Dėl rekordinių elektros kainų kaltina ministeriją: neįtikėtina, kaip galima taip aplaidžiai dirbti

  • Teksto dydis:

Valdžia paskui verslą ruošiasi taupyti energiją – išsuks lemputes, diegs judesio detektorius. Seimo nariai juokauja, kad jų patalpų šildyti išvis nereikia, esą temperatūrą padidina ten verdančios aistros. LNK aplankė aukščiausius šalies valdžios kabinetus ir praneša, kad vieno malonumo turės atsisakyti ne tik seimūnai, bet ir šalies vadovas.

Seimūnai energiją jau pradėjo taupyti – vien pirmame aukšte yra daugiau nei pusė tūkstančio lempučių, tačiau iš jų šviečia vos keliasdešimt.

„Valdybos posėdyje mes kreipėmės į kanceliariją prašydami kitame valdybos posėdyje pateikti jau parengtą planą, kokias dar priemones galima numatyti. Kanceliarija, žinoma, šitą planą pateiks“, – teigė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Seimas, kaip biudžetinė įstaiga, dalyvavo teikiant paraišką gauti paramai nutolusiai saulės jėgainei. Tokiu atveju tai spręstų apie pusę Seimo elektros energijos poreikių. Seimo salė taip pat yra šildoma elektros būdu ir galbūt čia galima tam tikrus rėžimus pakeičiant, nebūtinai iš karto pulti maksimaliai šildyti tą salę, ir taip aistros verda, būna karšta“, – juokavo Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas.

O Vyriausybėje tiek daug erdvių – ir konferencijų salės, ir atskiras kino teatras, ir didžioji salė, kurioje vyksta patys didžiausi renginiai.

Visame pirmame pastato aukšte dienos metu šviečia šviestuvai. Ši įstaiga per metus suvartoja 165 tūkst. eurų elektros energijai, tad planuoja senas lemputes keisti į naują LED apšvietimą.

Prezidentūra taupo, kaip išmano

Kalbant apie prezidentą ir jo komandą – išlaidos elektrai taip pat nemažos, tad pasiryžta kai ką ir „paaukoti“. Prezidentūros parke esantis fontanas lankytojus džiugins tik vakarais ir savaitgaliais, o dienos metu jis bus išjungtas.

„Skausminga auka, bet mes džiaugiamės, kad bent jau galėsime išsaugoti galimybę fontaną pamatyti lankytojams, kurie į prezidentūros parką ateis vakarais ar savaitgaliais. Dieną, kaip matote, jis yra išjungtas taupymo sumetimais. Darbuotojai džiaugdavosi, nes ir pietų metu buvo galima matyti čia sėdintį prezidentą. Ką tik turėjome susitikimą su sportininkėmis, mūsų čempionėmis, tad svarbių susitikimų metu mes fontaną įjungsime, kad svečiai renginiuose galėtų juo pasidžiaugti“, – kalbėjo prezidento kanceliarijos vadovė Agila Barzdienė.

Liepą prezidentūros sąskaita už elektrą siekė 33 tūkst. eurų.

„Mus labiausiai sukrėtė liepos mėnesį gauta sąskaita, kuri buvo kelis kartus didesnė už birželio sąskaitą. Jei lyginsime skaičiais, tai birželį turėjome 13 tūkst. eurų sąskaitą, liepą ji siekė net 33 tūkst. eurų. Šitokios sąskaitos mus privertė labai stipriai sunerimti ir fontanas yra tik vienas iš sprendimų, kurio mes ėmėmės“, – teigė A. Barzdienė.

Vasaros metu daugiausiai elektros prezidentūroje sunaudojama kondicionieriams.

„Kai termometro stulpelis perkopė 30 laipsnių temperatūrą, akivaizdu, kad rūmuose, kurių kvadratūra keli tūkstančiai kvadratinių metrų, daugiausia nueina šaldymui, vėsinimui. Dabar dagelyje salių yra visiškai atjungtas vėsinimas, taip pat darbuotojų kabinetuose vėsinimas gerokai sumažintas. Daug kur galite matyti ir pradarytus langus, ypač rytais, nes žmonės tokiu būdu bando vėsintis. Kai kuriais atvejais susitikimai daromi lauke, parke, po medžiais, kur yra natūrali vėsa, kuria džiaugiamės ir tokiu būdu bandome taupyti“, – vardijo A. Barzdienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Seimas elektrą bandys taupyti leisdami daliai darbuotojų dirbti iš namų. 

„Neapšviestos išorinės ir vidinės erdvės – taupoma šitais būdais. Darbuotojų išleidimas dirbti nuotoliniu būdu, mes nemanome, kad yra teisinga perkelti energetinių išteklių naštą ant darbuotojų pečių ir didinti sąskaitas namuose. Žmonės nuotoliniu būdu gali dirbti ir dabar, jeigu tai yra jų pasirinkimas, bet ne dėl to, kad mes norėtume jiems padidinti sąskaitas namuose. Mes čia ant stogo elektrinės keltis negalime, tad jau esame pateikę paraišką aplinkos projektų valdymo agentūrai ir labai tikimės greito teigiamo atsakymo, kad artimiausiu metu galėtume įsigyti tokią elektrinę“, – tvirtino prezidento kanceliarijos vadovė.

Prezidentūros sienos jau skaičiuoja daugybę metų, tačiau jų rekonstruoti negalima dėl paveldo apsaugos.

Tiek ministerijoje, tiek kitose energijos priežiūros institucijose dirba žmonės, kurie yra arba labai aplaidūs, arba labai neprofesionalūs ir nieko neišmano.

„Mūsų atveju viską riboja paveldo apsauga. Mes mielai galvotume ir apie rekonstrukciją iš energetinio efektyvumo pusės, bet paveldo pusė yra žymiai svarbesnė ir to daryti dabar negalime“, – aiškino A. Barzdienė.

Verslininkas – energetikos ministerijoje dirba nekompetetingi žmonės

Dėl rekordus mušančių elektros kainų kaltina energetikos ministeriją bei kitas energijos priežiūros institucijas.

„Taupymas visada yra geras dalykas, bet tai, kas dabar daroma su taupymu, yra visiškai neefektyvu ir neracionalu, nes elektros kainos šiandien yra dešimtis kartų ar net šimtą kartų didesnės nei buvo prieš metus. Didžiausia problema yra ta, kad, jeigu vertinti, kodėl taip atsitiko, peršasi viena išvada – tiek ministerijoje, tiek kitose energijos priežiūros institucijose dirba žmonės, kurie yra arba labai aplaidūs, arba labai neprofesionalūs ir nieko neišmano. Tiesiog žioplų klaidų pilna pridaryta visoje grandinėje, pradedant nuo biržos, pirkimo, sąlygų, kainos formavimo, kontrolės nebuvimo. Tiesiog neįtikėtina, kaip galima taip aplaidžiai dirbti. Aš neįsivaizduoju tokio dalyko versle“, – komentavo „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Jeigu ponas Dainius Kreivys to nežino ir nesupranta, jis turėtų kviestis verslininkus, kurie tikrai išmano, kaip tą padaryti.

Pasak jo, energetikos ministras dėl elektros kainų mažinimo turėtų konsultuotis su verslininkais.

„Jei jūs nuvažiuotumėte į degalinę ir ten būtų dešimt ar šimtą kartų didesnės degalų kainos, jūs pasakytumėte, kad jie pakvaišę ir nuvažiuotumėte į kitą degalinę. Mes turime monopoliją ir joje turime tokius žmones, kurie visiškai abejingi tokiems dalykams, nes mes tiesiog neturime kito pasirinkimo. Išvada labai paprasta – jeigu šie žmonės dirbtų profesionaliai, būtų laiku kontroliavę, aiškinęsi ir gilinęsi, kodėl mes turime pirkti elektros energiją tokia aukšta kaina, tai šiandien nereikėtų išsukinėti lempučių ir nereikėtų taupyti jau tada, kai lauke 30 laipsnių karščio, o mes išjungiam kondicionierius ir sėdime suprakaitavę. Energetikos ministras turėtų dirbti dieną ir naktį ir turėtų būti siūlomi labai konstruktyvūs ir efektyvūs sprendimai, kaip mums pasigaminti ar nusipirkti elektros energijos ne pačiomis aukščiausiomis kainomis. Manau, kad tai įmanoma. Jeigu ponas Dainius Kreivys to nežino ir nesupranta, jis turėtų kviestis verslininkus, kurie tikrai išmano, kaip tą padaryti. Visa tai galima pasiekti per trumpą laiką“, – kalbėjo A. Avulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Tai jau ne aplaidumas, Tai jau ekonominė diversija. Ypač tas atsisakymas įsileisti Elektėrų ŠES agregatą į rinką.

Vartotojas

Vartotojas portretas
Lietuvoje yra 14elektrinių ,kurių bendra galios suma 4255MW.Kodėl elektros kompensavimui panaudota tik Elektrėnu (1955MW) ir Panevėžio (35MW) elektrinės,kodėl nepanaudota Kruonio (900MW) ,Vilniaus(360MW) Kauno(170MW) ir kitos elektrinės; ir dėl pajungimo galima buvo arba susitart ,arba priverst leist pajungt. Reikia padaryt tvarką, o jau tik paskui galvor apie milijardo skolinimąsi kompensacijoms. Keistai tuli energetikai

D. Kreiviui

D. Kreiviui portretas
Jau prieš metus reikėjo kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl elektros biržos Nord Pool Lietuva machinacijų (algoritmo), o ne visas bėdas versti ant savų kaip "Perlas Energija", o apie "Ignitis" tai iš viso - tyli kaip į kelnes prikrovęs.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių