R. Lingienė: turime naują COVID-19 atmainą, kurios užkrečiamumas muša rekordus

  • Teksto dydis:

Kaip aiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, nederėtų per daug atsipalaiduoti kalbant apie koronavirusą – pradėta fiksuoti nauja jo atmaina.

„Reikia neužsimiršti, kad galime susilaukti naujų nemalonių siurprizų tebesitęsiančioje ir visus išvarginusioje kovoje su COVID-19. Ir deja, jau turime naują atmainą, kurios užkrečiamumas muša rekordus visame pasaulyje, tad perteklinis atsipalaidavimas gali kainuoti“, – savo feisbuko paskyroje rašė R. Lingienė.

Pasak jos, koronaviruso atvejų daugėja beveik visoje Europoje ir Kinijoje.

„Jungtinėje Karalystėje sergamumas masiškai padaugėjo pastarosiomis savaitėmis, o Vokietijoje ir toliau fiksuojamas rekordinis kasdienis užsikrėtimų skaičius – apie 250 000 naujų atvejų per dieną. Prancūzijoje, Šveicarijoje, Italijoje ir Nyderlanduose COVID-19 skaičius vėl pradeda augti. Deja, Lietuvoje irgi“, – teigė R. Lingienė.

Pasak moters, diskusijos apie tai, kas lemia tokius protrūkius, netyla.

Jungtinėje Karalystėje sergamumas masiškai padaugėjo pastarosiomis savaitėmis, o Vokietijoje ir toliau fiksuojamas rekordinis kasdienis užsikrėtimų skaičius.

„Anot pasaulio medikų, drastiškas priemonių sušvelninimas kai kuriose šalyse ir naujos omikron atmainos potipio, žinomo kaip BA.2, plitimas, kuriam jau priklijuota „Stealth“ etiketė, yra vienos esminių priežasčių, lemiančios spartų jo plitimą. Visuomenės sveikatos pareigūnai ir mokslininkai atidžiai stebi BA.2, kuris jau gavo „Stealth“ varianto etiketę dėl turimų genetinių mutacijų, dėl kurių gali būti sunku atskirti jį nuo delta varianto (naudojant PGR testus), palyginti su originaliu omikron variantu BA.1“, – aiškino R. Lingienė.

Šis potipis esą naujausia jo atmaina, atsiradusi nuo pandemijos pradžios Kinijoje 2019 m. pabaigoje.

„Tik priminsiu, kad omikron – iki šiol labiausiai užkrečiama padermė (aplenkusi delta variantą), jis dar pats išstūmė alfa variantą, net būdamas ne pirmine viruso atmaina. Danų mokslininkai mano, kad BA.2 potipis yra net 1½ karto labiau užkrečiamas nei „originalusis“ omikron ir jau jį lenkia. BA.2 potipiui jau dabar tenka atsakomybė už daugiau nei pusę naujų atvejų Vokietijoje, o Jungtinėse valstijose jis dar praeitą savaitę sudarė apie 11 % atvejų, o šią – jau daugiau nei 30 %“, – rašė R. Lingienė.

Kaip ji aiškino, šios tendencijos gali pasiekti ir Lietuvą.

„Akivaizdu, kad BA.2 yra labiau užkrečiamas nei BA.1. Danijos mokslininkai mano, kad netrukus sulauksime naujų infekcijos bangų, o Amerikos kolegos skaičiuoja, kad jo užkrečiamumas gali būti net 60 proc. didesnis nei BA.1“, – pridūrė NVSC Vilniaus departamento direktorė.

Vis dėlto ji pateikė ir gerų žinių.

„Nors BA.2 potipis yra užkrečiamesnis už kitus variantus, tačiau, bent kol kas, nekelia didesnio pavojaus; už lango visu galingumu savo jėgą demonstruoja saulė ir geresnis oras; koronavirusų šėlsmo sezonas juda link pabaigos; visi esame geriau pasiruošę atremti naujus viruso išpuolius, kurie, tikiuosi, neišves mūsų iš pusiausvyros bent iki rudens; ir, žinoma, esame daug sąmoningesni savo pasirinkimuose“, – tikino R. Lingienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

baba

baba portretas
o danijos mokslininkai nesake kad bd endoka naudoti ir jokiom ligom neuzsikresi

As

As portretas
Vakcinų pripirko.neturi kur kišti.pradės kelti paniką.kad vėl ateina nauja atmaina.Bet abejoju.kad kas tiki tomis pasakomis.

Marius

Marius  portretas
Isiplauk nesvaria galva lingiene.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių