Nereikalingi vaistai: kiek milijonų eurų išmesta?

  • Teksto dydis:

Beveik 28 t – tiek iš gyventojų surinkta pasenusių ar nebereikalingų vaistų pernai. Tai 2 t mažiau farmacinių atliekų, nei vaistinės surinko užpernai. Pasak Valstybinės ligonių kasos (VLK), tai rodo sąmoningesnį visuomenės požiūrį į aplinkos tausojimą, atsakingesnį vaistų įsigijimą ir vartojimą.

Dažniau vartojo tinkamai

Kasmet dešimtimis tonų matuojama į vaistines grąžintų nesuvartotų vaistų statistika rodo, kad Lietuvos gyventojai jau įprato elgtis atsakingai ir rūšiuoti farmacines atliekas – nenaudojamų vaistų nebeišmeta į šiukšliadėžes ar neišpila į kanalizaciją, o atneša į vaistines. Taip utilizavus namuose susikaupusius pasenusius vaistus ne tik užkertamas kelias vaikams ar gyvūnams apsinuodyti, bet ir apsaugomas dirvožemis ir gruntiniai vandenys.

VLK atliktos analizės duomenimis, pernai kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių vaistinėse įsigijo 73 tūkst. pacientų daugiau nei užpernai. Kadangi farmacinių atliekų praeitais metais surinkta gerokai mažiau nei prieš dvejus metus, tikėtina, kad pernai daugiau pacientų įsigijo ir vartojo vaistus tinkamai, tiek ir taip, kaip nurodė gydytojai ar patarė vaistininkai.

Viliamės, kad net 2 t mažiau pernai grąžintų vaistų yra geras ženklas, rodantis kad gyventojai pradėjo racionaliau vartoti vaistus.

Iki šiol daugėjo

„Iki šiol metų metus stebėjome augančius vaistinėms grąžinamų vaistų rodiklius. Per penkmetį vaistų surinkta dvigubai daugiau. Užpernai buvo pasiektas pikas: apskaičiuota, kad gyventojai į vaistines atnešė beveik 30 t nebereikalingų vaistų. Džiaugėmės dėl aplinkosaugos, tačiau nerimą kėlė neracionalaus vaistų skyrimo ir įsigijimo aspektai. Viliamės, kad net 2 t mažiau pernai grąžintų vaistų yra geras ženklas, rodantis, kad gyventojai pradėjo racionaliau vartoti vaistus, t. y. daugiau pacientų įsigijo ir vartojo vaistus saikingai – tik tiek, kiek buvo būtina“, – sako VLK Vaistų kompensavimo skyriaus patarėja Irma Medžiaušaitė.

Praradome milijonus

Nepaisant to, kad grąžinamų vaistų kiekis pernai sumažėjo, vis dėlto jis išliko stulbinamas. VLK atliko skaičiavimą, kuriuo 28 t vaistinėms gyventojų suneštų vaistų pabandė paversti pinigine išraiška. Apskaičiuota, kad vidutiniškai 10 vienetų įvairių vaistų pakuočių sveria apie 250 g, taigi 28 t farmacinių atliekų galėtų sudaryti apie 112 tūkst. pakuočių. Vidutinė vienos įvairių vaistų pakuotės kompensavimo suma 2022 m. siekė 19 eurų, todėl, jei skaičiuotume, kad visas išmestas farmacines atliekas pernai sudarė kompensuojamieji vaistai, tai reikštų, kad už pacientų nesuvartotus vaistus Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis buvo sumokėta apie 2,13 mln. eurų. Šios lėšos galėtų būti tikslingai panaudotos pacientams gydyti – sveikatos priežiūros paslaugoms ir naujiems vaistams kompensuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
geriau parašykit kiek vakcinų nuleidot įklozetą...kiek milijonų išvaistėt Petingiem vyram už televizijos Reklamoj...nereik lia lia žmogui jei paskiria vaistus, tai jis naudoja ar jie kompensuojami ar ne. Nereik maišyti "Š" su bandele...milijonai plukdomi kitur...

pensininkė

pensininkė portretas
kasdien reklamuoja kad už vieno kainą duoda dvi pakuotes, tai ir prisiperka kaip saldainių, o kad galiojimas eina į pabaigą nesvarbu taip ir perka ir meta kol nebus tvarkos tol taip ir bus

Onute

Onute portretas
Perku tik tuos vaistus,kuriuos paskiria gydytojai.Nemetau jokiu vaistu,nes juos sunaudoju.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių