Nebeliko COVID-19 testavimo punktų: kaip išsitirti?

  • Teksto dydis:

Nebelikus mobiliųjų COVID-19 testavimo punktų, žmonės ima klausinėti, kokiu būdu pasidaryti tyrimą. Poliklinikose atliekami tik antigeno tyrimai, o už PGR, jei pacientas pageidauja, gali tekti ir susimokėti. Antigeno testai, lygiai taip pat kaip ir PGR tyrimai, yra įrašomi į e-sveikatą, taigi ir keliones užsienyje persirgusiems palengvina, praneša LNK.

Iš COVID-19 testavimo punkto dabar liko trys palapinės, kurios labiau tarnauja kaip pastogė nuo lietaus ar saulės. Čia užsiregistruoti testui nebegalima, testai atliekami tik poliklinikose arba privačiose klinikose. Tačiau ne kiekvienas žino, ką daryti pajutus COVID-19 simptomus. 

„Tiesą sakant, nelabai... aš visada darydavausi prie oro uosto. Girdėjau, kad kažkur poliklinikose, bet nežinau. Esu pasiskiepijusi tris kartus, tai aš esu rami“, – sakė gatvėje kalbinta moteris.

Pacientai yra testuojami įstaigoje, tačiau tik su gydytojo siuntimu ir jiems yra daromi greitieji antigeno testai, PGR nebedarome.

Kitas praeivis teigė galvojantis, kad į testavimo punktą nukreipia šeimos gydytojo siuntimas.

Deja, šeimos gydytojas į testavimo punktą neregistruos, nes punktų nebeliko, o karštoji linija 1808 registracijos testavimui nebevykdo. Poliklinikoje atliekami greitieji antigeno testai, kurie iš karto parodo teigiamą arba neigiamą atsakymą. 

„Pacientai, turintys COVID-19 ligos simptomus, yra testuojami įstaigoje, tačiau tik su gydytojo siuntimu ir jiems yra daromi greitieji antigeno testai, PGR nebedarome“, – teigė Karoliniškių poliklinikos slaugos administratorė Vaida Danielė.

Atsiranda besibaiminančių, kad atlikus greitąjį testą poliklinikoje šio rezultatas nebus įtrauktas į e-sveikatą, o tai apribos keliavimą užsienyje. Medikai tokias kalbas paneigia.

„Atsiranda sertifikatas e-sveikatoje ir pacientui yra užregistruojama COVID-19 liga“, – tikino V. Danielė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad nemokami PGR tyrimai daromi jei gydytojas priima tokį sprendimą.

„Tam tikrais atvejais užtenka greitojo antigeno testo, kai reikės bus paskiriamas PGR“, – sakė A. Dulkys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tačiau tai labiau išimtis nei taisyklė, mat PGR testai brangesni už greituosius antigeno testus.

„Kiekvienas žmogus turi teisę užsisakyti mokamą paslaugą“, – teigė A. Dulkys.

išskirtinai PGR tyrimai gali būti reikalingi norint keliauti, nes kai kurios šalys įsileidžia tik paskiepytus arba PGR tyrimą atlikusius nepasiskiepijusius žmones.

Privačios laboratorijos pastebi, kad pasibaigus pandemijai testavimo apimtys smarkiai sumažėjo.

Mūsų gyvenime turėtų tapti įprasta kiekvienam su savimi turėti greitųjų antigenų testų.

„Testavimo apimtys mažėja ir tikriausiai privačiai testuojasi tie žmonės, kuriems testai yra reikalingi kelionėms arba susidūrus su įvairiomis gyvenimiškomis situacijomis, kur yra reikalaujamas PGR testas“, – kalbėjo „Antėjos“ padalinio veiklos vadovė Indrė Šireikienė.

PGR tyrimas privačiose laboratorijose dabar kainuoja vidutiniškai 72 eurus. Jei norima išvengti kontakto poliklinikose, sveikatos apsaugos ministras rekomenduoja kiekvienam namuose turėti greitųjų testų savikontrolei.

„Mūsų gyvenime turėtų tapti įprasta kiekvienam su savimi turėti tiek greitųjų antigenų testų, tiek turėti medicininių kaukių“, – sakė A. Dulkys.

Atsiranda abejojančių greitųjų testų patikimumu, tačiau medicinos specialistai tikina, kad į Lietuvos rinką patenka tik sertifikuoti testai, kuriais galima pasitikėti. Savikontrolės testai vidutiniškai kainuoja 4 eurus. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vajetau..

Vajetau.. portretas
"ką daba reiks daryti ?? !! ?? !! ?? !!.....

Lile

Lile portretas
Kreipkites i psichiatrini skyriu,ten dabar jums nustatys ta siaubinga virusa,tik lauke neuzmirskit uzsidet kaukes

Dulkė \\\\\.../////

Dulkė  \\\\\...///// portretas
S."ministro"-kąsininko patarimas:-ausų krapštuką į subinę ir pagal smarvę,(pauosčius) nustatoma.____Visa tai,NEMOKAMAI,tik krapštukas ir tas ne KARVĘ pagal (PIŠ)ą kainuoja.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių