Įstatymo pataisos paskatins elektros įkrovimo stotelių plėtrą

Antradienį Laisvės frakcijos narys Kasparas Adomaitis ketina pateikti Seimui Alternatyviųjų degalų įstatymo pataisas, kuriomis siekiama paskatinti elektros įkrovimo stotelių plėtrą Lietuvoje.

Priėmus siūlomus įstatymo pakeitimus, žalia elektra įkrautų elektromobilių sunaudota energija bus pripažįstama kaip alternatyvusis kuras. Tikimasi, kad tai padės Lietuvai pasiekti tikslą iki 2030 metų 15 proc. transporte sunaudojamos energijos pakeisti alternatyviais degalais.

Pagal siūlomas įstatymo pataisas, „elektros energija iš atsinaujinančių energijos išteklių, patiekta į transporto priemones per viešųjų elektromobilių įkrovimo prieigų operatorių valdomas įkrovimo prieigas, įskaičiuojama į bendrąjį galutinį atsinaujinančių energijos išteklių suvartojimą transporto sektoriuje.”

Žalia elektra Lietuvoje iki šiol nėra pripažįstama kaip alternatyvūs degalai.

„Tai, kad žalia elektra iki šiol nėra pripažįstama kaip alternatyvūs degalai, yra vienas iš atsakymų, kodėl Lietuvoje tokia vangi elektromobilių įkrovimo stotelių plėtra. Šiuo metu žalia elektra, pateikiama į elektromobilius, negali būti apskaitoma kaip degalai iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Pagal Europos Sąjungos (ES) direktyvas tokio ribojimo neturėtų būti, jo, mano žiniomis, nėra nei Latvijoje, nei Estijoje“, – teigė K. Adomaitis.

Anot parlamentaro, dėl dabartinio reguliavimo elektrinėms transporto priemonėms būtinos infrastruktūros plėtra stabdoma, nes investicijos, kurios galėtų būti nukreipiamos į elektros įkrovimo stotelių įkūrimą Lietuvoje, nukeliauja į kaimynines šalis, kur tokios išimties nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių