Ar teisinga dirbantiems savarankiškai didinti mokesčius?

  • Teksto dydis:

Dirbantiems savarankiškai valdžia planuoja didesnius mokesčius ir siūlo juos sulyginti su dirbančiųjų pagal darbo sutartį mokamais mokesčiais. Ar teisinga tai, ko siekia valdžia, ir kaip tai atsilieps keliems šimtams tūkstančių gyventojų. Apie tai LNK reportaže kalba Laisvosios rinkos instituto tyrimų vadovė dr. Guoda Azguridienė.

– Valdžia aiškina, kad tai bus teisingiau visų dirbančiųjų pagal darbo sutartis atžvilgiu. Tačiau žmonės, kurie dirba pagal individualią veiklą, to teisingumo savo atžvilgiu greičiausiai niekada ir labai neturėjo ir net galbūt nesitikėjo. Pakanka nueiti į banką ir kreiptis dėl paskolos. Visiškai kitaip vertinami tie, kurie dirba pagal darbo sutartį, ir tie, kurie dirba individualiai. Tai tada apie kokį teisingumą mes čia kalbame?

– Jūs labai gerai pastebėjote, kad socialinis teisingumas visada yra kažkieno atžvilgiu. Reikia suprasti, kad savarankiškai dirbantys yra pusiau dirbantys, pusiau verslininkai. Savarankiškai dirbantis žmogus yra ir darbdavys, ir darbuotojas. Paprasčiausią skirtumą galima pamatyti iš to, kad jis yra atsakingas už tai, kad jis gautų darbo. 

– Valdžia taip pat aiškina, kad reikėtų ir didesnių socialinių garantijų žmonėms, kurie dirba individualiai. Kaip pavyktų tai apskaičiuoti? Jūs sakėte, kad vieną mėnesį žmogus gali gauti 300, kitą mėnesį galbūt 100, dar po mėnesio galbūt ir 1000. Jeigu žmogus staiga nebeturi darbo, kaip tada apskaičiuoti ligos išmokas arba nedarbingumo išmokas?

– Tos socialinės garantijos atrodo kaip kažkokia panacėja. Turėkime omenyje, kad socialinės garantijos labai savotiškos. Jeigu žmogus uždirba kelis tūkstančius ir jis keičia darbą arba persidirbo ir ieško naujo darbo, o kuo daugiau uždirba, tuo sunkiau rasti naują darbą, tai ta išmoka yra labai stipriai apribota iš viršaus – yra lubos. Jie tikrai negauna tos išmokos pagal savo įmoką. Čia labai savotiškas draudimas. Tai labiau mokestis negu draudimas. 

– Galbūt tai yra valdžios siekis tiesiog išnaikinti individualią veiklą. Bet, kur tada dėsis 200 tūkst. žmonių? Tiek dirba patys sau.

– Didelė dalis tiesiog nueis į šešėlį. Dalis emigruos. Tam tikra dalis mokės tuos mokesčius. Tam tikra dalis mes savo verslą ir eis dirbti samdomais darbuotojais. 

Plačiau – reportaže.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

GYVENAM VIS DAR SOVIETINIAIS METODAIS

GYVENAM VIS DAR SOVIETINIAIS METODAIS portretas
Zmones patys susikure darbo vitas,naudojasi savo darbo irankiais,dirba neterminuotas darbo valandas - o valstybe neparodziusi jokiu cia savo iniciatyvu jau gviesiasi atsiriekti didziaja dali sau.Zmones dirba ne vien 8 darbo valandas,ju kai kada buna ir 10-12 valandu.Juk reikia islaikyti seima,paciam remontuotis darbo irankius-tai irgi nemazi pinigai.O jeri dirbi dar su masina-tai nuolatinis kuro isigijimas,masinos prieziura ir kt.Kodel tik matomas valdzios pavirsius ir kodel valdzia nori suzlugdyti asmeninie iniciatyva.Vietoj to,kad dziaugtusi,kad jau pradeda atsirasti pirmieji pumpurai asmenin4je iniciatyvoje-tai valdziai butinai reikia ja sunaikinti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių