Davė patarimų: kaip dabar reikėtų elgtis „Perlo Energijos“ klientams?

  • Teksto dydis:

Energetikos ministras Dainius Kreivys pripažįsta, kad gali tekti atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą, kuomet ir patys mažiausi elektros vartotojai turėtų pasirinkti nepriklausomą tiekėją. Jei dabar esate tarp tų 180 tūkst. žmonių, kurie gavo žinutes iš vieno didžiausių elektros tiekėjų – „Perlo Energijos“ gali būti, kad galvos skausmas nesibaigia. Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininku Renatu Pociumi.

– Mūsų nuomone, sutartys vienašališkai negali būti pakeistos arba nutrauktos be vartotojo raštiško sutikimo. Pagal energetikos įstatymo nuostatas, galutinį sprendimą turi priimti Vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Jeigu būtų nustatyta, kad tokie bendrovės veiksmai yra neteisėti, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) bendrovei gali taikyti sankcijas. Sankcijos gali siekti iki 10 proc. praėjusių metų apyvartos. Vėliau, jeigu bendrovė nevykdys reikalavimų, gali būti taikoma kraštutinė priemonė – elektros tiekimo leidimo sustabdymas arba net panaikinimas.

– Kaip dabar reikėtų žmonėms elgtis?

– Reikėtų atkreipti dėmesį, kad liberalizacijos procesas yra įsivažiavęs, kiti nepriklausomi tiekėjai jau yra pateikę specialius pasiūlymus „Perlo Energijos“ vartotojams. Tie vartotojai, kurie mano, kad turėtų pakeisti tiekėją, tikrai gali tai padaryti. Pasiūlymai yra labai panašūs į tuos, kokie buvo su „Perlu Energija“, tad vartotojai finansiškai neturėtų pajusti skirtumo.

Jeigu vartotojas nori iš esmės spręsti klausimą, tai mūsų rekomendacija – pasirinkti kitą tiekėją.

– Ar tie žmonės, kurie liks „Perle Energijoje“, gali pasirinkti mokėti fiksuotą kainą, dėl kurios yra susitarę?

– Vartotojams yra keletas būdų. Pirmiausia, vartotojas gali sutikti su „Perlo Energijos“ pasiūlymu, tačiau tai būtų pats nenaudingiausias kelias vartotojui, nes kaina yra gerokai aukštesnė. Šis kelias tikrai nerekomenduotinas. Kitas variantas – raštiškai nesutikti su „Perlo Energijos“ pasiūlymu ir pagal tai, kaip mes suprantame teisės aktus, „Perlo Energijos“ sutarties nuostatos turėtų būti taikomos ir toliau, jos vienašališkai negali būti pakeistos. Tačiau vartotojas tokiu atveju turėtų santykį su iš dalies reputaciją praradusiu tiekėju. Jeigu vartotojas nori iš esmės spręsti klausimą, tai mūsų rekomendacija – pasirinkti kitą tiekėją.

– Ar „Perlas Energija“ iškrenta iš nepriklausomų elektros tiekėjų žaidimo?

– Greičiausiai „Perlas Energija“ praras nemažą rinkos dalį, tačiau sakyti, kad jie visiškai iškrenta iš žaidimo, turbūt negalima. Bus nemažai vartotojų, kurie nesirinks tiekėjo, bet ir nesutiks su „Perlo Energijos“ pasiūlymu, tad tie pirminiai „Perlo Energijos“ įsipareigojimai liks. Tokiu atveju bendrovė gali susidurti su finansinėmis problemomis ir pati iškristi iš rinkos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kodėl ši situacija išvis atsitiko?

– Čia tikriausiai yra keletas priežasčių. Visų pirma – nestandartinė situacija elektros energijos biržoje, kuomet kainas turime neregėtose aukštumose. Europos praktika yra parodžiusi, kad esant energetikos krizei patys silpniausi tiekėjai paprastai iškrenta iš rinkos.

– Ar sutinkate, kad dalinai kalti ir vartotojai, sudarę sutartis su „Perlu Energija“?

– Kiekvienas vartotojas rinkosi pagal tuo metu jam priimtinas sąlygas. Kam tuo metu buvo svarbu kaina, „Perlo Energijos“ pasiūlymai buvo patrauklūs. Tačiau dabar turime kalbėti apie tai, kaip esamoje situacijoje padėti vartotojams. Kad ir kaip bebūtų, manau, kad šioje situacijoje viskas išsispręs.

– Kaip galėtų keistis nepriklausomų elektros tiekėjų reguliavimas?

– Turėtų būti įstatymo nuostatos, įvesti tam tikri saugikliai, galbūt įmonėms reikia didesnių finansinių ir kompetencijų reikalavimų. Taip pat reguliavimo institucijai suteikti instrumentų, kad būtų galima gauti informaciją apie įmonių prekybinę strategiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

C2H5OH

C2H5OH portretas
"10 proc. praėjusių metų apyvartos." Pizdiets kokia nepakeliamo dydžio bauda... Aš prageriu per vasarą daugiau, tai čia jiem bus tik pigi reklama, bet jokiu atveju ne bauda

Juozas

Juozas portretas
Pažiūrėk ir ką siūlo ignytis enefit elektrum kaina viskas kaip ir normaliai bet sutarties laikai nenormalus vėl yra ieškoma aukų tik per sutarties laiką vėl afiora

senis

senis portretas
klientai turi bėgt iš to perlo.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių