Panevėžyje – inovatyvi sąnarių gydymo metodika

  • Teksto dydis:

Sąnarius tenka keisti ir jaunam, ir senam. Tačiau Respublikinėje Panevėžio ligoninėje pradėtas taikyti naujausias pasaulyje gydymo metodas sąnarių skausmui malšinti. Tai – embolizacija. Panašiai, kaip embolizuojama galvos smegenų aneurizma, pradėta embolizuoti ir kelio bei peties sąnarių kraujagysles. Apie šią naujovę – LNK reportaže.

Daktaras Andrius Pranculis – bent jau Panevėžyje laikomas intervencinės radiologijos dievu. Jis yra atlikęs unikalių kraujagyslių operacijų, po kurių žmonės liko gyvi ir visaverčiai. Už gydytojo kuklumo visada slepiasi tikslas ne ramiai, patogiai dirbti, o Panevėžyje imtis pasaulinių inovacijų.

„Vis tiek žiūri, kur pasaulis eina, kad tos procedūros aktualios. Ne veltui didžiulės studijos yra atliekamos“, – savo požiūrį dėstė Respublikinės Panevėžio ligoninės radiologas A. Pranculis.

Vis tiek žiūri, kur pasaulis eina, kad tos procedūros aktualios.

Gydytojas savo ligoninėje pradėjo atlikti ir dar vieną unikalią procedūrą, padedančių mažinti sąnarių skausmus, – sąnarių kraujagyslių embolizavimą. Kraujagyslė užkemšama, kad sąnarys nekeltų skausmų laukiant operacijos, ją nutolinant, o gal visai atsisakant ir gyvenant su savu sąnariu, o ne dirbtiniu.

„Embolizacija yra kraujagyslės uždarymas tam tikromis priemonėmis. Šiuo atveju buvo daryta su tam tikromis 100 mikronų dalelėmis. Galima su klijais embolizuoti, galima su tokiomis specialiomis spiralytėmis, kamštukais“, – vardijo radiologas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Inovatyvi sąnarių gydymo metodika kol kas Panevėžyje taikoma kelio sąnariams, tačiau planuose – šias intervencijas pradėti taikyti į petį. Jos užtrunka tik maždaug 20 minučių ir pacientas gali keliauti namo.

„Iš tikrųjų, jeigu skausmas yra didelis, tai naujas sąnarys yra dedamas, tačiau jei tą skausmą pavyksta numalšinti, tai savas sąnarys vis tiek yra geriau“, – svarstė A. Pranculis.

Panevėžyje sąnarių skausmą galima malšinti ir Skausmo klinikoje. Ne pirmus metus čia naudojamas juntamųjų nervų šaldymo metodas. Metodas ypač tinkamas sąnarių operuotis negalintiems dėl amžiaus, gretutinių ligų.

„Lietuvoje pradininkai buvo Vilniaus Santaros klinikos, Kauno klinikos ir mes vieni iš pradininkų. Kalba eina šiuo atveju apie klubo sąnarį, peties sąnarį ir kelio sąnarį. Pagrindiniai sąnariai yra šie“, – kalbėjo vienas gydytojų.

Užšaldytas sąnario juntamasis nervas turi savybę atsistatyti, todėl procedūra kartojama kas pusmetį ar rečiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija

Marija portretas
Norėtųsi išgirsti nuomonę tų, kam jau atlikta embolizacija. Būkit geri- atsiliepkit. Įdomios visos detalės- registracija, reikiami tyrimai atvažiuojant, kaina, savijauta po ir t.t.

Izolda

Izolda portretas
Abiejose kojose atlikta "venų "šalinimas,ar dar yra ką užkimšti,užspausti?Kokia kaina šios proceduros,man lapkritį paskirta kelio sąnario persodinimo operacija,yra atmetimo faktas,

Kažin

Kažin portretas
Kraujagysles (arterijas) reikia atkimšti, jei užakusios, o ne užtrombuoti, nebent norėtume onkologinį auglį nugalabyti, tuomet tinka, kaip sakoma, užsilipti ant deguonies šlango, kad uždusinti piktą auglį. Šiaip medicinoje priimta organų ir audinių mitybą gerinti, o ne blokuoti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių