Po liūčių ūkininkai išvydo tai, ko seniai nematę: šiemet – drastiški metai

  • Teksto dydis:

Prasidedančios javapjūtės ūkininkai laukia su nerimu ar dar ras nesupuvusių grūdų lietaus išguldytuose laukuose. Žalų ekspertai skaičiuoja, kad šiemet už gamtos suniokotus derlius jau ūkininkams išmokėjo tiek, kiek pernai per metus, praneša LNK.

Kauno rajono ūkininko Arūno Dirmeikio kviečių laukas iš paukščio skrydžio atrodo liūdnai. Liūtys išguldė 95 proc. lauko. Sveiko derliaus likę vos keli kuokšteliai.

„Didžiąja dalimi pasmerkti. Jeigu stotų savaitės kaitra, kad išdžiovintų visą apačią, tada dar yra tikimybė iš vienos pusės kuliant kažką paimti“, – aiškino ūkininkas.

Jis teigia tokio vaizdo laukuose jau seniai nematęs.

„Tiek išguldymo per kokius 6–7 metus neturėjome. Šiemet tokie drastiški metai“, – teigė A. Dirmeikis.

Ūkininkas sako, jeigu ir toliau lis, tai, kas dabar išguldyta, bus tinkama tik pašarui gyvuliams.

„Žemė šlapia ir tuomet, kai pasilaiko lietingesnis oras, augalas pakeičia savo savybes ir tampa nebemaistiniu“, – aiškino ūkininkas.

Pasak mokslininkės, apžiūrėjusios laukus, kviečiai tampa nebetinkami, nes jie užsiteršia.

„Dirvoje gyvena įvairūs grybai ir ne tik cheminei sudėčiai pakenkia, bet ir padidina grūdų užterštumą“, – komentavo mokslininkė Ona Auškalnienė.

Grūdus dabar gali išgelbėti tik visą savaitę plieskianti saulė ir nė lašo lietaus nebuvimas.

Mokslininkė sako, kad derlius šiemet turėjo būti itin gausus.

„Tai, kad šiandien mes stovime prie išgulusio lauko, rodo, kad derlius visgi gausus, nes reti ir nederlingi pasėliai paprastai negula. Šiais metais formuotis derliui sąlygos buvo geros“, – sakė O. Auškalnienė.

Tačiau dabar ūkininkų viltys paskendo.

„Jie paprasčiausiai pradėjo dusti. Ir miežių derlius bus daug mažesnis, ir kviečių išgulę plotai duos 20–30 proc. mažesnį ir dar prastesnės kokybės derlių“, – teigė ūkininkas Danas Laurinavičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

O bloga kokybė gali išauginti duonos kainą.

„Pasaulinės kainos diktuoja tai, kad duona bus brangesnė. Išlaidos žemdirbiams padidėjo keletą kartų, o grūdų kaina padidėjo du kartus“, – sakė „VH Lietuva“ vadovas Martynas Rusteika.

Žalų ekspertai pradėjo vertinti ūkininkų nuostolius.

Tikėtina, kad šiemet bus tarp 10–15 mln. eurų išmokų.

„Pranešimų turime daugiau nei 120 tūkst. hektarų. Apie 30–40 proc. jau esame įvertinę. Atrodė, kad tie nuostoliai bus mažesni, bet matome, kad vidutiniškai laukai pažeisti nuo 30 iki 90 proc.“ – statistiką vardijo M. Rusteika.

Įvertinti, ar tinkamai Lietuvoje apskaičiuojamos žalos, atvyko ekspertai iš Vokietijos. Jie sako nesitikėję pamatyti tiek daug išguldytų laukų.

„Čia labai dideli pažeidimai, Lietuva šiemet tikrai nukentėjo. Vokietijoje mes kartais matome panašų vaizdą, bet tikrai ne tokį. Pas mus būna daugiau krušos padarinių. Jūsų ūkininkams sunku“, – kalbėjo revizorius Wilfried Schlott.

Pernai per visus metus ūkininkams už žalą išmokėta 10 mln. eurų. Šiemet ši suma pasiekta per septynis mėnesius.

„Šiandien jau tikrai perkopsime 10 mln. eurų ir tai – ne riba. Esame sureguliavę tik apie 40 proc. ir matosi, kad tie nuostoliai nuolat didėja. Tikėtina, kad šiemet bus tarp 10–15 mln. eurų išmokų“, – svarstė M. Rusteika.

Daugiausiai žalos padaryta vidurio ir šiaurės Lietuvos kviečiams, vasariniams miežiams, žieminiams rapsams. Prognozės nieko gero nežada ir toliau – lietaus dar bus, tad žalos tik daugės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
kiekvienais metais tas pats verkia ir verkia jau 30m,matyt vis gauna kompensacijas.kodel lenkai isaugina viska ir reiks ir duonos atves,beje lenkijoj duona batonas 3 kartus pigiau,o ir vaisiai ir darzoves papigija,kaip ir baltarusijoj.tik pasmus viskas vis brangsta ir brangsta.

jis

jis portretas
dar nesu girdėjęs, kad ūkininkams oro sąlygos kažkada buvo geros. Manau čia tendencingi straipsniai kokio vieno stambaus ūkininko paverkšlenimai metai iš metų.

Nuo ikiistoriniu laiku,

Nuo ikiistoriniu laiku, portretas
Lietuvos zemes ukiui kenkia net 4 faktoriai : pavasaris,vasara,ruduo ir ziema.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių