LB vadovas: Lietuvoje – infliacijos pikas, netrukus ji turėtų mažėti

Lietuvoje metinė infliacija pasiekė piką, o antrąjį pusmetį ji turėtų mažėti, sako Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

„Esame ties metinės infliacijos kupros viršumi ir į antrą metų pusę metinės infliacijos tempai turėtų leistis žemyn“, – antradienį Seime teigė centrinio banko vadovas. 

Pasak jo, žemyn infliaciją paspausti galėtų dėl geopolitinės situacijos prastėjantys verslo ir gyventojų lūkesčiai bei energijos kainų augimo slopinama vartojimo prekių ir paslaugų paklausa.  

Tačiau G. Šimkus taip pat įspėja, kad infliacijos didėjimą galėtų paskatinti tolesnis atlyginimų augimas.

„Yra rizikos, kad infliaciją gali pakurstyti ir įsisukusi kainų-atlyginimų spiralė, o jei tiksliau – atlyginimų augimas ne tik dėl darbuotojų trūkumo Lietuvoje, bet ir dėl tam tikrų kvalifikacijų darbuotojų trūkumo, o ir dėl to, kad auga pačios kainos“, – kalbėjo G. Šimkus.

Metinė infliacija Lietuvoje balandį buvo 16,8 proc., o maisto kainos augo daugiau nei 20 procentų.

„Sodra“ pripažįsta, kad pirmąjį šių metų ketvirtį infliacija buvo didesnė nei pajamų augimas – pavyzdžiui, kovo mėnesį vidutinis darbo pajamų augimas siekė 12,7 proc., o infliacija – 15,7 proc.

Europos Komisija (EK) prognozuoja, kad vartotojų kainos Lietuvoje šiemet vidutiniškai augs 12,5 proc.., o didžiausios įtakos tam turės didėjančios energijos, maisto, paslaugų kainos. Kitąmet infliacija turėtų sulėtėti iki 3 procentų.

Bandydama sušvelninti infliacijos pasekmes, Vyriausybė pasiūlė koreguoti biudžetą ir Seimas jį antradienį patikslino.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

t u r ė t ų mažėti...

t u r ė t ų mažėti... portretas
Tai visai nereiškia, kad taip ir bus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių