Priklausomybė nuo interneto sukelia ligas

  • Teksto dydis:

Vis daugiau vaikų ir paauglių susiduria su priklausomybe nuo interneto. Praėjusiais metais į pagalbos tarnybą „Vaikų linija“ dėl šios problemos telefonu ir elektroniniais laiškais kreipėsi keturis kartus daugiau vaikų ir paauglių.

Prisiriša po truputį

Pasak „Vaikų linijos“ savanorių mokytojos psichologės Vaidos Kvietkauskaitės, nors manoma, kad alkoholis ir narkotikai yra pagrindinės nepilnamečių priklausomybės, pastaruoju metu priklausomybė nuo interneto tampa opia problema ir tėvams derėtų sunerimti, jei vaikas per daug laiko praleidžia virtualiame pasaulyje.

„Priklausomybė nuo interneto atsiranda dėl tokių pačių priežasčių kaip ir kitos priklausomybės. Jaunuoliai jaučiasi vieniši, neturi draugų, tad paguodos ieško kompiuterio ekrane, čia galėdami pasislėpti nuo problemų. Internetas jaunam žmogui ypač patrauklus savo interaktyviu turiniu, lengvu priėjimu, visaverčio dalyvavimo iliuzija, galimybėmis likti anonimiškam ir užmegzti naujas pažintis, – teigė V.Kvietkauskaitė. – Priklausomybė nuo interneto atsiranda pamažu – iš pradžių vaikas tiesiog aktyviai domisi, vėliau dingsta kiti susidomėjimo objektai, pasitenkinimas kompiuteriniu pasauliu virsta poreikiu. Kiekvienas prisėdimas prie kompiuterio atneša ir malonumo, ir palengvėjimo jausmą, kuris dar labiau sustiprina patologinį prisirišimą.“

Pakeičia realybę

„Vaikų linijos“ atstovės teigimu, ar tai būtų vaikas, paauglys, ar suaugęs žmogus – problema yra labai panaši.

Savo asmeninius ir socialinius poreikius, pavyzdžiui, bendravimą su draugais, pradedama tenkinti tik virtualioje erdvėje.

„Virtualus pasaulis tampa ta vieta, kurioje galima realizuoti slapčiausius troškimus, valdyti situaciją, jaustis herojumi žaidimuose, socialiniuose tinkluose, pavyzdžiui, „Facebook“, išgyventi įvairias emocijas. Galiausiai priklausomybės objektas pradeda formuoti žmogaus vertybes, keičia elgesį ir „pajungia sau“ visą asmenybę“, – aiškino V.Kvietkauskaitė.

Prisideda sveikatos sutrikimai

Tyrimai rodo, kad vaikai ir paaugliai, turintys priklausomybę nuo interneto, dažniau turi mokymosi sunkumų, suprastėja jų darbinė veikla, vargina miego, mitybos sutrikimai, galvos ar nugaros skausmai. Priklausomybė nuo interneto taip pat skatina psichikos sveikatos ligas, pavyzdžiui, depresiją, socialines fobijas ir kitas priklausomybes.

„Vaikų linijos“ psichologė pastebi, kad tėvai dažniausiai pagalbos kreipiasi tik tuomet, kai jų atžalos tampa nebesukalbamos, pasikeičia jų emocijos ir elgesys, jie nebelanko mokyklos. Tėvai atima ar užrakina kompiuterius, paslepia laidus, tačiau vaikai vis vien randa būdą, kaip praleisti visą savo laiką prie kompiuterio.

Siekiant užkirsti kelią priklausomybės vystymuisi, svarbu, kad tėvai pirmiausia atrastų laiko pasidomėti, kaip jaučiasi, kuo domisi ir kaip gyvena jų vaikas bei kokios yra interneto priklausomybės keliamos grėsmės. Taip pat svarbu supažindinti vaiką su alternatyviomis laisvalaikio leidimo formomis, su vaiku kalbėtis apie jausmus, skatinti jį reikšti savo mintis. Patartina namuose susidaryti konkrečią dienotvarkę, kurioje būtų numatytas laikas poilsiui – paauglys gali naršydamas internete praleisti tam tikrą savo laiko dalį, bet tai neturėtų tapti visu jo laisvalaikiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių