Elektroninių cigarečių pardavėjai neskuba išimti iš prekybos draudžiamų gaminių

Vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) vadovei tikinant, kad elektroninėmis cigaretėmis su uždraustais skoniais bei kvapais Lietuvoje toliau prekiaujama, Elektroninių cigarečių asociacija  nepažada iš prekybos išimti šiuos gaminius.

Asociacijos atstovas Saulius Aviža abejoja VVTAT iš Danijos instituto gautais e. cigarečių sudėties tyrimais. 

„Tarnyba kreipėsi į akredituotą laboratoriją, o tyrimas neakredituotas, tyrimas atliktas ne medžiagų, o kvapo“, – parlamentaro Vytauto Kernagio inicijuotame pasitarime dėl kai kurių e. cigarečių draudimo Seime trečiadienį teigė S. Aviža.

V. Kernagis diskusijoje dalyvavusių asociacijos atstovų klausė, kokį sprendimą jie ketina priimti. S. Aviža pripažino, kad e. cigaretėse nuo liepos kaip priedai nebenaudojama keli šimtai medžiagų.

Tačiau VVTAT vadovė Goda Aleksaitė kartojo, kad e. cigaretėmis su skoniais bei kvapais toliau prekiaujama. Todėl siekiant tai įrodyti į Daniją tirti buvo išsiųsta 16 bandinių – 15-oje iš jų buvo nustatyti ne tabako, o kiti kvapai.  

Tarnyba kreipėsi į e. cigarečių pardavėjus, iš kurių šie bandiniai buvo paimti, ir paprašė iki gruodžio 6-osios pateikti informaciją apie tolesnius žingsnius, taip pat kiek tokių cigarečių parduota, koks jų likutis, ar jis bus naikinamas, ar jos bus išimtos iš rinkos.

VVTAT vadovė sako, kad gavus šią informaciją bus galima konstatuoti pažeidimą, išimti cigaretes iš prekybos ir skirti baudas, nors, pasak jos, „sumos nėra atgrasančios“. 

Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis sako, kad per metus nubaudžiama iki 2 tūkst. rūkančių nepilnamečių.  

„Jeigu pradėtume tikslingai prie mokyklų gaudyti rūkančius nepilnamečius, tie skaičiai būtų ne tūkstančiais, o dešimtimis tūkstančių“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių