Tyrimas: net ir kuklus finansinis atlygis paskatina žmones skiepytis nuo COVID-19

  • Teksto dydis:

Kuklus finansinis atlygis iš tikrųjų motyvuoja žmones pasiskiepyti nuo koronaviruso. Tai rodo tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 8 tūkst. Švedijos gyventojų.

Remiantis tyrimu, kukli 200 švediškų kronų (beveik 20 eurų) premija padidino vakcinacijos lygį 4,2 procentinio punkto iki 76 proc. Tuo tarpu psichologiniai įtikinėjimai skiepytis padėjo mažai.

Tyrimo, kurį atliko tarptautinė mokslininkų grupė, rezultatai pristatomi specializuotame žurnale „Science“. Daugelyje pasaulio šalių kol kas paskiepyta per mažai žmonių, kad virusas būtų suvaldytas.

Kad paskatintų vakcinaciją, kai kurie miestai ir šalys pasitelkia finansines paskatas. Lietuvos vyriausybė taip pat pasiūlė skirti vienkartines išmokas nuo koronaviruso pasiskiepijusiems 75–erių ir vyresniems senjorams. Jei pritars Seimas, atitinkamas įstatymas pradės galioti spalio 18 dieną.

Šių metų gegužės-liepos mėnesiais mokslininkai dėl ketinimo skiepytis internetu apklausė 8 286 Švedijos gyventojus. Tada šie suskirstyti į penkias grupes. Vienai jų už skiepą buvo žadama 200 kronų, kitai – aiškinama apie vakcinos saugumą ir efektyvumą, trečiai – apie tai, kad pasiskiepijus pačiam žmogui, bus apsaugoti ir kiti. Dar viena grupė buvo paprašyta suformuluoti argumentą, kodėl reikėtų skiepytis. Penktoji grupė buvo kontrolinė.

Praėjus 30 dienų nuo eksperimento pradžios anonimizuoti Švedijos sveikatos tarnybų duomenys parodė, kad grupėje tų, kuriems pažadėta premija, nepriklausomai nuo lyties, amžiaus ir pajamų, iš tikrųjų pasiskiepijo daugiau žmonių. Tuo tarpu kiti metodai nepaskatino vakcinuotis aktyviau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitytoja)

skaitytoja) portretas
Kas kas bet lietuvis ir uz centus save parduotu( deja ne visi)

U

U portretas
Nuodai už pinigus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių