Vyrų sveikatos atmintinė: kokie yra šeši žingsniai ilgametės sveikatos link?

  • Teksto dydis:

Rūpestis savo tėčiui ir dėmesys jam. Jo sveikata ir gera savijauta mums svarbi ne tik per tėvo dieną, bet visus metus. Linkę būti šeimos ramsčiais jie dažnai pamiršta pasirūpinti savimi, o į negalavimus numoja lengva ranka. Tad jeigu vis dar neapsisprendėte, ką sekmadienį padovanoti tėčiui, „Eurovaistinės“ farmacininkas Eimantas Skalandis pataria – pasakykite, kad jis jums svarbus bei paskatinkite pasirūpinti savo sveikata.

Reguliarus sveikatos tikrinimas

Reguliari sveikatos patikra – tai vienas geriausių būdų, kaip vyrai gali pasirūpinti savimi, sakė „Eurovaistinės“ farmacininkas E. Skalandis.

„Tai turėtų būti ne vien bendra apžiūra, bet kartu vertėtų atlikti cholesterolio ir gliukozės tyrimus, pasitikrinti kraujospūdį. O užvis svarbiausia pasidaryti tyrimus dėl tylių, bet grėsmingų ligų – prostatos, plaučių bei storosios žarnos vėžio. Jeigu matote, kad tėtis vis tiek numoja ranka į tokius tyrimus, priminkite jam, kad reguliari patikra reikalinga ne tik automobiliui, bet ir mūsų sveikatai“, – šypsojosi E. Skalandis.

Nevertėtų ignoruoti negalavimų

Vyrai turi būti stiprūs ir ištvermingi – tai vis dar dažnai visuomenėje išgirstami stereotipai. Vaistininkas pastebi, kad dėl to susidūrus su sveikatos negalavimais vyrams išties yra sunkiau pasiryžti kreiptis pagalbos į specialistus.

„Negalavimai savaime nepraeina. Nieko nedarant ir laukiant pagerėjimo gali padidėti rimtesnių susirgimų rizika. Tad jeigu pradėjo kankinti miego sutrikimai, atsirado nemalonūs pojūčiai kūne, teko susidurti su neaiškiais svorio svyravimais, dėmesį atkreipė naujas apgamas, o galbūt pakito senasis – bet kuriuo iš šių atvejų vertėtų paskatinti tėtį apsilankymui pas sveikatos specialistus“, – patarė E. Skalandis.

Vitaminai vyrams

Net reguliariai tikrinantis sveikatą svarbu papildomai stiprinti savo organizmą iš vidaus.  Vaistininkas teigia, kad čia geriausiai gali padėti tokie vitaminai kaip A, C, D, B bei magnio ir kalio preparatai.

Svarbiausia – nepamiršti poilsio, kadangi beveik visos ligos kyla būtent dėl streso ir pervargimo.

„Pavyzdžiui, vitaminas A palaiko normalią geležies apykaitą ir odos būklę, tuo tarpu vitaminas C padeda mažinti nuovargį, o vitaminas D reikalingas kalcio apykaitai. Visų svarbiausia, kad visi drauge jie yra atsakingi už mūsų imuninės sistemos palaikymą. Tuo metu B grupės vitaminai saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei subalansuoja streso hormonus. O artėjant vasarai, kada daugiau prakaituojame, labai svarbu vartoti mūsų širdis stiprinančius magnio ir kalio preparatus“, – aiškino vaistininkas.

Sveikesnė rutina

Viskas prasideda nuo mūsų gyvenimo būdo keitimo, sako vaistininkas. Jis tikina, kad per vieną dieną sunkiai pakeistume visą savo kasdienę rutiną, tačiau galime žengti mažus žingsnius sveikesnės gyvensenos link.

„Sveikesnė ir pilnavertė mityba, miego rėžimo palaikymas, fizinis aktyvumas ir kokybiškas poilsis – tai tiesiausias kelias į gerą sveikatą ir puikią savijautą. Tik svarbu neišgąsdinti savo organizmo su ekstremaliais pokyčiais. Geriau iš lėto pratintis prie naujo gyvenimo būdo. Po truputį įtraukti sveikesnius produktus į mitybą, kasdien bent penkiomis minutėmis anksčiau nueiti miegoti, o fizinio aktyvumo lygį didinti pradedant nuo paprasčiausio pasivaikščiojimo gryname ore. Žinoma, svarbiausia – nepamiršti poilsio, kadangi beveik visos ligos kyla būtent dėl streso ir pervargimo“, – teigė „Eurovaistinės“ farmacininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių