„Moderna“ pradeda omikron atmainai pritaikytos vakcinos bandymus

  • Teksto dydis:

JAV biotechnologijų kompanija „Moderna“ trečiadienį paskelbė pradėjusi omikron atmainai pritaikytos stiprinamosios vakcinos nuo COVID-19 dozės klinikinius bandymus.

Bandymuose dalyvaus 600 suaugusiųjų, iš kurių pusė mažiausiai prieš šešis mėnesius gavo dvi „Moderna“ vakcinos dozes, o kita pusė buvo paskiepyta trimis kompanijos sukurto preparato dozėmis.

Tad omikron atmainai pritaikyta stiprinamoji dozė bus išbandoma ir kaip trečiasis, ir ketvirtasis skiepas.

Kompanija taip pat paskelbė duomenis apie prieš tai jau patvirtintos stiprinamosios skiepo dozės veiksmingumą prieš omikron. Pasak bendrovės, praėjus šešiems mėnesiams po revakcinacijos neutralizuojančių antikūnų lygis buvo sumažėjęs šešis kartus, palyginti su piku 29 dieną po injekcijos, tačiau išliko aptinkamas.

Atitinkami duomenys buvo gauti ištyrus 20 stiprinamąją dozę gavusių asmenų kraujo mėginius. Nors „Moderna“ nurodė, kad jie yra teigiami, kompanija vis vien išbandys specialiai omikron atmainai pritaikytą dozę.

„Moderna“ apie tai pranešė, kai tokias pat naujienas paskelbė ir kompanijos „Pfizer“ ir „BioNTech“. Jos taip pat sukūrė omikron pritaikytą savo vakcinos nuo COVID-19 versiją ir pradėjo klinikinius bandymus.

Abi šios vakcinos pagamintos pasitelkiant mRNR technologiją, kuri leidžia ganėtinai nesunkiai atnaujinti preparatą ir pritaikyti jį naujoms patogeno atmainoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių