Gyventojus pasiekia sąskaitos už šildymą vasarį: sumos – triskart didesnės nei pernai

  • Teksto dydis:

Gyventojus pasiekia paskutinės žiemos šildymo sąskaitos. Šilumininkai turi gerų žinių – sąskaitos mažesnės nei sausį, tačiau įtakos tam turėjo neįprastai šiltas vasaris. Klimatologai jau prognozuoja tikrą pavasarį ir priduria, kad į Lietuvą didesni šalčiai jau nebeužklys. Tačiau ekspertai dujų rinkoje šiuo metu stebi karo Ukrainoje padarinius – dujų kainos Europoje pasiekė dar neregėtas aukštumas, praneša LNK.

Triskart didesnė kaina

Vieni jau gavo, o kiti dar tik laukia paskutinių žiemos šildymo sąskaitų.

„Dabar gyventojus pasiekiančios sąskaitos už šildymą, planuojama, bus mažesnės apie 16 proc. nei buvo sausio mėnesį“, – sakė VTEK narys Matas Taparauskas.

Palyginti su praėjusiu mėnesiu, sąskaitos brangiausiai Lietuvoje už šildymą mokantiems vilniečiams mažesnės 9 proc.

„Sena statyba, kaip ir buvo praeitą mėnesį, yra ties 120 eurų. Naujos statybos, renovuotų namų – preliminariai 140 kv. metrų būstas gaus apie 70 eurų“, – teigė VŠT Klientų aptarnavimo departamento vadovas Laurynas Jakubauskas.

Tačiau tai vis tiek tris kartus daugiau, nei gyventojai mokėjo pernai. Šilumininkai sako, kad situacija būtų prastesnė, jei ne itin šiltas vasaris. Vidutinė temperatūra vasario mėnesį laikosi tarp 3–5 laipsnių šalčio, tačiau pastarasis mėnuo žiemos nepriminė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

„Vasaris buvo šiltesnis negu įprasta. Vidutinę daugiametę temperatūrą viršijo netgi 3–4 laipsniais. Praktiškai visoje Lietuvoje buvo teigiama temperatūra“, – aiškino klimatologas Arūnas Bukantis.

Vasaris buvo šiltesnis negu įprasta. Vidutinę daugiametę temperatūrą viršijo netgi 3–4 laipsniais.

Ar didžiausios šio šildymo sezono sąskaitos jau praeityje, irgi priklausys nuo oro temperatūros. Kovo pradžioje į Lietuvą grįžo šalčiai, tačiau klimatologai ramina, kad pavasaris jau visai čia pat, o jei ir šals, tai tik naktį ir nežymiai.

„Nuo kovo vidurio jau turėsime aukštesnės temperatūros foną, prognozuojama 1–2 laipsniais aukštesnė už vidutinę daugiametę temperatūra. Kovo pabaigoje, paskutiniame penkiadienyje, vidutinė temperatūra turėtų pasiekti +5 laipsnius“, – tikino A. Bukantis.

Gerų žinių neturi

Dar prieš V. Putino invaziją į Ukrainą baimintasi, kad kilus karui, dujų kainos kils dramatiškai. Ekspertai jau pastebi, kad pastarasis scenarijus pildosi.

„Kainos yra besikeičiančios dienos eigoje. Šiuo metu kaina formuojasi apie 200 eurų už megavatvalandę“, – įvardijo M. Taparauskas.

Svarstant apie galima sankcijas Rusijos energijos importui, gamtinių dujų kainos išaugo 60 proc. Vilniaus šilumos tinklai sako, kad šį šildymo sezoną buitiniai vartotojai pasekmių nejaus, tad kol kas baimintis nevertėtų.

„Laimė, mes esame įsigiję dujų į priekį. Praktiškai šiam šildymo sezonui esame pilnai stabilizavę kainą, kuri išliks tame pačiame lygyje ateinančius mėnesius“, – komentavo L. Jakubauskas.

Tiesa, nerimauti verčia kitas šildymo sezonas. Koks jis bus, ekspertai prognozuoti nesiryžta, tačiau neatmeta, kad jis bus dar brangesnis nei šiemet. Praėjusiais metais šildymo sezonas Vilniuje tęsėsi rekordiškai ilgai – buvo išjungtas tik gegužės 5 d. Gyventojai vis dar kviečiami kreiptis dėl šildymo kompensacijų. Vasarį prašymų dėl kompensacijų už šildymą Vilniaus savivaldybė gavo beveik keturis kartus daugiau nei pernai – virš 10 tūkst.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neli

Neli portretas
Klaipėdoje už vasarį brangiau nei už sausį kalbų apie Simonaitytės gatve

KAM TAI RŪPI?...

KAM TAI RŪPI?... portretas
Šiandien "svarbiausiai" - padėti nacionalistams iš Ukrainos...Na...dar patenkinti iškrypėlių antro galo problemas...

ogi

ogi portretas
kol vasalai valdys nustekens iki kelniu kuriu liberpridurkams nereikia?===
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių