S. Čaplinskas išaiškino meilės formulę: tai – vienas svarbiausių ir stipriausių įvykių gyvenime

  • Teksto dydis:

Vasario 14 d., kai žaismingai nusiteikę žmonės, dovanodami vienas kitam bučinius ir širdeles, švenčia įsimylėjėlių dieną, profesorius Saulius Čaplinskas savo feisbuko paskyroje pasidalijo profesionaliomis įžvalgomis apie tai, kaip reaguoja žmogaus kūnas į patį įsimylėjimo procesą. 

„Smegenyse tarsi prasideda cheminė audra – smegenų neuromoduliacinė sistema išskiria didelius kiekius dopamino ir noradrenalino. Po tokio cheminio sprogimo jaučiate šilumą ir susijaudinimą, tai padeda geriau sutelkti dėmesį, gerina trumpalaikę atmintį ir skatina siekti tikslų. Noradrenalinas daro įtaką adrenalino išsiskyrimui, o šis hormonas yra glaudžiai susijęs su širdies veikla, sužadina „kovok arba bėk“ atsaką, todėl įsimylėjėliai kartais būna nervingi, nenustygsta, o širdis daužosi tartum nutrūkusi nuo grandinės“, – įsitikinęs S. Čaplinskas. 

Medikas feisbuke paaiškino, kokie hormonai siaučia įsimylėjusio žmogaus kūne.

„Dopaminas yra smegenų cheminė medžiaga, susijusi su maloniu atlygiu (angl. „reward“). Tai smegenų būdas akcentuoti ir atsiminti kokį nors gerą rezultatą. Šiuo atveju dopaminas išsiskiria, kai jauti (ir gauni) iš kito kažką nuostabaus, arba turi malonumą jam/jai tai duodi. Tai ir vadinama meile – abipusis kažko nuostabaus davimas ir gavimas. Tai smegenų būdas pabrėžti, kad vyksta kažkas naujo, į ką reikėtų atkreipti dėmesį. Tai leidžia jaustis šviesesniam ir gyvesniam. Gyvenime beveik nėra laikotarpio, kai jaustumėtės gyvesni nei tada, kai įsimylite“, – rašė profesorius.

„Įsimylėjimas yra ne tik vienas svarbiausių ir psichologiškai stipriausių įvykių žmogaus gyvenime, jis siejamas ir su imuninės sistemos genų reguliavimu: selektyviu imuninių ląstelių genų reguliavimo pokyčiu, kuriam būdingas I tipo interferono atsako genų, susijusių su CD1C+/BDCA-1+ dendritinėmis ląstelėmis (DC) ir CLEC4C+/BDCA-2, taip pat DCs ir abipusiu su α-defenzinu susijusių transkriptų, susijusių su neutrofilų granulocitais, reguliavimu. Šie padariniai išryškėjo dėl ligos, suvoktos socialinės izoliacijos ir pasikeitusio seksualinio gyvenimo sukeltų pokyčių. Šios išvados atitinka selektyvią įgimto imuninio atsako į virusines infekcijas (pvz., I tipo interferonus ir DC) reguliavimą ir DC įtaką reprodukcijai, suteikdamos įžvalgos apie imunoreguliacines koreliacijas – vienos iš svarbiausių žmogaus gyvenimo patirčių“, – tikino profesorius, šaltinius nurodydamas įrašo komentare. 

„Meilė gydo. Su šv. Valentino diena“, – Valentino dienos įrašą baigė profesorius,  ne vienerius metus vadovavęs  Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Ale kaip paveikė skiepai tuos debiliukus to tevas tomas Dabar tai tikrai reikia skiepu nuo pasiutligės

onute

onute portretas
Ačiu daktare už idomu žmogaus gyvenimo etapo paaiškinima Labai gaila kad šiuo metu lietuviai ne apie meilia galvoja o kuom daugiau vienas kitam įkasti

natalija

natalija portretas
TO ANONIMAS ŠŪDA TU ŽINAI NEI APIE MEILIA NEI APIE LAIME TAU PER SUNKUS UŽDAVINYS VIS DAR JAUTIESI LIGOTAS ČIAPLINSKAS PASAKĖ O TU KADANGI SILPNU SMEGENĖLIU ESI SUSIRGAI TURBUT VISAM LIKUSIAM GYVENIMUI BAISU KAIP SAVO SMEGENĖLIS SKYSTOS
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių