Pacientai pokyčiais sveikatos sistemoje kol kas netiki: ramiai numirsime namuose be jokių gydytojų

  • Teksto dydis:

Pokyčiai Lietuvos sveikatos sistemoje nesibaigia. Ministras Arūnas Dulkys praneša, kada gydymo įstaigas pasieks reformai numatyti šimtai milijonų eurų ir kokiais kriterijais remiantis pinigai bus dalijami. Tačiau čia pat girdima ir nuožmi kritika – daliai medikų pertvarkos vizija primena kolektyvizaciją, pasakojama LNK reportaže.

Anykščių ligoninės vadovas jaučia tiek įstaigos, tiek pacientų pulsą.

„Ar jie nesigydo, ar neskuba gal kreiptis, laukia, kol pablogės ir tada greitoji juos atveš. Tuomet nereikės ir eilės laukti“, – sakė Anykščių ligoninės direktorius Dalis Vaiginas.

„Išbaidyti nuo daktarų nori, nuo visko, kad nebeeiti daugiau į polikliniką. Ramiai numirsime namuose be jokių gydytojų“ – sarkastiškai kalbėjo poliklinikoje kalbintas senjoras.

„Liūdnas vaizdas darosi“, – antrino kita pašnekovė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Pastebime, kad savo sveikata rūpintis patiems nėra paprasta dėl negerėjančio prieinamumo pas gydytojus“, – komentavo D. Vaiginas.

Tačiau niūrius debesis ministerija toliau sklaido žiniomis apie reformą. Įstaigų tinklas bus pertvarkomas prisitaikant prie visuomenės poreikių.

„Kažkuria prasme ketiname ją lipdyti iš naujo“, – konstatavo sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Tinklui pertvarkyti numatoma beveik 418 milijonų eurų, nors savivaldybės norėjo trijų milijardų.

„Vien tas disbalansas rodo, kad tų ministerijos žadamų finansų tikrai neužteks. O kad bus išbalansuota visa sistema, tai irgi yra akivaizdu“, – teigė Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė Auristida Gerliakienė.

Tų ministerijos žadamų finansų tikrai neužteks. O kad bus išbalansuota visa sistema, tai irgi yra akivaizdu.

Milijonų dalybos prasidės jau šių metų pabaigoje, o paraiškų teikimas – vasarą. Su ekspertais ministerija pateikė ir analizę, jog per artimiausius dešimt metų Lietuvoje labiausiai išaugs ambulatorinių paslaugų poreikis. Reikės daugiau dienos stacionaro, reabilitacijos ir skubios pagalbos, nes visuomenė sensta.

„Žiūrint dešimt metų į priekį yra padaryta prognozė, kaip kiekvienoje savivaldybėje galėtų atrodyti tas planas, kokios prognozuojamos paslaugų apimtys“, – sakė A. Dulkys.

Nors gyventojų mažėja ir paslaugų poreikis didės, čia norima pokyčio, jog būtiniausias paslaugas gyventojai galėtų gauti šalia namų, savo arba artimiausioje savivaldybėje.

„Ir mažose gydymo įstaigose galėtų būti suteikiama apie 80 proc. paslaugų. Šiandien, deja, tų tiekiamų paslaugų apimtys siekia tik 40–60 procentų“, –  aiškino sveikatos apsaugos ministras.  

„Bandoma įtikinti, kad tai veiks, bet kaip veiks konkrečiai, visiškai nepaaiškinama“, – svarstė A. Gerliakienė.

Trumpiau tariant, įstaigose bus keičiamas bendradarbiavimo modelis sutelkiant paslaugas.

„Jie nori suvaryti viską į tuos savivaldybių sveikatos priežiūros centrus. Mano akimis – tai kolektyvizacijos procesas, kuris dabar vyksta sveikatos sistemoje“, – negailėjo kritikos A. Gerliakienė.

Sveikatos centrų kūrimas prasidės nuo šių metų rugpjūčio. Ministerija toliau kalba apie esamas problemas, jog dalis pacientų jau ir dabar, nors paslaugas galėtų gauti arti namų, jų nenori, nes vietiniais medikais nepasitiki. Keliauja į didžiuosius miestus.

„Ir, galbūt negražiai pasakysiu, užkimšo koridorius universiteto ligoninėse“, – skėsčiojo rankomis A. Dulkys.

Sako, kad apie 50 proc. mažų ir vidutinių savivaldybių pacientų savo gydymo įstaigas jau paliko.

„Važiuoja net šapo iš akies išsiimti. O kalba eina būtent apie tai, kad apie 80 proc. paslaugų galima teikti ir mažoje gydymo įstaigoje“, – teigė A. Dulkys.

Pati ministerija prisipažįsta, kad dalyje savivaldybių tai bus sunku įgyvendinti.

„Šiose savivaldybėse patys gydytojai tiesiog užgesins šviesą savo gydymo įstaigose. Tai yra tokia žinutė“, – aiškino sveikatos apsaugos ministras.

O kad šviesos gesinti nereiktų, teks pritraukti tam tikrų specialistų.

„Yra kelios sritys, kur labai stipriai visiems trūks. Pavyzdžiui, – rentgeno ultragarso, reabilitacijos“, – teigė sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė.

Kaip strategiją piešianti ministerija žada pritraukti jaunų specialistų regionuose? Sako, kad yra trys būdai.

„Pirmiausiai reikia žinoti, kurie žmonės studijuoja iš vieno ar kito regiono, nes įprastai  jie grįžta į savo aplinką“, – sakė D. Jankauskienė.

Viltys dedamos ir į rezidentus.

„Jauni medikai nelinkę atvykti, nes nemato ateities perspektyvų“, – kalbėjo D. Vaiginas.

„Yra vyriausybės nutarimas, kad 35 proc. rezidentūros praktikos būtų atlikta regiono įstaigose“, – aiškino D. Jankauskienė.

Trečias žingsnis – socialinės garantijos.

„Kad pritrauktume žmogų dirbti rajonuose, yra tam tikri bonusai. Tai – gyvenamasis būstas, vaikų darželiai, didesnis darbo užmokestis“, – kalbėjo D. Jankauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Koks ministras tokia ir reforma

Koks ministras tokia ir reforma portretas
nERA PRIEINAMUMO KUR GI BUS JAI VALDISKU KLINIKU DAKTARAI BARBES DEVINDARBES PO KELIOLIKA PRIVACIU KLINIKU DIRBA ,O PRIVACIOSE REIKIA MOKETI NEMAZA KONSULTACIJOS KAINA.Todel ir negauna valdiskose poliklinikose pacientai paslaugu.Baisu kai zmonus neturintis med issilavinimo ir kompetencijos daro reforma med srityje,uz nenusisekusia reforma turetu prisiimti asmenine atsakomybe.

isijunkim smegenis

isijunkim smegenis portretas
kalba kad pas gydytojus dideles eiles ir tuo paciu planuoja pritraukt gydytojus i regionus. Tai is kur tuos gydytojus istrauks? is miestu? Tai tada eiles miestuose dar padides, o tie specialistai sedes rajonuose? Ir kas is to kad jie sedes rajonuose? i kiekviena kaimo ambulatorija kazkas atves kompiuterini tomografa, magnetini rezonansa, angiografija, dialize, biopsiju istyrima ir t.t.? Tai specialistas rajone sakys, reikia to ir to, bet cia nieko to nera, tad atbuves eile pas mane dar turi registruotis i dar ilgesne eile pas toki pat specialista kaip as tik kad mieste, kad tyrima padarytu... vadinasi zmogus vietoj to kad dabar atlauktu ilga eile, tures kaimely atlaukt neypatingai didele eile, ir dar dvigubai didesne eile mieste pas toki pat specialista( nes puse miesto specialistu bus isvezta i kaima)- tai realiai gausis kad eile zmogui pailges 2,5 karto nei dabar.... absurdas tokia reforma, cia kaip stalino genocidas bus

Atminti ...

Atminti ... portretas
Amzinas atilsis gydytoju kvalifikacijai .... Infenkciniu ligu gydytoja ... -Visos ligos is nervu (Cia ne anekdotaa) Ziauru girdeti tokius anekdotinias kalbas.Pasieke ... savo ... medicina zlugo ...9,99 is 10 sarlatanai
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių