EK: Lietuva gali skirti 20 mln. eurų paramos nuo karo Ukrainoje nukentėjusiam verslui

  • Teksto dydis:

Europos Komisija (EK) patvirtino apie 20 mln. eurų Lietuvos pagalbą įmonėms, patiriančioms sunkumų dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Parama bus teikiama kaip garantijos naujoms paskoloms ir finansinei nuomai.

Pasak už konkurencijos politiką atsakingos EK pirmininkės pavaduotojos Margrethe Vestager (Margretės Vestager), atsižvelgiant į didelį ekonominį neapibrėžtumą dėl dabartinės geopolitinės padėties, ši pagalba padės įmonėms užtikrinti jų likvidumą.

„Ši 20 mln. eurų vertės schema padės Lietuvai sumažinti ekonominį Putino karo Ukrainoje poveikį ir toliau remti įvairių sektorių, paveiktų dabartinės krizės ir susijusių sankcijų, įmones“, – pranešime teigė EK komisarė.

Pasak Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, šia priemone galės naudotis įvairios įmonės, kurių prekių ar paslaugų importas ar eksportas su Ukraina, Rusija ir Baltarusija sutriko dėl karo sukeltos krizės, išskyrus kredito ir finansų įstaigas.

Be to, šešerių metų trukmės garantijos bus teikiamos už paskolas, lizingo sandorius, jei gavėjų sąnaudos kurui, elektrai ir dujoms 2021 metais siekė ne mažiau kaip 3 proc. išlaidų. Jos bus teikiamos iki 2022 metų pabaigos, jos negalės viršyti 90 proc. paskolos arba lizingo sumos.

Vienam gavėjui galės būti suteikta parama, ne didesnė kaip 15 proc. jo vidutinės bendros metinės apyvartos per paskutinius trejus metus, arba 50 proc. energijos sąnaudų, patirtų per dvylika pastarųjų mėnesių.

Valstybės garantija negalės viršyti 90 proc. paskolos arba finansinės nuomos sumos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių