Po COVID-19 – beždžionių raupai: S. Čaplinskas pasakė, kam jie pavojingiausi

  • Teksto dydis:

Pasaulio sveikatos organizacija ragina imtis priemonių prieš tolesnį beždžionių raupų viruso plitimą, kuris patvirtintas devyniose Europos valstybėse. Kokia tai liga ir kiek reikia dėl jos sunerimti – pokalbis Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ su virusologu profesoriumi Sauliumi Čaplinsku ir gydytoju epidemiologu Pauliumi Gradecku.

 

Anot S. Čaplinsko, šis virusas buvo atrastas 1958 m. beždžionėse, jis priklauso tai pačiai raupų, vėjaraupių virusų grupei.

„Šitas virusas paplitęs vakarų ir centrinėje Afrikoje, taip pat, kaip pas mus paplitęs erkinis encefalitas. Nėra nieko nuostabaus, kad Kongo Demokratinėje Respublikoje per metus beždžionių raupų virusu užsikrečia apie 100 žmonių. Priklausomai, kokia viruso linija, toks ir mirtingumas, nuo vienos miršta apie 10 žmonių, nuo kitos apie 1 proc. Ši, kuri dabar išplito į kitas šalis, yra ta švelnesnė. Afrikoje miršta apie 1 proc. žmonių, užsikrėtusių šiuo virusu“, – sakė prof. S. Čaplinskas.

Pasak profesoriaus, virusą labiausiai platina ne beždžionės, o graužikai.

„Problema ta, kad Europoje šiuo virusu anksčiau užsikrėsdavo tik tie, kurie nuvykdavo į endeminę zoną, ir iš ten parsiveždavo virusą į namus, tačiau dabar atsitiko taip, kad atvejai diagnozuojami jau devyniose Europos šalyse, Kanadoje, Indijoje, Amerikoje ir t. t. Ir neaišku, nuo ko, kaip žmonės užsikrėtė šiuo virusu. Tik keliais atvejais žinoma, kad žmogus buvo ten, kur yra endeminė zona. Tai kelia susirūpinimą“, – tikino S. Čaplinksas.

123rf.com nuotr.

Dabar turime suprasti, ar tai buitinis kontaktas, ar lytinė elgsena.

P. Gradeckas papasakojo, kad gera žinia ta, jog vakcina, taikoma prieš raupus, yra efektyvi ir prieš beždžionių raupų virusą.

„Protrūkius kontroliuoti mes galėtume. Kita žinia, kad jau dabar Europos ligų kontrolės centras sako, kad tos grupės, kuriose plinta virusas, turi tam tikrų bruožų. Vienas iš jų, kad jose gali būti didesnis skaičius žmonių, turinčių silpną imunitetą. Tai gali lemti, kad ir pats virusas gali keistis, nors jis pakankamai stabilus, nelinkęs mutuoti“, – tikino P. Gradeckas.

Jis teigė, kad jau nustatyta, jog dauguma susirgusiųjų neturėjo nieko bendro su endeminėmis šalimis – virusas plinta per tam tikras žmonių grupes.

„Dabar pagrindinis epidemiologų darbas yra išsiaiškinti, su kokia rizikinga veikla susijęs šis plitimas. Europos ligų ir prevencijos centras, pamatęs, kad serga daugiausiai jauni ir seksualiai aktyvūs vyrai, daro prielaidą, kad jis plinta tarp vyrų, turinčių lytinių santykių su kitais vyrais. Viena idėja, kurią galima tikrinti, kad tai yra dėl seksualinių praktikų. Ji bus arba atmesta, arba patvirtinta. Dėl to protrūkiai galimi, bet jie nebus tokie sprogstantys kaip per orą lašelių būdu plintančių infekcijų, nors raupai gali plisti ir šiuo būdu. Gydymo nėra, bet jei reikės, bus galima pritaikyti vakciną, kuri buvo sukurta kariuomenei prieš biologinį pavojų“, – aiškino P. Gradeckas.

 

 

S. Čaplinsko manymu, beždžionių raupų virusas netaps tokiu pat iššūkiu kaip COVID-19 pandemija. Jis įvardino kelias to priežastis: virusu gali būti užsikrečiama, kai iš žaizdų skystis patenka kitam žmogui, taip gali nutikti artimo kontakto metu ar per daiktus, patalynę.

Europos ligų ir prevencijos centras, pamatęs, kad serga daugiausiai jauni ir seksualiai aktyvūs vyrai, daro prielaidą, kad jis plinta tarp vyrų, turinčių lytinių santykių su kitais vyrais.

„Iš kitos pusės, plinta stambiais oro lašeliais. Bet vėlgi, virusas išskiriamas iš žaizdų burnoje ir tokiu būdu užsikrečiama tik per artimą kontaktą, kvėpuojant veidas į veidą. Tuo metu koronaviruso atveju virusas gali būti platinamas inkubaciniame laikotarpyje, trečdalis žmonių nejaučia jokių simptomų, virusas gali būti paliktas patalpoje“, – šnekėjo S. Čaplinskas.

Negana to, situaciją gelbėja ir jau sukurti skiepai. Tačiau vis tiek kyla klausimas, kaip virusas atsirado Europoje. P. Gradeckas teigė, kad ŽIV buvo pirmiausia pastebėta tarp homoseksualių žmonių, tačiau vėliau atsirado ir tarp heteroseksualių žmonių. Lygiai taip pat buvo ir su hepatitu.

„Dabar turime suprasti, ar tai buitinis kontaktas, ar lytinė elgsena, ir ar tose grupėse yra sutrikusios imuninės sistemos žmonių“, – svarstė P. Gradeckas.

S. Čaplinskas teigė, kad jei virusui bus palikta galimybė plisti, jis taip ir padarys. Šis virusas pavojingiausias senjorams, vaikams bei tiems, kurie turi gretutinių ligų.

„Vasarą reikėtų džiaugtis atostogomis, stiprinti sveikatą, o per keliones laikytis higienos. Pajutus bet kokius negalavimus, ypač karščiavimą, reikėtų susilaikyti nuo kontaktų. Jei atsiranda neaiškūs bėrimai, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją“, – sakė profesorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hipotezei

Hipotezei portretas
pritariu, didelė tikimybė kad platina Amerika ten labai aukštos technologijos.

Hipotezė

Hipotezė portretas
Sifilis, AIDS. beždžionių raupai , panašu, kad šios ligos, kurios platinamos nepatraukliai išskirtiniu būdu...

Labai geras ir tiksus pirmas komentaras

Labai geras  ir tiksus pirmas komentaras portretas
" kyla įtarimas " . Pritariu.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių