Tyrimas: kas septintas žmogus pasaulyje yra persirgęs Laimo liga

Kas septintas žmogus pasaulyje, anot tyrimo, bent kartą yra persirgęs erkių platinama Laimo liga. Remiantis antradienį žurnale „BMJ Global Health“ paskelbtais rezultatais, didžiausias užsikrėtimų borelioze rodiklis – 20 proc. – fiksuotas Vidurio Europoje. Anot tyrimo, 14,5 proc. žmonių kraujyje rasta antikūnų prieš boreliozės sukėlėją, o tai rodo, kad asmuo yra persirgęs.

Boreliozę platina erkės. Infekuotiesiems dažnai pasireiškia odos bėrimas bei į gripą panašūs simptomai, įskaitant raumenų ir sąnarių skausmus, taip pat galvos skausmai, pykinimas ir vėmimas. Liga retais atvejais gali baigtis mirtimi.

Mokslininkai tyrimo metu išanalizavo 89 studijų, kuriose dalyvavo 160 tūkst. asmenų, duomenis. Po Vidurio Europos daugiausiai Laimo liga sirgusių žmonių nustatyta Rytų Azijoje (15,9 proc.) ir Rytų Europoje (10,4 proc.). Mažiausias rodiklis fiksuotas Karibuose, kur antikūnų rasta tik 2 proc. žmonių kraujyje. Mokslininkai atkreipia dėmesį į tai, kad skaičiai dėl reguliaresnio testavimo regionuose, kuriuose liga apskritai pasireiškia dažniau, gali būti netikslūs.

Ankstesni tyrimai parodė, kad erkių platinamų infekcijų skaičius per pastaruosius dvylika metų išaugo dukart. Tai aiškinama dėl klimato kaitos ilgesnėmis ir sausesnėmis vasaromis, gyvūnų migracija ir „vis dažnesniais kontaktais su naminiai gyvūnais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių