Ar bankams mokėsime mažiau?

  • Teksto dydis:

Už pinigų išgryninimą ir kitas paslaugas kiekvienas sąskaitą banke turintis gyventojas kas mėnesį moka skirtingą mokestį. Lietuvos bankas (LB) bazinį paslaugų mokesčio krepšelį siūlo mažinti. Gyventojams per metus tai leistų sutaupyti daugiau nei keturis eurus. Tačiau dar ne visi tam pritaria. Apie tai LNK reportaže.

Dabar bazinis krepšelis negali viršyti 1,37 euro per mėnesį, o socialiai remtiniems žmonėms – 0,68 euro per mėnesį. Tačiau baziniu krepšeliu naudojasi tik du trečdaliai Lietuvos gyventojų.

„Gyventojams reikia daugiau paslaugų negu yra apibrėžta baziniame krepšelyje arba bankai sukuria unikalius pasiūlymus, kurie gyventojams yra patrauklesni“, – šį reiškinį aiškina finansų ekspertas Vilius Tamkevičius.

LB siūlo mažinti bazinio krepšelio mėnesinį mokestį.

„Mes skaičiuojame, kad pagal atnaujintą reguliavimą kaina būtų apie vieną eurą, socialinę paramą gaunantiems žmonės būtų taikoma 50 proc. nuolaida, o socialinę pašalpą gaunantiems – nemokamai“, – apie siūlymus pasakojo LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Klientai dėl to kas mėnesį sutaupytų 40 euro centų, o per metus – daugiau nei 4 eurus.

Pigesnį bazinį krepšelį privalės siūlyti bankai ir kitos kredito įstaigos, net jei jos neteikia grynųjų pinigų įmokėjimo į sąskaitą paslaugos.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

LB nori įkainį pririšti ir prie minimalios mėnesinės algos (MMA), kuri dabar siekia 840 eurų popieriuje, kad įkainis neviršytų 0,119 proc. MMA. Bazinio krepšelio kaina būtų keičiama ne kas metus, kaip yra dabar, o kas trejus metus.

„Mes norime, kad įstatyme būtų nustatyti tam tikri aiškūs kriterijai, pagal kuriuos LB ir galėtų pateikti įvertinimą, kokia turėtų būti bazinio krepšelio paimti“, – teigė G. Šimkus.

Nauji pokyčiai įsigaliotų nuo kitų metų pradžios, bet ar pataisos bus priimtos, priklausys nuo Seimo. Bankai privalės iš anksto informuoti apie mokėjimo krepšelio kainų pokyčius.

„Įstatymai neturėtų būti priimami apklausų pagrindu, juk dar pernai LB teigė, kad Lietuvos gyventojams bazinio krepšelio įkainiai yra mažiausi, palyginus su kitomis Baltijos ar Šiaurės šalimis“, – savo nepritarimą išreiškė Lietuvos bankų asociacijos viceprezidentas Aidas Budrys.

Per paskutinius penkerius metus mokėjimo paslaugų krepšelio įkainis keitėsi nedaug – vidutiniškai tris centus.

Finansų ekspertas mato rizikų mokestį nepasiturintiems išvis panaikinus. „LB lūkestis yra, kad tai bus padaroma bankų pelno sąskaita ir tikriausiai kiekvienas klientas, kuris mokės už paslaugas, kažkokia dalimi prisidės prie tų, kurie už paslaugas nemokės“, – jas įvardijo V. Tamkevičius.

Bankų atstovai sutiktų kompensuoti paslaugas pašalpų gavėjams su viena sąlyga. „Lygiai taip pat kaip už būsto šildymą, už karštą vandenį – verslo išlaidas kompensuoja valstybė“, – siūlymą pateikė A. Budrys.

Keistųsi ir už mėnesinį mokestį gaunamos pačios paslaugos. Kas mėnesį būtų leidžiama daryti penkiais pavedimais daugiau, tačiau iš bankomatų be papildomo mokesčio būtų leidžiama išsigryninti 50-ia eurų mažiau – iki 500 eurų kas mėnesį.

Anot LB vadovo, mažesnis išgryninimas bėdų nesukeltų, nes 9 iš 10 gyventojų kas mėnesį išsigrynina iki 500 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

piliete

piliete portretas
Uzsienyje visai nemoka tu banku mokesciu. Kodel Lietuvoje uz viska reikia moketi.?? Kas per salis ta Lietuva. Visur pirmaujam ir visur uz viska daugiausiai mokame. Kokia valdzia tokie ir bankai.

Ne

Ne portretas
Ne bankams mes turime moketi o bankai turi mums moketi naudojasi musu pinigais daro bizni gauna pelna o mes dar uz tai sumokame tai plesikavimas uzsienyje papasakojus kas darosi lietuvoje jie juokiasi ir nesupranta taip negali buti sako ar tu cia rimtai ar juokauji

Augustas

Augustas portretas
“Didžiulė”- parama! Net gėda skaityti.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių