Nauji kepenų vėžio gydymo metodai padėjo įveikti klastingą ligą

  • Teksto dydis:

Prieš šešerius metus apsilankymas gydymo įstaigoje 75 metų Augustinui tapo lemtingas – gydytoja pastebėjo pakitimų kepenyse, netrukus diagnozuotas kepenų vėžys. Šalinant navikus vyras ne kartą operuotas. Šiemet atlikta procedūra be pjūvio, kai į kepenis įvestas elektrodas ligos židinius sunaikino karščiu.

Iškentė ne vieną operaciją

"Gyvenau įprastą gyvenimą ir nesiskundžiau sveikata, nejaučiau jokio skausmo, – apie gyvenimą iki diagnozės pasakoja vyras. Profilaktinio patikrinimo metu gydytojai pastebėjus pakitimų, netrukus vyrui atlikti detalesni tyrimai ir diagnozuotas kepenų vėžys. Dėl šios klastingos ligos Augustinui per šešerius metus teko ištverti ne vieną operaciją. "Pirmosios kepenų operacijos metu kartu su tulžies pūsle pašalintas net 8 cm auglys", – procedūrą prisimena pacientas.

Po šios operacijos Augustinas nuolat lankydavosi ligoninėje, bet jo sveikatos būklė buvo gera. Prabėgus trejiems metams, nustatyta, kad dariniai vėl atsinaujino, tik šį kartą kitoje kepenų vietoje, todėl atlikta dar viena operacija. "Su šiuo pacientu bendraujame jau kelerius metus ir padedame jam kovoti su klastinga liga – kepenų vėžiu, – sako Kauno klinikų Chirurgijos klinikos Kasos, kepenų ir tulžies latakų chirurgijos skyriaus vadovas docentas Tomas Vanagas. – Prieš penkerius metus pacientui teko pašalinti dalį kepenų su naviku. Deja, po trejų metų liga atsinaujino. Kadangi Augustinas serga kepenų ciroze, daugiau kepenų šalinti nebuvo įmanoma, o ultragarsu navikų negalima pamatyti neatlikus operacinio pjūvio, todėl per atvirą operaciją jam atlikta radiodažnio abliacija (RDA), kai, kontroliuojant ultragarsu, į kepenų naviką buvo įdurta speciali adata ir navikas kepenyse sudegintas."

Atliko inovatyvią procedūrą

Prieš penkerius metus auglį pašalino pro didelį atvirą pjūvį, kuriam sugyti reikėjo laiko, o dabar – tik pro kelias skylutes, todėl greitai iškeliavau namo.

Visos procedūros pavyko sėkmingai, tačiau liga vėl atsinaujino. Todėl šiais metais Kauno klinikose Augustinui atlikta inovatyvi procedūra – minimaliai invazinė radiodažnio abliacija dviem augliams kepenyse gydyti. Kaip teigia Kauno klinikų Radiologijos klinikos Minimaliai invazinių radiologinių procedūrų sektoriaus vadovas Aurimas Mačionis, ši procedūra atlikta be atviro pjūvio operacijos. "Pacientui pro 2 mm skylutę buvo įvestas specialus elektrodas į židinius kepenyse ir jie sunaikinti karščiu, – pasakoja A. Mačionis. – Ši procedūra buvo sudėtinga, nes Augustinas jau anksčiau buvo operuotas, todėl ultragarsinio tyrimo metu nesimatė navikinių darinių. Auglius pamatyti galėjome tik atlikę kepenų magnetinį rezonanso tyrimą (MRT)."

Radiodažnio abliacija atliekama dviem etapais. Pirmasis etapas –  intervencinės procedūros metu pacientui greta navikų implantuojami titano žymekliai, kontroliuojami kompiuteriniu tomografu. Šie žymekliai antrojo operacijos etapo metu leidžia pamatyti kepenyse esančius darinius ir tiksliai bei efektyviai juos sunaikinti. "Kartu dirbant gydytojų anesteziologų, intervencinių radiologų, chirurgų komandai, galėjome tiksliai ir kokybiškai sunaikinti vėžio židinius ir išvengti komplikacijų, atsirandančių atvirų operacijų metu", – pasak A.Mačionio, tik turint inovatyvią įrangą ir su profesionalia medikų komanda galima atlikti tokias sudėtingas, meistriškumo reikalaujančias procedūras.

Minimaliai invazinės destrukcinės terapijos radiodažnio abliacija ir mikrobangų abliacija yra šiuolaikiniai kepenų vėžio gydymo būdai. Dažniausiai šios procedūros atliekamos be atviro pjūvio, o abliacijos metodas parenkamas, atsižvelgus į naviko dydį, jo išplitimą, šalia jo esančius organus. "Minimaliai invazinės destrukcinės terapijos gali būti taikomos gydant ir plaučių, inkstų, minkštųjų audinių, kaulų ir prostatos navikus, o procedūrų metu galima sunaikinti ne vieną, o kelis navikinius židinius, – tikina sektoriaus vadovas. – Šios terapijos gali būti taikomos tiek pirminiam, tiek metastazavusiam, tiek atsinaujinusiam vėžiui gydyti."

Galima sėkmingai išgydyti

T.Vanagas pažymi, kad šio paciento istorija – puikus pavyzdys, jog klastingą onkologinę ligą galima sėkmingai išgydyti. "Kiekvienais metais kepenų vėžiu pasaulyje suserga apie milijoną žmonių, tačiau, sparčiai tobulėjant medicinai, mirštamumas nuo šios ligos mažėja", – aiškina docentas.

Anot jo, tik bendradarbiaujant įvairių specialybių gydytojams, aptariant pacientų klinikinius atvejus daugiadalykiuose susirinkimuose, galima parinkti efektyviausią gydymo būdą ir pasiekti geriausių rezultatų bei nugalėti šią klastingą ligą.

Šiandien Augustinas jaučiasi puikiai. "Prieš penkerius metus auglį pašalino pro didelį atvirą pjūvį, kuriam sugyti reikėjo laiko, o dabar – tik pro kelias skylutes, todėl greitai iškeliavau namo", – šypsosi vyras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arunas

Arunas portretas
Patiriu skausma po dešiniu šonkauliu Tai prasidėjo po vakcinu nuo kovido,krieipisusi i šeimos gydytoja tris kartus,tyrimai kurie buvo atliekami geri.Kreipiausi trečia karta ir pasakiau jad skausmas didėja,deginantis,silpnumas,staigus prakaitavimas.Tyrimo wigoje itarimas kasos vėžys.kraujas parodė nuo normos 6.70.iki 10,75.Skausmas nedinksta Nuogaistaujus kas pablogės dėl ilgo ir eilėse belaukiant tyrimu.Ar nebus vėlo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių