems sunku išsijudinti, su nepasitenkinimu, paburbėjimais keliaudavo į tas kūno kultūros pamokas. Bet pora mėnesių – ir vėl po truputį atsistato“, – tikino Vilniaus E. Pliaterytės progimnazijos direktorius Gintaras Alfonsas Petronis.

Bet ne tik karantinas užaugino papildomus kilogramus. Nesveikas maistas, kitaip tariant, šlamštmaistis, valgymas sėdint prie ekranų, ilgas sudėjimas prie ekranų, jokio fizinio aktyvumo ir ėjimas vėlai miegoti – priežastys, kurios gali lemti nutikimą, o šis – begales komplikacijų. Pirmiausia, psichologinių.

Gastroenterologas sakė, kad stambesniems vaikams būdinga mažesnė savivertė arba atsiranda nepasitikėjimas, prasideda depresija.

Nutukimas atsiranda nuo maisto. Niekas nuo oro nenutunka.

„Klausėme darželio vaikų, pradinukų, kaip jie atsiliepia apie savo tokį bendraamžį. Aišku, mes rodėme nuotrauką (be abejo, ne bendraklasio nuotrauką). Klausėme: kaip jūs jį pavadintumėte? Vien tik neigiami epitetai: tešlius, nevėkšla, nevykėlis ir t. t. Ir jeigu tau kala visą dieną tokiais epitetais, čia ir suaugęs palūžtų“, – įsitikinęs V. Urbonas.

Daugėja sergančių vaikų

Kitos nutukimo komplikacijos – ligos, iki šiol kamavusios tik brandaus ar senyvo amžiaus žmones.

„Pavyzdžiui, antro tipo cukrinis diabetas. Anksčiau sakydavome: vaikai neserga. Dabar tokių vaikų yra. Kepenų uždegimas dėl suriebėjusių kepenų. Anksčiau sakydavome: gal yra pasaulyje keletas atvejų. Dabar tokių vaikų pilna, kada atsiranda kepenų uždegimas dėl to, kad jis nutukęs, ir suriebėjo kepenys. Įvairios kitos problemos, sakykime, širdies bei kraujagyslių ligos“, – tvirtino V. Urbonas.

Tyrimas atskleidė, kad daugiau nutukusių – tarp berniukų. Labiau antsvoris kamuoja vyresnius nei dešimties metų vaikus. Aiškėja, kad mažesni labiau klauso tėvų, o vyresnėliai dažniau patys sprendžia, ką valgyti. Deja, tėvai ir seneliai gali ne tik padėti, bet ir pakenkti vaikui – vieni maitindami, o kiti versdami laikytis dietų.

I. Gelūno / BNS nuotr.

„Tėveliai šiuo atveju turėtų nusiraminti. Atkreipti dėmesį reikia, negalima numoti ranka ir sakyti: praeis, čia hormonai, paauglystė, išaugsime. Ne, to neturėtų būti, bet neturėtų būti perdėto dėmesio vaiko nutukimui“, – kalbėjo specializuotos programos paaugliams su antsvoriu autorius Artiomas Šabajevas.

Specialistai sakė, kad draudimai iškreipia požiūrį į maistą ir dar labiau gali pakenkti.

„Atsiranda hormoniniai sutrikimai, kurie lemia, kad vaiko vystymasis sutrinka. Gali sutrikti tiek lytinis, tiek visas kitas“, – aiškino Santaros klinikų gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė.

Dietologė sakė, kad nutukimą galima įveikti. Pirma, jei tai liga – ją pripažinti ir gydyti. Antra, išimti iš raciono visus saldžius gėrimus. Trečia, valgyti daugiau daržovių (ne vaisių, o daržovių), panaikinti užkandžiavimus, vaiką pratinti valgyti virtuvėje prie stalo ir tam tikru metu. Ir numatyti vieną dieną per savaitę, kada laisvai galima valgyti saldumynus.

„Nei arbata su cukrumi, nei arbata su medumi, tuo labiau limonadai, sultys, gira. Tai yra pagrindiniai, ką vaikai labai mėgsta ir ką jie geria. Jei vaikas geria apie 0,5 litro saldintų gėrimų per dieną, išėmus šiuos gėrimus, per mėnesį galime gauti labai ženklų rezultatą – net -3 kilogramai“, – komentavo J. Parnatauskienė.

Bet svarbiausia, pabrėžė visi, kad sveikos gyvensenos nuostatų turi laikytis visi šeimos nariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vyriausybė rūpinasi vaikų nutukimu

Vyriausybė rūpinasi vaikų nutukimu portretas
Maistas nekokybiškas: trūksta mikroelementų (tręšia tik augimui skirtus mikroelementus, o ne kokybiškam valgiui), mėsa su antibiotikais ir chemija, vaisiai ir daržovės trešiami ir laistomi (kad ilgiau išsaugoti) chemikalais. Aš negeriu vandens iš po krano, o parduotuvinis ne visas kokybiškas (daug druskų ir t.t.). Ekologiški produktai brangus (jiems nėra dotacijų). Dauguma gyvena miestuose. Vyriausybė nieko nedaro, neverčia verslininkus gerinti produktus (verslininkai patys to daryt nesuinteresuoti).Valgom ir toliau ššš… arba auginam balkone pomidorus ir vištas…

Viskas priklauso nuo ispampeliu tevu.kurie savo atzalom,rodo

Viskas priklauso nuo ispampeliu tevu.kurie savo atzalom,rodo portretas
Kaip esti,ir tunoti prie kompo??

Ai'Skauda \\\\\.../////

Ai'Skauda  \\\\\...///// portretas
Ne tik nutukę paršeliai auga,bet ir debilai,nes jau nežino kaip atrodo žmogus.Tik kompas,mobiliakas, mamos garuojantys cepelinai ir lova.Ir vėl viskas iš naujo.Nykstanti rūšis,reikia įrašyti į Raudoną Knygą.___Mano laikais,didžiausia bausmė buvo tai neleidimas išeiti į lauką.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių