Galvos skausmas gyventojams: nepasirinkę elektros tiekėjo, mokės gerokai daugiau

  • Teksto dydis:

Vilniuje, V. Kudirkos aikštėje, būriavosi žmonės, dar nepasirinkę elektros tiekėjo. Sakė, kad yra neapsisprendę, nes turi daug neatsakytų klausimų, praneša LNK.

„Kam dar reikia tiek šeimininkų? Vienas turi būti šeimininkas Lietuvoje ir bus aišku, o dabar kur man eiti, aš nežinau – turiu per mažai žinių“, – atviravo žurnalistų kalbintas garbaus amžiaus vyras pridurdamas, kad net ir po konsultacijos nepasidarė aiškiau.

„Gyvenu bendrabutyje. Ten yra bendra virtuvė, kuria naudojasi trys šeimos. Visos trys šeimos už bendrą virtuvę mokame atskirai. Aš pasirinksiu vieną tiekėją, kaimynas – kitą, kaip mes už tą bendrą šviesą mokėsime?“ – piktinosi sutikta moteris.

„Kaina dar ne viską lemia. Tiesiog labai svarbu, ką siūlo tiekėjas – sudedamosios dalys – ko dar papildomai bus ir kokiam laikotarpiui. Tai aš tikėjausi čia atėjusi gyvai tą išgirsti iš kiekvieno tiekėjo, bet gavau tiesiog informacijos, kur pasižiūrėsiu ir sužinosiu“, – detalizavo dar viena gyventoja.

Aš pasirinksiu vieną tiekėją, kaimynas – kitą, kaip mes už tą bendrą šviesą mokėsime?

Labiausiai sutrikę senjorai ir regionų gyventojai. Atėję pasikonsultuoti klausia tiesiai šviesiai – ką rinktis ir kokia bus kaina. Tačiau gauna lankstinuką, o Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos konsultantai sako, kad nurodyti vieno konkretaus tiekėjo negali.

Tokios konsultacijos jau vyko daugiau nei 40 savivaldybių. Iš viso šalyje – daugiau nei 1,5 mln. elektros vartotojų. Pernai tiekėją rinkosi suvartojantys daugiausiai elektros – arti 100 tūkst. gyventojų. Šiemet sprendimą turi priimti dar beveik 780 tūkst. vartotojų – daugiausia daugiabučių gyventojai. Trečdalis jų tiekėją jau pasirinko.

„Vienas tiekėjas išsiskiria – „Ignitis“. Jį renkasi apie 70 proc. vartotojų. Ir vienas iš tų kriterijų, dėl kurių jį renkasi, turbūt yra gerai žinomas vardas. Kiti tiekėjai kol kas yra nauji“, – sakė Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos pirmininkas Renatas Pocius.

Be „Ignitis“ dažniausiai gyventojai renkasi elektros tiekėjus: „Perlas energija“, „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“. Kiti nesiekia nė procento.

Nacionalinė Lietuvos energetikos asociacija nurodo, kad per pastaruosius mėnesius visoje Europoje fiksuotos dešimtmetį nematytos elektros kainų aukštumos. Dalis nepriklausomų elektros tiekėjų neslepia – didesnės elektros kainos gali laikytis iki pat pavasario. Todėl tikėtis greito kainų sumažėjimo neverta.

Šią savaitę pradėjo veikti ir speciali skaičiuoklė, kuri leidžia palyginti skirtingų elektros tiekėjų kainas. Energetikos viceministrė sako, kad ateityje, pokyčių, susijusių su elektros apmokėjimu, galėtų būti ir daugiau.

„Turėsime fiksuotą tarifą kaip abonentinį mokestį kas mėnesį ir tiesiog nereikės galvoti apie savo suvartojimą. Gali būti ir tokių paslaugų, kai bus susieta elektros energijos paslauga kartu su telekomunikacijų, interneto paslaugomis“, – teigė energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Laiku nepasirinkus tiekėjo, gyventojai be elektros neliks – jiems bus taikomas garantinis elektros tiekimas. Tai reiškia, kad jie turės dar pusmetį pasirinkti, tačiau už elektrą mokės 25 proc. daugiau. Garantinis tiekimas taikomas ir tuo atveju, jei tiekėjas nutrauktų veiklą arba jei vartotojas pats nuspręstų nutraukti sutartį.

Nepriklausomą elektros tiekėją gyventojai privalo pasirinkti iki gruodžio 18 dienos.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

G

G portretas
Nu gerai ta rinka, nu bet kam žmones prievarta varyti į tą rinką? Jei ten taip gerai žmonės ir taip ten nueis. O jei nenori, palikite visuomeninį tiekėją. Dabar iš tikro komiška sitiacija - su botagu varo - eikite į rinką....

Ar gi svarbu

Ar gi svarbu portretas
Vos parašą padėsi - elektra jau pabrangs mažiausiai 20 procentų. Tai yra legali 21 amžiaus afera. Tik visiški degradai nesupras kad knisa protą juodai. Idomu kam priklauso visų tarpininkų akciniai paketai? Ar tik nebus valdininkų dukterinės įmonės, taip ir stekena parazitai tėvynę mūsų..

SCIPAKAS.KAU.

SCIPAKAS.KAU. portretas
Labai norejot kazko pries 30 metu ir turim ka turim tegyvuoja LAISVU ALKANU EGZISTUOJANCIU AVIU BANDA
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių