Viceministras: jau sukurtas skiepas turėtų būti efektyvus prieš plintančius beždžionių raupus

Sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas teigia, kad dar nuo 1980 metų Lietuvoje skiepas nuo raupų turėtų būti efektyvus prieš plintančią beždžionių raupų atmainą. Be to, viceministras pažymi, kad šiuo metu dėl plintančios atmainos situacija yra kasdien stebima bei apie tai diskutuojama su tarptautinėmis organizacijomis.

„Iki 1980 metų Lietuvoje kaip ir daug kur buvo skiepijama nuo raupų, tai šis skiepas irgi turėtų būti efektyvus ir prieš dabartinę plintančią raupų atmainą“, – trečiadienį žurnalistams prie Vyriausybės teigė A. Pečkauskas.

Be to, viceministras pažymi, kad šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerija kasdien stebi situaciją bei apie plintančią atmainą diskutuoja su viena iš pagrindinių Europos sveikatos sąjungos organizacijų HERA.

„Matome, kad beždžionių raupai kaip ir po truputėlį atsiranda Europoje, bet norime visus nuraminti, kad procesai vyksta ir Sveikatos apsaugos ministerija stebi šiuos procesus. Ir Europos Komisijos, Europos Sąjungos mechanizmas HERA, kurie rūpinosi turbūt daugeliu COVID ligos valdymo aspektų, yra įtrauktas ir šitos ligos klausimais. Tai tikrai kiekvieną dieną nuo pat praėjusios savaitės ir mūsų darbuotojai, ir kiti suinteresuoti žmonės jungiasi į posėdžius ir diskutuoja, vertina, kokie yra skaičiai, koks yra užsikrėtimas, kokios yra rizikos. Žiūri ir į vaistų atsargas, ir į vakcinacijos atsargas bei galimybes, koks tų vakcinų veiksmingumas dabar esančioje rinkoje“, – aiškino viceministras.

ELTA primena, kad trečiadienį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pranešė, kad nustatyta jau daugiau kaip 250 ligos atvejų 16-oje valstybių.

Visgi, ES ekspertų vertinimu, rizika, kad beždžionių raupai smarkiai išplis, yra „labai maža“. Daugumoje iki šiol registruotų atvejų asmenims pasireiškia tik lengvi ligos simptomai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senis

Senis  portretas
Skiepas jau sukurtas beliko viena smulkmena priversti visus skiepytis be išimties .

Dr. D.Žynys

Dr. D.Žynys portretas
Skiepus visų pirma reikia ištirti, o ne dalinti kaip vitaminus! Yra būtini klinikiniai tyrimai, kurie užtrunka 2-3 metus. Ilgalaikio povekio - farmakokinetiniai ir farmakodinaminiai tyrimai gali užtrukti iki 10 metų. Be to reikalingi ir toksiškumo tyrimai - pvz. galimas neigiamas poveikis žmogaus organams ar nėščios moters vaisiui.

dulke, \\\\\.../////

dulke,  \\\\\...///// portretas
aūūūūūūūū,kromelis atsidarė.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių