Valgymo sutrikimų padariniai: tenka kreiptis ir į ginekologą

Ginekologai ragina suklusti paaugles ir jų artimuosius. Brendimo laikotarpiu neretai atsiranda valgymo sutrikimų, stipriai paveikiančių lytinę mergaičių sveikatą. Tad dingus mėnesinėms reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, ar paauglė tinkamai maitinasi.

Išnyksta mėnesinės

Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro gydytoja akušerė-ginekologė profesorė Žana Bumbulienė tiesioginės transliacijos metu visiems besidomintiems šia tema pasakojo neretai sulaukianti paauglių pacienčių, besikreipiančių dėl to, kad neatsiranda ar dingo mėnesinės.

"Taip, valgymo sutrikimai gydomi psichiatrų, bet pacientai pagalbos ieško pagal simptomus. Labai dažnai mergaitės, net ir sergančios nervine anoreksija, išsigąsta, suklūsta ir kreipiasi į medikus tik dingus menstruacijoms. Kartais ne jos išsigąsta, o tėvai, kurie ir kreipiasi į ginekologus", – atkreipė dėmesį Ž.Bumbulienė.

Žana Bumbulienė. Santaros klinikų nuotr.

Nykstantys paauglės kilogramai, pasikeitusi figūra artimiesiems ne visada sukelia nerimą ar to net nepastebi, tačiau nepilnametei išnykusios mėnesinės tėvams pirmiausiai sukelia minčių dėl galimo nėštumo. "Dėl mitybos sutrikimų dingusios mėnesinės yra ne išimtis, o labai dažna problema. Ir ji prasideda dar paauglystėje", – apibendrino profesorė.

Matyti iš karto

Ž.Bumbulienė teigė, kad būtent ji ar jos kolegos ginekologai kartais tampa tuo pirmuoju gydytoju, į kurį kreipiasi, pavyzdžiui, nervine anoreksija ar nervine bulimija sergančios pacientės.

Dėl mitybos sutrikimų dingusios mėnesinės yra ne išimtis, o labai dažna problema. Ir ji prasideda dar paauglystėje.

Kaip nustatoma, kad mėnesinės dingo būtent dėl valgymo sutrikimų? Profesorės žodžiais, turėdama tam tikrą patirtį, ji iš karto tai mato. Pacientės atsakymai į užduotus tikslingus klausimus pirminį jos spėjimą paprastai tik patvirtina. "Papildomi tyrimai dažniausiai būna reikalingi tik tam, kad diagnozę būtų galima įrodyti pacientei ar jos tėvams", – aiškino medikė.

Pacientės linkusios slėpti žalojantį savo elgesį, tačiau tyrimų rezultatai situaciją ir priežastis parodo aiškiai. Atsiranda tipiniai hormoniniai pokyčiai, rodantys, kad bėdų kilo dėl mitybos, sporto ar streso.

Diagnozę, visų pirma, sufleruoja pacientės išvaizda. "Jeigu mergaitė labai mažai sveria, yra kaulėta, sušalusi", – vardijo profesorė. Svarbus indikatorius yra ir būdo bruožai. Pasak medikės, valgymo sutrikimų kamuojamos mergaitės dažnai yra perfekcionistės, labai gerai mokosi, dalyvauja visuose būreliuose, yra susikūrusios idealą, kokia paauglė, būsimoji moteris turi būti, ir stengiasi jį atitikti. O idealas šiais laikais labai dažnai būna liekna, jauna, graži, prisižiūrėjusi.

Kontroliniai klausimai

Kokie klausimai padeda išsiaiškinti valgymo sutrikimus? Pacientei įvardijus, kad atėjo dėl to, jog neprasideda ar išnyko mėnesinės, medikės galvoje, pasak jos, užsidega raudona lemputė: "Valgymo sutrikimai."

"Labai daug konsultuoju mergaičių dėl minėtos problemos, ir pagal sukauptą statistiką žinau, kad mėnesinių išnykimą daugiau nei pusei lemia vadinamoji funkcinė hipotaliaminė amenorėja. Vaizdžiai aiškinant, ji susijusi su energiniu balansu organizme. Normaliai paauglė, kurios organizmas auga, turi gauti pakankamą kalorijų kiekį. Tai yra, turi gauti daugiau nei išnaudoja. Energijos trūkumas gali susidaryti dėl per didelių krūvių sportuojant, kai per daug ribojamas maistas ir dėl nuolatinės didelės įtampos, streso", – dėstė Ž.Bumbulienė.

Pavyzdžiui, pacienčių itin padaugėja prieš brandos egzaminus. Laimė, egzaminai greitai baigiasi, ir negalavimai praeina, nes baigiasi juos sukėlęs stresas. Profesorė tokioms pacientėms pataria palaukti vasaros antrosios pusės ir tik tuomet planuoti kitą vizitą pas ją, jei per tą laiką situacija nepasikeičia ir mėnesinės neatsiranda.

Gali baigtis mirtimi

Į tokią bėdą pakliuvusios paauglės artimiesiems, susirūpinusiems draugams kyla klausimų, kaip motyvuoti, kaip įtikinti, kad ji priimtų pagalbą, kad pripažintų, jog reikia keisti mitybą.

"Kartais būna labai sudėtinga. Net nekalbant apie kraštutinius atvejus, gydymą sudaro pakankama, subalansuota mityba, tam tikras svorio prieaugis. Tik prie tam tikro svorio atsiranda mėnesinės. Būna, kad mergaitės laikosi tokių dietų, jog laiku nepastebėjus vėliau nebeįmanoma sugrąžinti sveikatos, kalbant ne tik apie lytinę sveikatą", – kalbėjo medikė, prabilusi ir apie tai, kad valgymo sutrikimai gali baigtis ir mirtimi. Pasiekus tam tikrą būklę jau nebeįmanoma išgelbėti gyvybės net ir pasitelkus visas įmanomas priemones, galimas taikyti ligoninėje.

"Matydama, kad gresia pavojus, aš tokios mergaitės tiesiog neišleidžiu. Kviečiu greitąją medicinos pagalbą, susiskambinu su psichiatrais. Esant 1,6 m ūgio sverti 36 kg yra labai negerai. Matau, kad yra išsekimas, aišku, kad pas kitą gydytoją ji nenueis. Jeigu aš ją paleisiu, ji gali net mirti", – apie sudėtingus atvejus užsiminė Ž.Bumbulienė.

Valgymo sutrikimų kamuojamos mergaitės dažnai yra perfekcionistės, labai gerai mokosi, dalyvauja visuose būreliuose, yra susikūrusios idealą, kokia paauglė, būsimoji moteris turi būti, ir stengiasi jį atitikti.

Kodėl dingsta mėnesinės?

Svoriui nukritus žemiau individualiai minimalios ribos, aiškino medikė, tai yra signalas organizmui, kad neužtenka energijos ir būtina išjungti kurią nors organizmo sistemą. Mažiausiai reikalinga išgyvenimui yra reprodukcinė sistema, kuri šiuo atveju ir yra aukojama. Be to, itin mažo svorio moteris yra per silpna, kad galėtų pastoti ir išnešioti vaisių.

Ar pavykus pripažinti problemą ir pradėjus gydytis vaisingumas visiškai sugrįžta? "Sudėtingas klausimas. Daugeliu atvejų viskas atsistato. Bet galima teigti, kad maždaug dešimtadaliui mėnesinės neatsistato arba atsistato, tačiau tik po daugelio metų. Būna atvejų, kai atstatomas svoris, valdomas stresas, pasitelkiama hormonų terapija, viskas sutvarkoma, o mėnesinės kaip negrįžta taip negrįžta, – apgailestavo Ž.Bumbulienė. – Visgi kartais įvyksta stebuklai. Yra buvę atvejų, kai mėnesinėms vis dar neatsiradus, lytinių santykių metu nesisaugoma, bet netikėtai įvykta ovuliacija ir moteris pastoja."

Ji pabrėžė, kad paauglystė yra laikas, kai organizme viskas dar tik formuojasi, tad labai svarbu, kad taisyklingai susiformuotų organizmo sistemų tarpusavio ryšiai, kad tam kiltų kuo mažiau trikdžių.

Gresia kaulų lūžiai

Kalbant apie mitybos sutrikimus, nevertėtų pamiršti ir apie jų įtaką kaulų tankiui, kuris priklauso būtent nuo estrogenų – moteriškųjų lytinių hormonų.

"Paauglystė yra amžius, kai turime didinti kaulų mineralinį tankį. Jis turi visą laiką augti. Išnykusios mėnesinės reiškia, kad organizme trūksta estrogenų. Riebalinio audinio, kuriame vyriškieji hormonai galėtų aromatizuotis į moteriškuosius, taip pat nėra. Tad lieknėjimas turi labai didelės įtakos ir kaulų mineraliniam tankiui – jis ne tik nebeauga, bet pradeda mažėti", – dėstė Ž.Bumbulienė.

Kaulų kokybė priklauso nuo sukauptos didžiausios kaulų masės jaunystėje. Estrogenų sumažėjimas nulemia osteopenijos ir net osteoporozės atsiradimą, nes estrogenų trūkumas aktyvina slopina kaulą ardančių ląstelių osteoklastų veiklą. Net pasveikus dar 10 metų išlieka padidėjusi kaulų lūžių rizika. Pacientės jau niekada nepasieks savo didžiausio kaulų mineralinio tankio, todėl ateityje, o tuo labiau vyresniame amžiuje, išlieka padidėjusi kaulų lūžių rizika.

"Paauglystėje mažai kas galvoja, kas gali laukti vyresniame amžiuje – tai yra labai tolima perspektyva. Galvojama apie šiandieną, kaip gražiai atrodyti, gerai jaustis, nors išsekimas dėl maisto ribojimo toli gražu nėra gera savijauta", – samprotavo profesorė.

Ji pastebėjo, kad pacientės kartais skundžiasi, kad kol jos valgė bet ką – mėnesinės buvo, o kai pradėjo valgyti sveikai, sportuoti, jos dingo. "Staigūs dideli gyvensenos pokyčiai organizmui yra didelis iššūkis. Labai svarbu ir miego režimas, ar pakankamai miegama. Kartais priežastis yra, atrodytų, subtilūs pokyčiai, bet jų užtenka, kad išnyktų mėnesinės. Kartais tam užtenka numesti vos du kilogramus", – teigė medikė.

Kitas aspektas, ką reiškia sveika mityba paauglystėje. Ž.Bumbulienės nuomone, paauglystėje maistas turi būti labai įvairus. Nėra taip kaip suaugusiesiems ribojamas cholesterolio kiekis, nes iš jo gaminami tam tikri hormonai, kurių itin reikia paauglystėje.

"Jeigu paauglei atrodo, kad su jos svoriu yra kas nors ne taip, rekomenduotina kreiptis į gydytojus, pavyzdžiui, į endokrinologus, genetikus. Gydytojas išsiaiškins, ar svoris yra normos ribose, jo nuokrypiai susiję su kokia nors patologija ar dėl netinkamos mitybos", – teigė gydytoja ir pridūrė, kad didelė dalis ligų išryškėja būtent paauglystėje, tad į tai, kas kelia nepatogumų ar nerimo, nevertėtų numoti ranka.

Jei negalavimų priežastis – netinkama mityba, padės dietologas, sudarydamas ar aptardamas individualų mitybos planą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių