Profesorius: pandemija po truputį pereina į endeminį plitimo lygį

  • Teksto dydis:

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sakė, kad Europoje netrukus gali prasidėti paliaubos su koronavirusu ir vėliau ilgalaikė taika. Kur kovoje su COVID-19 dabar yra Lietuva ir kokios rekomendacijos politikams? – profesoriaus Sauliaus Čaplinsko teiravosi „Info dienos“ žurnalistai.

„Na, Lietuva turbūt yra tame etape kaip ir visa Europa, kai reikia išmokti, kaip sako PSO, susigyventi su virusu. Kaip jau seniau Europos Komisija yra pasakiusi, kad reikia išmokti gyventi naujos realybės sąlygose. Tai yra, kad turėsime gyventi kartu su virusu. Ir tie žmonės, kurie neturės imuniteto, ir gaus didelę viruso dozę, ir jeigu turės daug nepalankių sveikatos faktorių kaip: amžius, imunitetas, įvairios chroninės ligos – nutukimas ir panašiai, tai, deja, jie gali patekti į ligoninę. O kai kurie gal net ir į intensyvios terapijos skyrių“, – sakė Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas prof. S. Čaplinskas. 

Paklaustas, ar dabar statistikoje matomi užsikrėtimų COVID-19 skaičiai, siekiantys tūkstančius atvejų per parą, vis dar yra svarbūs, pašnekovas teigė, kad būtina atkreipti dėmesį į faktą, kai ši liga būna diagnozuota, pavyzdžiui 12 tūkst. žmonių. Tai reiškia, kad diagnozuota 12 tūkst. teigiamų PGR reakcijų, t. y. tiek žmonių, kiek tiriasi ir nuošimtis teigiamų yra 40-50 proc. Tai – gana daug.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

„Jeigu būtų tiriama dar daugiau, tai reiškia, kad būtų rasta dar daugiau tų žmonių, kuriems atliktas testas – teigiamas. Bet teigiamas testas, tai dar nereiškia, kad žmogus yra užkrečiamas, nes ne visi su teigiamu, ypač PGR testu, bus užkrečiami. Dauguma žmonių nejaučia jokių simptomų. Taip jų ir nepajus. Tai negalima sakyti, kad jie yra sergantys, bet dalis jų tuo momentu gali perduoti virusą kitiems. O tie žmonės, kurie gaus tą virusą, neaišku, kaip virusas elgsis jų organizme – galbūt susargduns, galbūt ne“, – aiškino profesorius.

Pasak jo, neabejojama, kad koronaviruso banga leisis žemyn, kai atšils oras. O kiek dar užtruks – savaitę dvi ar ilgiau, kuomet daugės teigiamų atvejų, esą sunku pasakyti. „Tuomet, kai žmogus pajunta simptomus, jis yra tikrai labai užkrečiamas. Tai tokiu atveju būtų gerai, kad nebendrautume, liktume namie, atliktume greitąjį antigeno testą ir tada spręstume, kaip daryti, ar kreiptis į gydytoją ar panašiai“, – patarė S. Čaplinskas,

Jeigu mes nesuprasime, kodėl reikia daryti arba nedaryti vieno ar kito veiksmo, tuomet gali būti, kad žmogus bus pasimetęs ir neaišku, kaip elgsis vienoje ar kitoje situacijoje.

Kalbėdamas apie žingsnius, kuriuos žengė politikai, bandydami suvaldyti pandemiją, pašnekovas sakė manantis, kad einama ta linkme, kuria rekomenduojama. „Tik šnekėkime atvirai, iš vienos pusės, kai kur mes vėluojame, o, iš kitos pusės, kai kur gal nelabai aiškiai paaiškinama žmonėms ir jie nelabai supranta vieno ar kito sprendimo. Tai rodo ir tai, kiek daug žmonių kreipiasi ir į mus – telefonu, elektroniniu paštu. Prieš priimant bet kokį sprendimą svarbu laiku ištransliuoti, kodėl ir kaip. Viskas priklauso nuo žmonių sąmoningumo. Kitaip sakant, visi sprendimai nukreipti ta linkme, kaip kiekvienas iš mūsų turėtume elgtis šitoje naujoje realybėje. Ir jeigu mes nesuprasime, kodėl reikia daryti arba nedaryti vieno ar kito veiksmo, tuomet gali būti, kad žmogus bus pasimetęs ir neaišku, kaip elgsis vienoje ar kitoje situacijoje“, – detalizavo profesorius.

Jis pridūrė, net ir tuo atveju, kai aiškinama gerai, gali būti, kad liks dalis žmonių, kurie nesupras arba mechaniškai armes vieną ar kitą rekomendaciją, jei ji ateis iš politiko lūpų,  arba iš to asmens, kurio nemylime, nemėgstame.

„Tokie asmeniniai dalykai. Todėl labai svarbu, kad kuo daugiau žmonės pasitikėtų savo gydytojais, ne savo socialiniu burbulu, kur slaido ta pati infodemija, bet savo gydytojais. Ir tuomet, tikėkimės, kad priims teisingesnį sprendimą tiek dėl vakcinacijos, tiek dėl kaukių dėvėjimo, tiek dėl diagnostikos, tiek ir dėl to, kad pajutus simptomus neiti į darbą ir neleisti vaikučių į ugdymo įstaigas“, – patarė S. Čaplinskas.

Profesorius sakė, kad dabar yra tik vienas kelias – susigyventi su šiuo virusu pasiekiant tokį lygį, kuris, kaip dabar – omikron atmainos atvveju, sukelia vis švelnesnę eigą, vis daugiau žmonių turi įgiję imunitetą vienokiu ar kitokiu būdu ir susidūrę su virusu perserga lengvai. Bet, deja, perduoda virusą kitiems.

„Taip ir buvo prognozuota, kad tikėtina, kad šią žiemą mes vėl susidursime su šituo virusu. Tai vyksta. Tai reiškia, kad pandemija turėtų pereiti ir pereina po truputį į endeminį plitimo lygį. Va, dėl to daugumoje Europos šalių yra naikinamos ribojimo priemonės. Ir sakoma žmonės, kad: deja, tie, kurie neturėsite apsaugos ir turėsite gretutinių ligų, pasigavę šitą virusą, deja, jūs galite atsidurti ligoninėje. Lietuvoje mes matome, kad yra užkrauti šeimos gydytojai, bet gerai nors tiek, kad neužkrautos reanimacijos palatos. Bet jei žmogus, kuriam reikės kitos medikų pagalbos, ir dėl kitų ligų bus uždelsta, turėsime toliau augantį perteklinį mirštamumą, o juk šito visi norėtume išvengti. Vidiniai tam tikri ribojimai savo elgesio, ypač rizikos grupės žmonėms, bent jau šį šaltąjį sezoną tikrai turi išlikti. Ir aš neįsivaizduoju, kodėl mes eidami į prekybos centrą negalėtume dėvėti medicinines kaukes“, – svarstė S. Čaplinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>>>Adolis \\\\\.../////

>>>Adolis  \\\\\...///// portretas
Tai ką ir TSRS "profesorius" wė wė wė Fon lianzborgas šarlatanas? Neužpykdyt patrijarxo,nemekens balkonėlye:-sakys jei šunauja loja tai AŠ "profesorius" tylėsiu,pamokslų neišgirsim.

sadismen

sadismen portretas
Suprantu viska,bet kad kauke padeda tikrai ne.Gal ir tinklas padeda nuo lietaus.

123

123 portretas
Netikiu nei vienu šito balvono žodžiu. Baltarusijoj beveik nepamatysi zmonių su kaukėm, o serga mažiau. Atsibodo tas melas ir biznis , daromas is susirgimo.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių