PSO: patvirtintų beždžionių raupų atvejų skaičius perkopė 5 tūkstančius

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį pranešė, kad per dabartinį beždžionių raupų protrūkį sulaukė pranešimų apie 5 322 laboratoriškai patvirtintus beždžionių raupų atvejus, iš kurių 85 proc. buvo nustatyti Europoje.

Nors atvejų sparčiai daugėja, Jungtinių Tautų sveikatos agentūra dar nepaskelbė datos, kada bus sušauktas antrasis ekstremaliųjų situacijų komiteto posėdis dėl beždžionių raupų.

„Šiemet nuo sausio 1 dienos iki birželio 30 dienos turime 5 322 laboratoriškai patvirtintus ligos atvejus ir vieną mirties atvejį“, – žurnalistams Ženevoje sakė PSO atstovė spaudai Fadela Chaib (Fadela Čaib).

Per aštuonias dienas užsikrėtimo atvejų skaičius išaugo 56 procentais. Iki birželio 23 dienos, PSO duomenimis, buvo registruota 3 413 atvejų.

Nuo gegužės pradžios beždžionių raupų atvejų padaugėjo už Vakarų ir Centrinės Afrikos šalių, kuriose ši virusinė liga yra endeminė, ribų.

Šiuo metu apie užsikrėtimo atvejus yra pranešusios 53 šalys, sakė F. Chaib.

„Aštuoniasdešimt penki procentai susirgimų yra Europoje, po jos eina Afrikos regionas, Amerika, rytinis Viduržemio jūros ir Ramiojo vandenyno regionai“, – sakė ji.

„PSO valstybės ir toliau prašo šalių ypatingą dėmesį skirti beždžionių raupų atvejams ir pabandyti sustabdyti tolesnį jų plitimą“, – nurodė atstovė.

Remiantis PSO duomenimis, iki šiol daugiausia beždžionių raupais užsikrečia jauno amžiaus vyrai, turintys lytinių santykių su vyrais, daugiausia miestuose.

Sergantiesiems beždžionių raupais pasireiškia tokie simptomai kaip karščiavimas, raumenų skausmas, limfmazgių patinimas, šaltkrėtis, išsekimas ir į vėjaraupius panašus bėrimas ant rankų ir veido.

PSO sveikatos agentūra birželio 23 dieną sušaukė ekspertų komiteto posėdį, kad šis patartų, ar skelbti tarptautinio masto ekstremalią visuomenės sveikatai padėtį – aukščiausio laipsnio pavojaus signalą, kokį tik gali duoti ši Jungtinių Tautų agentūra.

Dauguma ekspertų nusprendė, kad padėtis dar nėra tokia rimta, nors ir išreiškė didelį susirūpinimą dėl dabartinio protrūkio masto ir paragino imtis intensyvių atsakomųjų veiksmų ligos plitimui pažaboti.

Naujas komiteto posėdis gali būti sušauktas bet kuriuo metu, priklausomai nuo situacijos.

PSO beždžionių raupų skubios pagalbos komitetui, kurį sudaro 16 narių, pirmininkauja buvęs PSO Vakcinų ir imunizacijos departamento direktorius Jean'as-Marie Okwo-Bele (Žanas Mari Okvo Belė) iš Kongo Demokratinės Respublikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Beveik" 5ooo " agrastu per visa ES?

Idomu

Idomu  portretas
O PSO neserga raupais?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių