K. Navickas tikisi, kad EK jau netrukus skirs paramą pieno ūkiams

  • Teksto dydis:

Žemės ūkio ministras žada, kad Europos Komisija (EK), tikėtina, jau netrukus skirs paramą krizę išgyvenantiems Lietuvos pieno ūkininkams. Kęstutis Navickas tokį pažadą teigia antradienį išgirdęs iš eurokomisaro Januszo Wojciechowskio (Janušo Voičekovskio).

„Jis pasakė, kad yra kelių dienų klausimas, kada jie apsispręs. (...) Komisaras patvirtino, kad jie rimtai žiuri į galimybę padėti, paprašė keleto dienų, kad būtų galima pagrįsti skaičiais, apibrėžti sąlygas, kuriomis galėtų būti teikiama parama“, – trečiadienį spaudos konferencijoje teigė K. Navickas.

Anot ministro, kol kas daugiau detalių apie finansavimo sąlygas nėra, tačiau galima tikėtis iki 18,6 mln. eurų paramos.

„Sumos komisaras neįvardino, nes mes pirminiame susitikime kovo mėnesį ir buvom įvardinę sumą 18,6 mln. eurų, latviai – 11 mln. eurų, mes paraišką su tokia suma esam pateikę, Komisija vertins galimybes ir vertins indėlį tiesioginių išmokų ir pateiks atsakymą“, – sakė K. Navickas.

Jis taip pat minėjo, kad EK sprendimui įtakos turės ir dabartinė pieno ūkių situacija – tai yra, ar pieno supirkimo kaina vis dar krenta.

Vidutinių pieno ūkių asociacijos pirmininkė Renata Vilimienė teigė, kad jos žiniomis, gegužės mėnesį pienas superkamas 3 centais pigiau nei balandį. Visus tai įrodančius dokumentus ji teigia planuojanti surinkti.

„Ministrui reikia šimtą kartų pakartoti, kad jis sužinotų, kad pieno kainos yra mažinamos. Aš pasistengsiu tai padaryti ir surinksiu šimtą dokumentų, įrodančių, kad tos kainos krenta. (...) Žmogus parduoda tris tonas pieno, per dieną primelžia tris tonas ir iš jo nuo gegužės 1 dienos supirkimo kaina yra 23,5 cento. Prieš tai buvo 26“, – spaudos konferencijoje teigė R. Vilimienė.

Balandžio 27 dieną dėl itin kritusių pieno kainų nukentėję Lietuvos ūkininkai lankėsi Briuselyje ir ten susitiko su už žemės ūkį atsakingu EK nariu. Susitikimo metu J. Wojciechowskis ūkininkams pažadėjo pasistengti surasti lėšų ir juos paremti.

Kovo pradžioje į K. Navicko prašymą padėti ūkininkams J. Wojciechowskis atsakė, kad pieno supirkimo kainos augo dvejus metus, jos ES, taip pat ir Lietuvoje buvo pakilusios iki rekordinio lygio, o dabartiniai pokyčiai nėra „rimtas rinkos disbalansas“.

Lietuva sunkumų patiriantiems šalies pieno gamintojams EK prašė skirti po 18,6 mln. eurų paramos per ketvirtį, kol kainos normalizuosis. K. Navickas anksčiau teigė, kad pagalba Lietuvai galėtų būti numatyta kitame EK pakete.

Siekiant stabilizuoti krizinę situaciją sektoriuje, Žemės ūkio ministerija gamintojams iš valstybės biudžeto skyrė 8 mln. eurų paramos už laikomas karves, tuo metu ūkininkai prašo bent 40 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių