Dėl mokesčių reformos – aistros: mokestinis „frankenšteinas“ gali pasiekti Seimo salę

  • Teksto dydis:

Į viešumą nuteka vis daugiau detalių dėl mokesčių reformos, tačiau finansų ministrė Gintarė Skaistė savo siūlymus vis dar laiko po devyniais užraktais. Esą reformoje numatyta įvesti dar vieną gyventojų pajamų mokesčio tarifą. Užuominos ir apie tai, kad mokesčiai didėtų pagal individualios veiklos pažymą ar verslo liudijimą dirbantiems gyventojams. O opozicija ne tik kaltina ministeriją reformos slėpimu, bet ir negaili jos adresu vaizdingų epitetų, pasakojama LNK reportaže.

Andžela – profesionali plaukų kirpimo meistrė. Darbo vietą sau susikūrė pati, tad dirba pagal individualios veiklos pažymą.

„Visiems būtų patogiau tiesiog ateiti, pasirašyti sutartį ir nesukti dėl nieko galvos. Dabar tu prisiimi tą atsakomybę, kad atitiktum kokybę. Prisiimi atsakomybę ir už kitus žmones“, – sakė plaukų kirpimo meistrė Andžela Umbrasė.

Pastaruoju metu esą ir taip teko veržtis diržus dėl COVID-19, paskui – dėl infliacijos, energetinės krizės, o dabar salone dirbančios kirpėjos nerimauja dėl kalbų apie mokesčių reformą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Padidėja mokesčiai, tai labai skausminga. Tam tikra prasme per vieną skuostą jau gavome kirtį, labai nesinorėtų atsukti antro“, – svarstė A. Umbrasė.

Į viešumą nutekėjo dalis mokesčių reformos pasiūlymų, kuriuos finansų ministrė vakar pristatė koalicijos partneriams.

„Mokestinis „frankenšteinas“ gali pasiekti Seimo salę“, – sakė Saulius Skvernelis.  

Tiek laiko vilkino, kelis metus žadėjo, kad bus mokesčių reforma, bet nieko nepadarė, kol negavo  spyrio į užpakalį iš Europos Komisijos.

 

Užuot užkirtusi kelią spekuliacijoms, ministrė mokesčių reformą vis dar laiko po devyniais užraktais.

„Artimiausiu metu visas paketas bus pristatytas visuomenei. Tuomet ir galėsite įvertinti, ar tai, kas buvo pateikta žiniasklaidoje, – korektiška ar ne. Galiu tik pasakyti, kad tikrai – ne visiškai tiksliai“, – komentavo G. Skaistė.

Esą vienas iš pasiūlymų – įvesti dar vieną 25 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą dirbantiems pagal darbo sutartis. Mažiau uždirbantiems dabar galioja 20 proc., o didžiausias pajamas gaunantiems – 32 proc. tarifas.

„Žmonėms, kurie dirba pagal darbo sutartis, situacija jokiais aspektais nepablogės“, – tikino G. Skaistė.

25 proc. tarifas būtų taikomas tiems, kurie per metus uždirba nuo 114 iki 228 tūkst. eurų popieriuje. Kitaip tariant, maždaug 1 proc. dirbančiųjų.

„Trečio tarifo atsiradimas neišskaidrintų mokesčių sistemos, bet, priešingai, padarytų ją dar painesne. Juk tikslas mokesčių reformos ir buvo būtent išgryninti mokesčių sistemą ir padaryti ją skaidresnę“, – komentavo ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, pagal individualios veiklos (IV) pažymą šiuo metu dirba daugiau nei 200 tūkst. žmonių. Jiems taikomas 15 proc. GPM tarifas. Kaip jis galėtų keistis, kol kas neaišku. Tačiau, anot ekonomistų, vienodinant tarifus, jų didinti nereikėtų.

„Jie kaip tik turėtų būti mažinami, o ne didinami. Ir mokesčių našta turėtų būti perkeliama į ekologinius mokesčius, taip pat vartojimo bei turto mokesčius“, – teigė Ž. Mauricas.

Ministrė leidžia suprasti, kad mokesčiai dirbantiems pagal IV pažymą padidės.

„Tokių žmonių, kurie dabar naudojasi išskirtinėmis aplinkybėmis ir moka galbūt mažesnius mokesčius, taip, gali būti, kad jiems situacija pasikeis. Stengsimės, kad mokestinė našta būtų paskirstoma sąžiningiau ir kad apmokestinimas būtų panašesnis į darbo santykių apmokestinimą“, – sakė finansų ministrė.

Kalbama, kad dirbantiems pagal IV pažymą, bus didinami „Sodros“ mokesčiai. Dar beveik 60 tūkst. gyventojų Lietuvoje dirba su verslo liudijimu. Pastariesiems siūloma įvesti pajamų lubas – 24 tūkst. eurų per metus. Uždirbus daugiau, tektų išsiimti IV pažymą. Tad mokesčiai didėtų ir jiems. Koalicijos partneriai su tokiais siūlymais supažindinti paskutinę minutę, mat visuomenei reformą planuojama pristatyti antradienį.

„Dabar įstatymo projekto nėra nei vieno, nei vienoje sferoje. Tad mes esame ir toliau tokioje kabančioje situacijoje“, – konstatavo Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

„Kiekvienas žmogus skaičiuojasi savo pajamas, kiek jis turės pinigų. Lygiai taip pat įmonės, verslo aplinka turi būti prognozuojama. Taigi raginčiau tą procesą viešinti“, – kalbėjo Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. 

Opozicija apie reformą, sako, apskritai dar neturinti žalio supratimo.

„Kai ponų valia bus kitiems pristatyti, tikimės, kad ir mes gausime konkrečią informaciją, nes dabar – tik iš konteksto ištraukti pamąstymai. O iš tų pamąstymų, pritariu, – „frankenšteinas“, – tokia buvo  S. Skvernelio nuomonė apie būsimą mokesčių reformą.

Dabar – tik iš konteksto ištraukti pamąstymai. O iš tų pamąstymų, pritariu, – frankenšteinas.

 

„Pakartosiu premjerės patarėjo žodžius, kad Finansų ministerijai laikas išlįsti iš bunkerio“, – sakė Seimo narė Rasa Budbergytė.

S. Svernelis sako netikintis, kad apskritai mokesčių reforma įvyks.

„Tiek laiko vilkino, kelis metus žadėjo, kad bus mokesčių reforma, bet nieko nepadarė, kol negavo  spyrio į užpakalį iš Europos Komisijos“, – rėžė S. Skvernelis.

Anot prezidento, mokesčių reforma – svarbiausias šios Seimo sesijos darbas, tačiau nuo vertinimų kol kas susilaiko.

„Detalių, fragmentų, nuotrupų nenoriu vertinti. Tai yra ne mano prerogatyva. Kai bus pateiktas kompleksas mokesčių reformos priemonių, tada tikrai įvertinsiu ir tai darysiu aktyviai“, – komentavo prezidentas Gitanas Nausėda.

Finansų ministrė yra sakiusi, jog siūlys įteisinti investicinę sąskaitą, panaikinti dalį lengvatų, numatoma įvesti nekilnojamojo turto mokestį. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Karti tulžis

Karti tulžis portretas
Lengviausia yra kritikuoti, juk dirbti, galvoti, prisiimti atsakomybę nereikia. Tik išlendi į ekraną ir rodai save. Perkreipta fizionomija dėstai kaip blogai, kaip niekas nevyksta arba vyksta, kaip per anksti arba kaip per vėlai.

ekonomistas

ekonomistas portretas
Tik Sauliukas "Saliamoniukas" gali sugalvoti visokius FRANKENŠTEINUS, o ką jis padarė dėl Gyvulio ūkio sautvarkymo būdamas premjeru, ką jis dabar siūlo t.y. jeigu jam reikėtų daryti vietoj Šimonytės??? Ačiū dabartinei vyriausybei kad ir tokioje situacijoje bando kažką daryti
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių