Pasakė, kokį praradimą Lietuva gali patirti uždraudus prekių judėjimą tarp Baltijos šalių ir Rusijos

  • Teksto dydis:

Banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas tvirtina, kad Kaliningrado gubernatoriaus teiginiai, jog Rusijai uždraudus prekių judėjimą tarp Baltijos šalių ir Rusijos, neliktų pusės Lietuvos ekonomikos, yra neatitinkantys realybės. Pasak jo, toks draudimas paveiktų ne pusę, o pusę procento Lietuvos ekonomikos.

„Lietuvos bendrojo vidaus produktas (BVP) 2021 metais siekė 55,4 mlrd. eurų, o Lietuvos krovininio transporto (kelių, geležinkelių ir jūrų) eksportas į Rusiją 2021 metais siekė vos 0,28 mlrd. eurų, kas sudaro apie 0,5 proc. BVP. Praradimas, bet tikrai ne toks, kokį įsivaizduoja Kaliningrado gubernatorius“, – savo feisbuko paskyroje teigė Ž. Mauricas.

Jis aiškina, kad tokie gubernatoriaus žodžiai neturėtų stebinti, nes Rusijos propaganda eilę metų transliuoja žinią, jog Baltijos šalys yra labai priklausomos nuo rusiškų ir baltarusiškų prekių tranzito. Anot Ž. Maurico, tokios žinios neatitinka tiesos ir tai įrodo ekonominiai rodikliai.

„Lietuviškos kilmės prekių eksportas į Rusiją 2021 metais siekė 0,37 mlrd. eurų, kas sudarė 0,7 proc. BVP. Tuo tarpu 2022 m. pavasarį lietuviškos kilmės prekių eksportas į Rusiją buvo sumažėjęs apie 60 proc., o šiuo metu srautas yra kone sustojęs, tad dėl sustabdyto prekių judėjimo papildomos ekonominės žalos Lietuva nepatirs“, – tvirtino ekonomistas.

„Lietuvos paslaugų eksportas į Rusiją 2021 metais siekė 0,78 mlrd. eurų, kas sudarė 1,4 proc. BVP. Tad bendras Lietuvos eksportas į Rusiją 2021 m. siekė 2,1 proc. BVP“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad Kaliningrado srities gubernatorius Antonas Alichanovas siūlo visiškai uždrausti prekių judėjimą tarp Baltijos šalių ir Rusijos, išskyrus tranzitą. Gubernatorius tokį siūlymą pateikė kaip reakciją į įsigaliojusias Europos Sąjungos (ES) sankcijas, dėl kurių Lietuva apribojo įvairių prekių tranzitą į Kaliningradą.

Šią savaitę Rusijos ir Baltarusijos prezidentai aptarė galimas bendras priemones prieš Lietuvą dėl šios taikomų tranzito ribojimų į Rusijai priklausančią Kaliningrado sritį, pirmadienį pareiškė Kremlius.

„Atkreiptas dėmesys į situaciją, susijusią su Lietuvos įvestais neteisėtais ribojimais prekių tranzitui į Kaliningrado sritį, – sakoma Kremliaus pranešime, paskelbtame po Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos pokalbio. – Šiame kontekste aptarti galimi bendri veiksmai“.

Pasak Kaliningrado gubernatoriaus A. Alichanovo, Lietuvos vykdomi veiksmai paveikia maždaug 50 proc. viso eksklavo importo. Maskva reikalauja atšaukti atitinkamas priemones ir kaltina ES, esą ši pažeidė 2002 m. susitarimą dėl tranzito į Kaliningradą.


Šiame straipsnyje: KaliningradasBaltarusijaRusijatranzitastranzitas KaliningradeBPVkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių