G. Šimkus: jei infliacijos prognozės prastės, ECB jau liepą turėtų apsvarstyti palūkanų didinimą

Jeigu infliacijos prognozės dar labiau pablogės, liepos mėnesį Europos centrinis bankas (ECB) turėtų apsvarstyti galimybę didinti bazines palūkanų normas dvigubai greičiau nei planuota, sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Šalies atstovas ECB pabrėžia, kad atsakas į rekordinę infliaciją turi būti „ryžtingas“, o Valdančiosios tarybos skelbtas planas jau kito mėnesio pabaigoje imtis palūkanų didinimo 25 baziniais punktais, pasak jo, nėra įrašytas akmenyje.

„Žinoma, turėtume pamatyti tam tikrus duomenų pokyčius, lyginant su tuo, kas jau buvo matoma birželio pradžioje. Tačiau jeigu stebėdami šiuos duomenis matysime, kad infliacija toliau išsilaiko ar ima spartėti – 50 bazinių punktų liepos mėnesį turėtų būti pasirinkimas“, – interviu „Bloomberg“ trečiadienį teigė G. Šimkus.

ELTA primena, kad birželio pradžioje Nyderlanduose į pinigų politikos posėdį susirinkusi ECB Valdančioji taryba apsisprendė jau nuo liepos 1 d. nutraukti grynuosius turto pirkimus pagal turto pirkimo programą (TPP) ir paskelbė, kad jau kitame posėdyje bazines palūkanų normas ketinama didinti 25 baziniais punktais.

Kaip ir prognozuota, kol kas palūkanų normos išliko nepakeistos: pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų normos lygios 0 proc., ribinio skolinimosi galimybės palūkanų normos siekia 0,25 proc., o indėlių palūkanų normos sudaro -0,5 proc.

Dar vieną palūkanų normų didinimą Valdančioji taryba planuoja rugsėjo mėnesį. Pranešime pažymima, kad pasirinkimas, kiek spartus turėtų būti kėlimas, priklausys nuo atnaujintos vidutinės trukmės infliacijos perspektyvos. Jei prognozė išliks panaši ar pablogės, šiame posėdyje bus tikslinga imtis tolesnio kėlimo.

Bankas taip pat neatmetė, kad „laipsniškas ir tvarus“ palūkanų normų didinimas bus galimas ir toliau, mėginant pasiekti ECB užsibrėžtą 2 proc. infliacijos tikslą.

Kitas ECB valdančiosios tarybos posėdis suplanuotas liepos 21 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

100% prastes

100% prastes portretas
bus didelis suolis rudeni-ziema, pavasari sulauksim labai blogom nuotaikom

Kad

Kad portretas
Jau bankai pakele 3 proc, skaicuoja nuo negrazintos sumos ,visa paguoda butas buvo pirktas pries 5m, uz 50 tukst, o jo dabartine verte 100 tukst, ir nuoma jau pakeliau , tiems kurie anksciau NT pirko nebaisu o naujiems paskoliniams prastai tokios kainos NT o algos menkos .

Anonimas

Anonimas portretas
etatinis patvorinis atsibudo su savo vejais !
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių