G. Nausėda: kompromisas dėl rusiškos naftos importo buvo būtinas

Kompromisas dėl rusiškos naftos importo embargo buvo būtinas, sako Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, Europos Sąjungos (ES) šalių lyderiams antradienio naktį sutarus dėl šeštojo sankcijų paketo Rusijai.

„Šiandien buvo padėtas taškas. Kad ir labai siauru liepteliu ėjome, radome tą kompromisą, kuris buvo būtinas. Manau, kad šiandien tiesiog galime pasidžiaugti rezultatu“, – po Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdžio Briuselyje žurnalistams sakė G. Nausėda.

EVT sutarė dėl pastaruoju metu svarstyto kompromisinio pasiūlymo, kad embargas būtų taikomas jūra gabenamai rusiškai naftai. Tokia išimtimi naftotiekiams siekta sulaukti naujoms sankcijoms nepritarusios Vengrijos ir kitų nuo šių išteklių priklausomų šalių paramos.

Šiandien buvo padėtas taškas. Kad ir labai siauru liepteliu ėjome, radome tą kompromisą, kuris buvo būtinas. Manau, kad šiandien tiesiog galime pasidžiaugti rezultatu.

Europos Komisijos duomenimis, lyderių sutartas embargas leis atsisakyti 90 proc. naftos iš Rusijos importo iki šių metų pabaigos.

„Tai nepaprastai svarbus sprendimas, nepabijokime to žodžio. Kaip ten bebūtų, šeštasis sankcijų paketas buvo užstrigęs bemaž mėnesiui ir tai buvo puiki žinia Rusijos režimui“, – kalbėjo G. Nausėda.

Šeštuoju sankcijų paketu, be kitų ribojimų, iš tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT bus pašalintas didžiausias Rusijos komercinis bankas „Sberbank“.

Pasak Lietuvos prezidento, sankcijos turės įtakos Rusijos ekonomikai.

Jis anksčiau pirmadienį taip pat teigė, kad ES sutarus dėl šeštojo sankcijų paketo, reikės „nuosekliai didinti spaudimą“ Rusijai ir pereiti prie septintojo. Anot G. Nausėdos, Lietuva stengsis, kad jame atsirastų rusiškų dujų embargas.

Visgi šalies vadovas antradienio naktį sakė, kad kai kurios šalys iš anksto perspėja tam nepritarsiančios.

„Nenorėčiau, kad apie septintąjį sankcijų paketą pradėtume kalbėti iš karto sakydami, kad mes nesvarstysime to ar kito. Matau tam tikrą tendenciją, kad norima apsidrausti, kad septintajame pakete nebūtų dujų ar kažkokio kito energetinio ištekliaus“, – kalbėjo G. Nausėda.

Jo teigimu, ES šalių lyderiai pirmadienio vakarą taip pat aptarė kaip padėti Ukrainai iš šalies išvežti grūdus, Rusijai blokuojant šalies jūrų uostus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių