Specialistai pataria, ką daryti ir ko nedaryti įgėlus bitei

Mėgaujantis vasaros malonumais gamtoje, ne visada pavyksta išvengti vabzdžių atakų. Bičių įgėlimai gali sukelti ne tik skausmą – alergiškiems bičių nuodams žmonėms tai gali turėti liūdnų padarinių. Ką daryti įgėlus bitei, pataria bitininkas ir gydytojai.

Svarbu nepanikuoti

Pasak bitininko Algirdo Amšiejaus, pradėjus bitei atakuoti arba patekus į didesnį bičių spiečių jokiu būdu negalima daryti staigių judesių. „Atakuojant bitei nereikia bėgti ar mosikuoti rankomis. Bitė ne krokodilas, ji mums nenukąs nei rankos, nei kojos. Svarbu nepanikuoti. Reikia ramiai stovėti arba atsitūpti ir prisidengti kaklą, nes tai labai jautri mūsų kūno vieta, taip pat akis, nes, bitei įgėlus į vyzdį, žmogus gali apakti, ir palaukti, kol bitė nuskris. Bitė tikrai negels ramiai stovinčio žmogaus. Bitė gelia, kai jaučia pavojų. Bitė tam ir sukelia skausmą, kad negeri žmonės ar gyvūnai jai nepridarytų žalos“, – šypteli bitininkas.

A.Amšiejus bitininkyste užsiima jau 44 metus ir teigia, kad, gaudant bičių motinėles, bitės jį kartais sugelia net iki 50 kartų per dieną, tačiau vyras priduria, kad tai jo darbo specifika. „Kiek kartų siuvėja pirštus susibado adata? Arba statybininkas susižeidžia statydamas namą? Mano darbe yra visiškai normalu būti sugeltam bičių“, – teigia A.Amšiejus ir džiaugiasi nesąs alergiškas bičių nuodams.

Kaip ištraukti geluonį

Jeigu bitė jau įgėlė, kad mažiau jos nuodų pasklistų po žmogaus organizmą, visų pirma, anot A.Amšiejaus, reikia kuo skubiau ir tinkamai ištraukti geluonį. „Jį reikėtų ištraukti kuo greičiau po įgėlimo, geriausia per 15 sekundžių. Jokiais būdais geluonies negalima traukti suspaudžiant dviem pirštais ar pincetu, nes šitaip išspaudžiami nuodai, o tai didintų skausmą ir diskomfortą. Geriausias būdas pašalinti geluonį yra jį nubraukti. Galima bandyti geluonį nubraukti nagu arba pirštu, tačiau jokiu būdu negalima įgėlimo vietos spausti, taip bandant jį ištraukti. Geluonį ištraukus, įkandimo vietą rekomenduojama patepti alkoholiu – spiritu, nes tai veikia kaip priešnuodis“, – teigia bitininkas.

Pasak A.Amšiejaus, skausmą įgėlus bitei padeda sumažinti šaltas metalas arba šaltas vanduo, įgeltos vietos trynimas žole.

Ištraukus geluonį svarbu kuo greičiau panaikinti nuodų kvapą, nes jis siunčia žinią pasiruošti pulti kitas bites. Bitininko teigimu, tai geriausia padaryti padeda būtent žolė. „Įgėlimo vietą reikėtų patrinti bet kokia žole. Tinka ir česnako arba svogūno laiškai – jie savo aitriu kvapu atbaido kitas bites“, – tikina A.Amšiejus.

Vis dėlto medikai tokias priemones vertina skeptiškai. Jų teigimu, įgeltos vietos negalima trinti nei žole, nei kuo kitu, nes trinant įgelta vieta dar labiau traumuojama. Medikai pasisako ir prieš alkoholio kompresus ant įgėlimo vietos. Įgeltą vietą jie rekomenduoja nuplauti, šaldyti vandeniu, ledu, šaldiklyje turimais užšaldytais produktais.

Bitės geluonis yra susijęs su jos širdimi. Įgėlus geluonis įstringa ir lieka žmogaus ar gyvūno organizme. Palikdama geluonį, bitė nuplėšia širdies narelį, todėl netrukus miršta. Tačiau įgėlusios bitės gali dar keletą minučių skraidyti ir skleisti gynybinį nuodų kvapą. „Kai bitė įgelia, ji trumpą laiką dar išgyvena – apskrenda ratą, paskleisdama nuodų kvapą, kviesdama kitas bites pulti“, – teigia ilgametis bitininkas.

Todėl, kai įgelia bitė, geriausia yra pasitraukti iš tos vietos.

Jei pasireiškia alergija

Kauno klinikų Imunologijos ir alergologijos klinikos gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė dr. Ieva Bajoriūnienė atkreipia dėmesį, kad, įgėlus vabzdžiui, reikia ne tik pašalinti likusį vabzdžio geluonį, bet ir nuvalyti žaizdą naudojant antiseptinį muilą ar skystį. Ant įgėlimo vietos rekomenduojama uždėti ir šaltą kompresą – jis sumažins patinimą ir skausmą.

Išplitusios alerginės reakcijos požymių dažnai stebima odoje, virškinimo, kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių sistemose.

Ji primena, kad geliančių vabzdžių (vapsvų, bičių) įgėlimai neretai yra ne tik nemalonūs, bet ir gali sukelti alerginių reakcijų. Pasak I.Bajoriūnienės, yra dvi skirtingos alerginės reakcijos į įgėlimą – vietinės ir išplitusios.

„Vietinės reakcijos – skausmas, patinimas, paraudimas, niežulys įgėlimo vietoje. Kai kuriems žmonėms, ypač vaikams, šis simptomas gali išlikti net keletą dienų po įgėlimo. Išplitusios alerginės reakcijos į vabzdžio įgėlimą simptomų gali būti įvairių – nuo lengvų iki sunkių ir sunkiausių, o pats sunkiausias ir grėsmingiausias – anafilaksinis šokas. Būdinga, kad simptomai jaučiami tuoj pat po įgėlimo, dažnai pirmą valandą po įgėlimo. Išplitusios alerginės reakcijos požymių dažnai stebima odoje (raudimas, bėrimas, tinimas), virškinimo sistemoje (pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas), kvėpavimo sistemoje (švokštimas, kosulys ar dusulys), širdies ir kraujagyslių sistemoje (dažnas ar nelygus širdies plakimas, silpnumas, galvos svaigimas, sumažėjęs arterinis kraujospūdis, sąmonės sutrikimas)“, – teigia gydytoja.

Svarbu suteikti pagalbą

Bičių įgėlimams alergiškiems žmonėms svarbu kuo greičiau suteikti pagalbą. Jie arba aplinkiniai su savimi turėtų turėti tinkamų priemonių, nes delsimas gali turėti liūdnų padarinių. „Pagrindinis medikamentas sunkios alerginės reakcijos metu yra epinefrinas, o žmonėms, kurie patyrė sunkių išplitusių reakcijų, ypač svarbu su savimi nuolat turėti pirmos pagalbos priemones, mokėti jomis naudotis ir kreiptis į gydytoją alergologą ir klinikinį imunologą. Lengvas reakcijas gydyti padės vaistai nuo alergijos. Tačiau bet kuriuo atveju rekomenduojama kreiptis į gydytoją, kuris padės nustatyti alergeną (ligos priežastį) ir rekomenduos tinkamą gydymą“, – teigia I.Bajoriūnienė.

Gydytoja pabrėžia, kad žmogui, patyrusiam sunkių alerginių reakcijų, gali būti taikomas ilgalaikis gydymas. „Ilgalaikis gydymas arba profilaktika gali padėti pasveikti žmogui, patyrusiam sunkių alerginių reakcijų į vabzdžių nuodų alergenus. Gali būti taikoma specifinė alergenų imunoterapija. Šis gydymas trunka trejus–penkerius metus, jis sumažina alerginių reakcijų į vabzdžių nuodus pavojų ir pagerina tokių asmenų gyvenimo kokybę“, – teigia gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mūsų močiutė

mūsų močiutė portretas
irgi reiškia specialistė, nes žinojo, ką daryti, kai mums įgeldavo bitės.

ogi

ogi portretas
pirmiausia paimt bitele jei nenuskrido ir pagloscius atsiprasyt uz jos suerzinima nes poto ji mirsta o sveikam zmogui bites igelimas nesukelia jokiu simptomu kaikam jie dargi naudingi ridikulito atveju juk tam yra ir biciu tepalas bet igelimas efektyvesnis===
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių