G. Šimkus: kitais metais Lietuvos bankas siūlys didinti MMA, kiek – neatskleidžia

Lietuvos bankas siūlys nuo 2023 metų didinti minimalų mėnesio atlyginimą (MMA), tačiau kol kas atsisako įvardinti, kiek konkrečiai.

„Taip, jis (MMA – BNS) bus paskaičiuotas į didesnę pusę, nes darbo užmokestis augo sparčiau negu buvo prognozuota anksčiau“, – pirmadienį žurnalistams sakė LB vadovas Gediminas Šimkus.

Jis prognozuoja, kad Trišalėje taryboje dėl naujojo MMA dydžio vyks sudėtinga diskusija, nes esą neapibrėžtumas yra labai didelis.

„Viena vertus, turime labai sparčiai augantį darbo užmokestį, kita vertus, turime sunkumus su išorės paklausa – manau, lauks sudėtinga diskusija“, – sakė LB vadovas.

G. Šimkus portalui vz.lt neneigė, kad bus siūloma MMA didinti daugiau kaip dešimtadaliu – dėl konkrečios formulės esą centrinio banko vadovybė dar diskutuoja.

„Bet iš tiesų yra sutarta tam tikra formulė, pagal kurią minimalus atlyginimas kitąmet turėtų būti atitinkamai didinamas. Formulė tam ir yra taikoma, kad šis procesas būtų įmanomai labiau atskirtas nuo politinių sprendimų ir būtų vadovaujamasi objektyviais ekonominiais skaičiavimais“, – vz.lt sakė G. Šimkus.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė BNS teigė, kad MMA kitąmet privalo didėti, tačiau didžiausias klausimas išlieka tai, kaip Lietuvos bankas apskaičiuos galimą pokytį.

„Vienareikšmiškai MMA turi augti. Žinant ir mūsų padėtį, kai kainos auga nežmonišku greičiu, tai aišku, kad MMA turi augti. Tačiau, kiek – laukiame su nekantrumu Lietuvos banko paskaičiavimo. Pagrindinis klausimas, kaip bus apskaičiuota, kokių metų duomenys paimti“, – pirmadienį teigė I. Ruginienė.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis sakė, kad Trišalė taryba yra sutarusi dėl MMA apskaičiavimo principų ir jis pasitikės Lietuvos banko rekomendacijomis.

„Esame sutarę dėl pricipo, formulės, kad pasitikime banko skaičiavimais, tuo, ką bankas siūlys. Pasitikiu tuo procesu, kuris vyksta ir principais nustatytais, be to, manau, bankas siūlys skaičius atsakingai, nors ta spiralė infliacijos susijusi ir su tuo, kad pas mus atlyginimai auga labai sparčiai“, – BNS sakė A. Romanovskis.

Šiemet MMA siekia 730 eurų neatskaičius mokesčius arba 550 eurų „į rankas“.

Antradienį Vyriausybės, darbdavių ir profsąjungų atstovus vienijanti Trišalė taryba planuoja aptarti LB rekomendacijas dėl minimalaus MMA siūlytino dydžio.

Po diskusijų Trišalėje taryboje galutinį sprendimą dėl MMA priima Vyriausybė. Paprastai yra atsižvelgiama į LB rekomendacijas.

Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį, kuris numatomas pagal paskutinių trejų metų duomenis. Apskaičiuodamas MMA dydį, Lietuvos bankas taip pat remiasi ekonominėmis prognozėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kam dides?

Kam dides? portretas
Juk visur dabar zodiniai susitarimai. Tai tiek uz diena,uz kilometra,uz kietmetri ir tt. Ir tie "ikainiai" - netgi nukrito daug kur! "Kryyyzzze",skia!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių