G. Skaistė: Kinijos ekonominis spaudimas Lietuvos verslui neturi žymaus tiesioginio poveikio

Finansų ministrė Gintarė Skaistė vertina, kad Kinijos ekonominis spaudimas Lietuvos verslui neturi žymaus tiesioginio poveikio, tačiau nėra aiškus galimas antrinis šių, kol kas oficialiai nepaskelbtų, sankcijų poveikis.

„Kinijos sankcijų poveikio įvertinimas šiandien yra labai subjektyvus, nes tiesioginis poveikis yra pakankamai nežymus, eksportas į Kiniją sudaro vieną procentą viso Lietuvos eksporto, importas – irgi iki penkių procentų“, – antradienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos posėdyje sakė G. Skaistė.

„Tiesioginis ekonominis poveikis neturėtų būti labai didelis, tačiau įvertinti antrinį nepaskelbtų sankcijų poveikį šiandien yra labai sudėtinga, nes tai priklauso nuo labai daug veiksnių, ir nuo Kinijos veiksmų intensyvumo, ir nuo mūsų kitų partnerių Vakaruose veiksmų. Tų poveikio priemonių turi turbūt ne tik kinai, bet taip pat ir amerikiečiai, ir kitos ES valstybės“, – pridūrė ministrė.

Vertindama Lietuvos banko prognozę, kad konfliktas su Kinija Lietuvai gali kainuoti 0,5 mlrd. eurų, finansų ministrė tikino, kad prognozuoti galimus finansinius padarinius yra gerokai per anksti ir yra tikimybė, kad Lietuvos biudžetui konfliktas didelės įtakos neturės.

„Lietuvos bankas pabandė įvertinti, koks gali būti antrinis poveikis pagal tam tikras apklausas, kurias darė, bet kol kas yra remiamasi tik prielaidomis, kurios gali ir pasitvirtinti, ir nepasitvirtinti. Tai, koks gali būti poveikis biudžetui, yra labai ankstyva ir reikia palaukti ateinančių laikotarpių, nes matome judesių į visas puses. Lietuvos banko atliktas įvertinimas yra labai hipotetinis su labai daug prielaidų. Tikėtina, kad valstybės biudžetui poveikis nebus didelis kol kas, bet priklauso nuo labai daug aplinkybių“, – aiškino G. Skaistė.

ELTA primena, kad, Lietuvai leidus Vilniuje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai. Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaikų darželis

Vaikų darželis portretas
Skaiste, eik pas Mortą į vaikų darželį buchaltere dirbti. Turėsi progą kiekvieną dieną kartoti: ir jus vaikai taip darykit kaip senelis liepia.

Analizė

Analizė portretas
Tiesiog didžiąją dalį straipsnių užsako publikacijoms "prisidariusios pusės" - Lietuvoje valdantieji, Europoje ir JAV tai straipsnius rašo Taivanio pusė. Kartais parašo Kinija arba EU, bet niekam be "prisidariusių" ši tema nėra tokia dažna publikacijoms. Vat dėl to tokios tendencijos aiškiai matomos

Analizė

Analizė portretas
Jau kurį laiką skaitau įvairius straipsnius šia tema ir analizuoju - išvada - viešoje erdvėje publikacijos rodo kad "Landsbergiukai" stengiasi įtraukti į Lietuvos- Kinijos santykius kuo daugiau ministrų kabineto narių, Seimo primininkę, frakcijos seniūnę, vyriausybės narius kad jie pasisakytų "landsbergiukų" pusėje, tai yra taptų kalti ir įvelti. O pagal mano tyrimą tai "Landsbergiukai" liks niekam neįdomūs kaip ir Taivanis kuomet Europos Sąjunga į atlapus nekibs Kinijai, Kinija nekibs Europos Sąjungai ir visa ši istorija liks nebeįdomi nei Taivaniui nei Jav, nei Kinijai nei Europos Sąjungai. Na o Taivanis, jei jis neinvestuos pažadėtų 0,5mlrd. į Lietuvos ekonomiką, tai apsijuoks prieš visą pasaulį dėl siekio pasinaudoti Lietuva tam kad įraukti į kovą Europos Sąjungą tikslu silpninti Kiniją ir įsigalėti Kinijos valdančiųjų pozicijoje...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių