Ekonomistas ragina G. Nausėdą kelti klausimą dėl PVM mažinimo Lenkijoje: reikia kalbėti griežtai

  • Teksto dydis:

Ekonomistas, profesorius Raimondas Kuodis sako, kad Lenkijos žingsniai žaboti infliaciją, naikinant PVM maistui ir mažinant kuro akcizą, turėtų būti vertinami Europos Vadovų Taryboje (EVT) ir tai inicijuoti turėtų Lietuvos prezidentas. Tuo abejoja ir Prezidentūra, ir finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Europos Sąjungos (ES) PVM direktyva, kuri buvo tam ir sukurta, kad šalys nebandytų skurdinti viena kitos šitokiais triukais. Kad mes nežaistume nei PVM tarifais, nei akcizais. Kad jeigu taikomos kažkokios išimtys, jos turi būti siauroms grupėms, labai apgalvotos. Bet, vėlgi, Europos mažai jau kas klauso, ypač lenkai, kurie prisirinkę tų baudų tiek už Čekijos pasienį, tiek už teismų sistemos pertvarką. Tai aš nežinau, ar ką nors Europa darys šiuo klausimu. Tas žmogus, kuris važiuoja į mūsų (Europos, – red. past.) Vadovų Tarybą turėtų kelti šitą klausimą, tiesą pasakius. Griežtai, kad baikime šituos dalykus, popsas popsu, bet yra bendra rinka, tai rimti reikalai. Sustokime, nes nuo to visi tapsime silpnesni, tada daugės to cinizmo Europos atžvilgiu, jeigu matysime, kad galima laužyti taisykles, jeigu mums taip yra patogu“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ką žinome apie Europos Parlamentą“ kalbėjo R. Kuodis.

Raimondas Kuodis. I. Gelūno / BNS nuotr.

Sustokime, nes nuo to visi tapsime silpnesni, tada daugės to cinizmo Europos atžvilgiu, jeigu matysime, kad galima laužyti taisykles, jeigu mums taip yra patogu.

Tuo metu prezidento G. Nausėdos vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė tikino, kad inicijuoti diskusijas apie Lenkijos veiksmus ES turėtų Vyriausybė. „Kaip žinia, Lenkija yra pati kreipėsi į Europos Komisiją (EK) ir vykdo pati dialogą šiuo klausimu. Kaip žinia, ES mokesčių politikos klausimai, taip pat klausimai susiję su įtaka vidaus rinkai, veikimui prieš jų svarstymą EVT, jie visų pirma turi būti iškelti ir apsvarstyti specializuotose Europos Tarybos formatuose“, – tikino I. Segalovičienė.

Prezidento patarėjos teigimu, Lenkija tvarkosi savo ekonominius iššūkius bendradarbiaudama su EK. „O visi tam tikri klausimai, pirmiausia prieš einant į Vadovų tarybą bet kokie turi būti tarybos formatuose, ekonomikos ir finansų reikalų bei konkurencingumo tarybose apsvarstyti. Tik tuomet mes galime kalbėti apie klausimų kėlimą EVT“, – teigė vyriausioji prezidento patarėja.

Popsas popsu, bet yra bendra rinka, tai rimti reikalai.

„Šiuo atveju politinę darbotvarkę padiktuoti turėtų Vyriausybė šitoje vietoje ir be jokios abejonės EVT formatuose turėtų atsirasti šitas klausimas“, – pridūrė I. Segalovičienė.

Finansų ministrė G. Skaistė sako, kad Lenkija nesielgia kaip nors nelegaliai. „ES yra keičiama PVM direktyva, ji dar nėra pakeista. Bet jos projektas, kuris pateiktas Europos Parlamentui iš principo leistų daryti nulinį tarifą maistui. Tačiau reikėtų jį suderinti su PVM komitetu. Tai kadangi direktyva vis dar nėra priimta, tikėtina, kad nėra gal visai korektiškas toks poelgis. Tačiau Lenkija jau daugybę metų turi turbūt PVM tarifą maisto produktams mažesnį. Ir taip dempinguoja kainas visoms šalims, kurios yra aplinkui“, – teigė ministrė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Genute

Genute portretas
O ar negaletu ekonomistas Briuseliui pasiulyti kelti algas iki europ. lygio

Nu n

Nu n portretas
Per tokius su istus ekonomistus lietuva sedi siknaskyleje

Kęstas

Kęstas portretas
Nuo lustų priklauso automobilių pramonės ir karo pramonės produkcijos savybės (autonominis vairavimas), namų statyba, pramoninė gamyba ir žemės ūkis (daiktų internetas). Jei nenorime visame tame likti prie kiauros geldos, reikia investuoti. Vargu ar galima tikėtis, kad Lietuva pasinaudos naujais ES subsidijų teikimo palengvinimais ir investuos į technologijas. Mūsų viršūnėlės (buhalteriai Nausėda ir Šimonytė, konservatorijos profesorius Vytautas Landsbergis, istorijos bakalauras Gabrielius Landsbergis) nesusigaudo nei valstybės valdyme, nei technologijose. Todėl bėgioja po pasaulį, rėkdami, kad rusai puola, ir tam įsivaizduojamam karui iššvaisto visus mūsų tautos pinigus, kurie lieka nuo Porsche pirkimų. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 113

Galerijos

Daugiau straipsnių