„Gazprom“ pakeitė verslo taktiką Baltijos šalyse

  • Teksto dydis:

Rusijos gamtinių dujų koncernas "Gazprom" oficialiai pardavė Lietuvoje ir Estijoje prekybos ir dujų infrastruktūrą valdžiusių įmonių akcijas, tačiau jo vadybininkai Baltijos šalyse atidaro naujas įmones, kurios siekia verstis rinkos sąlygomis, teigia Rusijos konsultacijų įmonės "Rusenergy" partneris Michailas Krutichinas.

Jo vertinimu, antimonopolinį tyrimą prieš "Gazprom" Europos Komisija nutarė baigti be reikšmingų sankcijų dėl to, kad buvo pašalinta daugelis priežasčių, dėl kurių jis buvo pradėtas, pirmadienį rašo portalas vz.lt.

Pasak M.Krutichino, artimoje ateityje Baltijos šalyse bus sudaromos daugiausia trumpalaikės dujų pirkimo sutartys iš tų pardavėjų, kurie tuo metu siūlys geriausias pirkimo sąlygas.

BNS anksčiau rašė, kad EK ir "Gazprom" artėja prie susitarimo dėl penkerius metus trunkančio antimonopolinio tyrimo. Pasak užsienio žiniasklaidos, EKtyrimo išvada gali nepatikti Rytų Europos šalims, nes Rusija gali išvengti baudos.

Oksfordo energetikos studijų instituto atstovas Jonathanas Sternas (Džonatanas Sternas) "The Financial Times" sakė manantis, kad Komisijos pozicija pasikeitė po to, kai birželį "Gazprom" prieš Lietuvą laimėjo arbitražo teismą dėl per didelių dujų kainų. Pasak jo, teismas nesugebėjo aiškiai pasakyti, ką reiškia "sąžiningos kainos" ilgalaikėse sutartyse.

Lenkijos valstybinė naftos ir dujų įmonė "Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo" (PGNiG) jau pranešė ketinanti kreiptis į teismą, jeigu EK Rusijos dujų koncernui neskirs jokių baudų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių