Nedarbingumas dėl COVID-19 – telefonu: kas garantuos gyventojų sąžiningumą?

  • Teksto dydis:

Pajautus COVID-19 simptomus pasitikrinti galima poliklinikose. Tam specialiai iš lauko įrengti karščiavimo kabinetai. Kas atvyksta per anksti, tam tenka lūkuriuoti. Testavimas vyksta griežtai pagal paskirtą laiką. Žmonės sako, kad dabar pasitikrinti yra paprasčiau nei prieš metus, pasakojama LNK reportaže.

Greitieji antigenų testai, kurių rezultatas gaunamas per penkiolika minučių, poliklinikose nemokamai atliekami tik turintiems šeimos gydytojo siuntimą. PGR tyrimai poliklinikose irgi yra daromi, bet nemokami tik su infektologo ir pulmunologo siuntimais arba šeimos gydytojo ilgai užsitęsus ligai. Testuotis poreikis vėl išaugęs.

„Matome, kad šiai dienai iš pat ryto laisvų talonų buvo, bet po pietų visi talonai jau yra užimti“, – kalbėjo Šeškinės poliklinikos pirmojo šeimos medicinos skyriaus vedėja Natalija Šertvytienė.

„Pirmadieniais ir antradieniais skambinančių pacientų srautai yra labai dideli. Skambina virš 3 tūkst., iš kurių 50–70 proc. pacientų yra su peršalimo simptomais“, – pasakojo Centro poliklinikos antrinės asmens sveikatos priežiūros administratorė Laima Skrickienė.

Nebūtina skambinti į polikliniką ar registruotis internetu, kai greitąjį antigenų testą šiandien kiekvienas gali atlikti namuose, tik toks atsakymas į e. sveikatą nėra suvedamas bei oficialiai nesimato, kad žmogus serga koronavirusu.

„Mes negalime remtis tik tuo, kad namie buvo atliktas testas. Negalime suvesti fakto, kad pacientas persirgo“, – sakė N. Šertvytienė.

Užtat namie atlikto testo visiškai pakanka gauti nedarbingumo pažymėjimui, net nereikia atvykti pas šeimos gydytoją, užtenka jam telefonu pasakyti, kad testas teigiamas ir žmogus gali nebeiti į darbą.

„Gali išduoti nedarbingumo lapelį, tačiau tai nebus diagnozė, patvirtinanti COVID-19 infekciją“, – teigė L. Skrickienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Sveikatos apsaugos ministerija galimybės sukčiauti nemato, esą ir kitų užkrečiamųjų ligų atveju išduodami nedarbingumai tiesiog pasiskambinus telefonu.

„Tuo metu, kai būna daug sergančiųjų gripu, lygiai taip pat nuotoliu gydytojai, pasikonsultavę su klientu, galėdavo fiksuoti atitinkamą kodą. Problemų čia nėra“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Bet kur garantijos, kad žmonės, pasiėmę nedarbingumą, negulės prie ežero nei ministras, nei ministerija neatsako.

„Jeigu gydytojas skiria nedarbingumą, tokiu atveju galioja kitos taisyklės. Gydytojas nustato, kiek laiko reikia būti namuose. Jeigu tų taisyklių nebus laikomasi, galima turėti problemų su nedarbingumu ir išmokomis“, – tęsė A. Dulkys.

„Yra šeimos gydytojo vertinimas, kuris kaip ir visų ligų atvejais yra labai svarbus“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Gibreta Megelinskienė.

Šeimos gydytojai sako, kad sukčiavimų nepasitaikė. Paprastai kviečiasi pacientus pasirodyti ir atlikti antigenų testą poliklinikoje.

„Pas mus taip nėra, kad pacientas skambina, o mes jį registruojame tik penktadieniui. Mes priimame iš karto, tą pačią dieną“, – teigė N. Šertvytienė.

Sergančiųjų COVID-19 šalyje – per 20 tūkst. Pagal dabartinę tvarką, jiems izoliacija neprivaloma. Koronaviruso plitimą stebintis profesorius siūlo sugrąžinti izoliaciją sergantiesiems, kad žmonės mažiau gastroliuotų.

„Izoliuotis į kitus kambarius tikrai ne, bet keleto dienų atsitraukimas nuo fizinio buvimo tarp žmonių tikrai nepakenktų“, – kalbėjo Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Juozas Augutis.

A. Dulkys izoliacijos sugrąžinti neplanuoja, užtat statistikoje sergančiųjų gali atsirasti kur kas daugiau, mat ministras nori namuose atliktų testų atsakymus prilyginti poliklinikoje darytų testų atsakymams.

„Nereikėtų vykti į gydymo įstaigą, būtų galima užskaityti pagal tuos duomenis. Dabar ties tuo dirbame“, – sakė A. Dulkys.

Ligoninių padėties, tikėtina, tai nepablogintų, mat sergamumas nors ir didelis, gultis į ligoninę prireikia retai.

„Besikreipiančių pacientų daugėja į priėmimo, skubios pagalbos skyrius, bet didžioji dauguma pacientų yra ambulatorinio lygmens ir jie tikrai gali būti gydomi namuose“, – pasakojo Santakos klinikų infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančorienė.

Daugiausia užsikrėtimų COVID-19 fiksuojama Palangos, Kretingos ir Vilniaus miestų savivaldybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faina butu

Faina butu portretas
Kad esant greitąjam teigiamam parašytų, kad persirgai kovidu. Kiek atkristų problemų...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių