Pernai Lietuvoje nupirkta per 60 milijonų loterijos bilietų

Lietuvos gyventojai, kurių – jau mažiau nei 3 milijonai, pernai nupirko daugiau nei 60 milijonų loterijos bilietų. Tiesa, azartą šitaip leisti pinigus kiek apmažino pakilusios bilietų kainos – jie pernai pabrango labiausiai iš visų brangusių prekių ir paslaugų. Bet loterijas rengiančios bendrovės sako – žmonės moka už pramogą ir gerą nuotaiką, tad žaidžiančių bus visada.

Išbandyti laimę loterijoje skatina ne tik reklaminiai pažadai. Bilietų pirkimą Lietuvoje gali padidinti ir isterija dėl vis neišlošiamo rekordinio aukso puodo Amerikoje. Dabar laukiama jo kito žaidimo suma  – daugiau nei milijardas dolerių.

Solidžių laimėjimų būna ir Lietuvoje. Pernai vienas kaunietis, didžiausios loterijų rengėjos teigimu, tapo tikru milijonieriumi – jo sąskaitą papildė daugiau nei 7,5 milijono eurų. Taip pat pernai laimėta 270 mašinų, daugybė įvairių daiktų.

Bet ir loterijų įvairovė didžiulė – tarptautinės, nacionalinės, momentinės, internetinės. Bendrovės sako: žmonės perka pramogą, juolab kad laimėjimai – neapmokestinami.

„Nuotaikos, žaidžiant loteriją, pradžioj teigiamos, po to priklauso nuo sėkmės“, – teigia „Olifėjos“ gen. direktoriaus pavaduotojas Donatas Kazlauskas.

Ekonomistų teigimu, loterija – lengviausiai prieinama, palyginti su lažybomis ar kazino. Atėjai į parduotuvę duonos – paėmei ir bilietą. Pagrindiniai loterijų žaidėjai, teigiama, – mažesnių pajamų gyventojai.  

Vis dėlto skaičiai rodo: loterijos bilietų trejus pastaruosius metus nuperkama mažiau, tačiau pinigų tam gyventojai pernai per 9 mėnesius išleido daugiau nei per visus 2014 – o čia dar neįskaičiuotas pernykštis Kalėdinis bumas.

Ekonomistų teigimu, bilietų pirkimą apmažino pakilusios jų kainos. Bendrovės sako, kainas koregavo, be kita ko, ir įvestas euras, ir prizinių fondų didinimas.

„Praėjusiais metais buvo net 20 mln. mažiau negu 2013 m. išplatinta bilietų. Bet biudžetas, kurį skiria žmonės, auga. Tai yra pirmiausia turbūt todėl, kad žmonių kiekis, kurie perka bilietus, nedidėja. Jie šiek tiek galbūt skiria daugiau, bet bilietų nuperkama mažiau. Jeigu lygintume kainas, žiūrėtume, kaip pasikeitė per metus bilietų kaina, tai... kainos augimas buvo didelis“, – tikina „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė.

Loterijos bilietai pernai pabrango, statistikų skaičiavimu, 57 proc., ekonomistų skaičiavimu – vidutiniškai 40 proc. Žmonės sako, kas pirko viltį, pirks ir toliau; kas ne, tas ne.

Ekonomistai kartoja – laimėta loterija nebūtinai garantuoja laimę, pinigus reikia mokytis tvarkyti, pradedant nuo savų kasdienių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių