PSO: nuo 2022 metų pradžios COVID-19 pareikalavo dar 1 mln. žmonių gyvybių

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį pranešė, kad nuo šių metų pradžios COVID-19 pandemija nusinešė dar milijoną žmonių gyvybių, ir pažymėjo, jog tai yra „tragiška žyma“, juolab kai jau yra sukurta daug priemonių mirštamumui mažinti.

Nuo užsikrėtimo naujuoju koronavirusu pirmųjų atvejų Kinijoje 2019 metų pabaigoje COVID-19 jau pražudė beveik 6,45 mln. žmonių visame pasaulyje.

Tačiau PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) kėlė klausimą, ar pasauliui iš tikrųjų jau pavyko suvaldyti šią užsitęsusią pandemiją.

„Šią savaitę peržengėme tragišką žymą – šiais metais pranešta jau apie 1 mln. mirčių“, – jis sakė per spaudos konferenciją.

„Negalime sakyti, kad mokomės gyventi su COVID-19, kai milijonas žmonių vien šiais metais mirė sirgdami COVID-19, nors pandemija tęsiasi jau pustrečių metų ir turime visas priemones, reikalingas išvengti šioms mirtims“, – kalbėjo PSO vadovas.

„Prašome visų vyriausybių sustiprinti pastangas skiepyti visus sveikatos apsaugos darbuotojus, senyvus žmones ir kitus, patiriančius didžiausią riziką, siekiant, kad būtų vakcinuota 70 proc. visų gyventojų“, – pridūrė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Jis anksčiau ragino visas šalis pasiekti 70 proc. gyventojų vakcinacijos lygį iki birželio pabaigos.

Tačiau 136 šalys nepasiekė šio tikslo, o 66-iose iš jų paskiepyta mažiau kaip 40 proc. gyventojų.

„Malonu matyti, kad kai kurios šalys, pasižyminčios žemiausiai vakcinacijos rodikliais, dabar prisiveja, ypač Afrikoje“, – ketvirtadienį sakė PSO vadovas.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas atkreipė dėmesį, kad tik dešimtyje šalių paskiepytųjų dalis yra mažesnė kaip 10 procentų. Dauguma šių šalių patiria humanitarines krizes.

„Tačiau reikia nuveikti daug daugiau, – perspėjo jis. – Trečdalis pasaulio gyventojų išlieka nepaskiepyti, įskaitant du trečdalius sveikatos apsaugos darbuotojų ir tris ketvirtadalius vyresnių suaugusiųjų mažų pajamų šalyse.“

„Visos vyriausybės, kad ir koks būtų pajamų lygis, privalo daryti daugiau skiepijant patiriančius didžiausią riziką, užtikrinti prieigą prie gyvybes gelbstinčio gydymo, tęsti testavimą ir sekoskaitą, taip pat nustatyti priderintas, proporcingas priemones, turinčias apriboti pernašą ir gelbėti gyvybes“, – aiškino Jungtinių Tautų sveikatos apsaugos agentūros vadovas.

Tikra žmogiška tragedija

Vakcinų aljanso „Gavi“ atstovas Derrickas Simas (Derikas Simas) sakė, kad milijonas COVID-19 pacientų 2022 metais yra milijonu per daug.

„Už kiekvienos statistikos slypi labai tikra žmogiška tragedija. Pasauliui sprendžiant dėl tarpusavyje besivaržančių prioritetų negalime nereaguoti į pandemijos kainą asmenims, šeimoms ir bendruomenėms“, – pabrėžė jis.

Iki šiol PSO yra gavusi duomenų apie daugiau kaip 593 mln. užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Nors testavimo apimtys daugelyje šalių smarkiai sumažėjo, apie pusė šių atvejų buvo užfiksuoti šiais metais.

Kaip rodo pasaulinės mokslo iniciatyvos GISAID duomenys, 99 proc. mėginių, paimtų per pastarąsias 30 dienų, rastas omikron varianto koronavirusas.

Tarp jų pasaulyje dominuoja omikron BA.5 grupės subvariantai – jų nustatyta 74 proc. mėginių.

„Didėja BA.5 palikuonių įvairovė, įskaitant papildomas mutacijas“, – nurodė PSO.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių