Papasakojo apie Lietuvoje laukiamus vaistus nuo COVID-19: žmonės tikrai neturėtų pulti jų pirkti

  • Teksto dydis:

Jau kovą Lietuvą turėtų pasiekti pirmieji geriamieji vaistai nuo COVID-19, kuriuos susirgę galės vartoti būdami namuose. Tačiau ne visi medikamentų laukia ir tiki jų poveikiu, praneša LNK.

„Jeigu jau išrado, tai ta firma, kuri išrado skiepus, jeigu neklystu. Tai, manau, kad padėtų“, – svarstė žurnalistų kalbinta moteris.

„Vaistai, aišku, jie reikalingi. Antras dalykas – virusas, kaip matėme, yra toks nepagaunamas dalykas“, – sakė kita.

„Pats vaistas nėra blogas. Organizmas prastas gali būti“, – įsitikinusi trečioji pašnekovė.

Vaistus COVID-19 ligai gydyti sukūrė bendrovė „Pfizer“. Ta pati, kurios vakcinomis pasiskiepijo tūkstančiai lietuvių. Dabar sergančiuosius pasieks vaistai – dviejų tablečių kombinacija. Medikamentas panašus į jau naudojamus vaistus žmogaus imunodeficito sukeltoms ligoms gydyti. 

„Čia yra vaistas, kuris geba slopinti viruso dauginimąsi ir taip užkirsti kelią ligos išsivystymui, ligos pasunkėjimui“, – sakė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė  Rugilė Pilvinienė.

Europos vaistų agentūrai (EVA) leidus naudoti šiuos vaistus, šiuo metu baigiama derėtis dėl jų kiekių, teksiančių Europos šalims. „Lietuva išsakė preliminarų poreikį – 26 tūkstančių pakuočių. Tai būtų 26 tūkstančiams pacientų“, – teigė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Anželika Oraitė.

Klinikiniai tyrimai patvirtino, kad COVID-19 užsikrėtusių rizikos grupei priklausančių žmonių tikimybę patekti į ligoninę arba mirti vaistas sumažina beveik 90-čia procentų, jei vaistas vartojamas per pirmas tris dienas nuo simptomų pradžios.

„Didžiuojamės turėdami didelį gamybos pajėgumą Europoje, kuris leis pagaminti iki 120 milijonų „Paxlovid“ kursų.

„Didžiuojamės turėdami didelį gamybos pajėgumą Europoje, kuris leis pagaminti iki 120 milijonų „Paxlovid“ kursų. Laukdami Europos Komisijos sąlyginio rinkodaros leidimo toliau glaudžiai bendradarbiausime su Europos Sąjungos valstybių narių vyriausybėmis siekdami užtikrinti, kad šis gydymas būtų kuo greičiau prieinamas pacientams visoje Europoje“, – kalbėjo „Pfizer“ vadovas Albert Bourla.

Beveik dvejus metus kurtas medikamentas bus receptinis, skirtas gydymui – ne profilaktikai. „Žmonės tikrai neturėtų pulti jo pirkti, ieškoti vaistinėse ir savarankiškai gerti ar prašyti, kad šeimos gydytoja, reikia ar nereikia to vaisto, jį išrašytų. Vis dėlto, tai yra vaistas su jam būdingais nepageidaujamais poveikiais“, – aiškino Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Paxlovid“ rekomenduojama susirgusiems suaugusiesiems, kuriems dar nereikia papildomo deguonies, bet kuriems gresia sunkiai sirgti. „Tie žmonės, kurie turi didžiausią riziką, kad jiems COVID-19 ligos eiga gali būti sunkesnė. Tarkime, žmonės, turintys cukrinį diabetą, nutukimą, vyresnio amžiaus žmonės“, – akcentavo SAM atstovė.

Kiek vaistai kainuos, kol vyksta derybos, neatskleidžiama. Lietuvoje sergantiems už vaistus, kaip ir už vakcinas nuo COVID-19, mokėti nereikės. Pirmos vaistų siuntos Lietuvoje laukiamos jau kovą.

Apie dar vieną efektyvų vaistą nuo COVID-19 yra pranešusi kita amerikiečių kompanija „Merck“, tačiau jo platinimui Europoje dar nepritarta. Pandemijai skaičiuojant trečius metus, žmonių noras turėti vaistų nuo viruso blėsta. Ne mažai apklaustų, koronaviruso kaip buvo pandemijos pradžioje nebebijo.

„Virusas, jau, sakyčiau, blėsta. Galbūt kažkam tas gali būti naudinga, bet man asmeniškai, tai nemanau, kad padėtų“, – svarstė jaunas vyras.

„Be abejo, reikalingas. Kodėl ne? Tokie dabar skaičiai dideli“, – teigė kalbinta moteris.

„Mes pasiskiepiję ir kol kas mums tų vaistų nereikia. Mūsų korona nepuola, ačiū Dievui, taip kad medicina ir mokslas eina į priekį“, – šyptelėjo dar viena pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Med.

Med. portretas
Kam juos pirkti,irgi naujai išrasti ir jų patikimumas neaiškus.Turekite namie vaistų nuo peršalimo ,nuo temperatūros ir viskas.Dar medaus, arbatžolių .

pensininkė

pensininkė portretas
vakcinų užsakė kelis kart daugiau nei gyventojų o vaistų tik išrinktiesiems, nes jų eilinis negausi ir teks eiti letenėlėmis į priekį , matau vieną išeitį, saugotis kad nesusirgti

4

4 portretas
Nuo vakcinų vaistų dabar reikia. Antivakseriai taip ir ne susirgo COVID, tik vakseriai turi pilną sveikatos problemų, o jeigu kolkas neturi, tai ateityje gali turėti labai rimtų
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių